Eriksson jäi niukasti olympiarajasta Tampereen Eliittikisoissa

erikssonintroKesän Eliittikisasarja käynnistyi Tampereen Ratinassa sunnuntaina. Kilpailun parhainta antia tarjosi naisten 3000 metrin estejuoksu.

 

erikssonsandra10062012Sandra Eriksson. Kuva: Jarno MaimonenKesän Eliittikisasarja käynnistyi Tampereen Ratinassa sunnuntaina. Alkuiltapäivän auringonpaiste synkkeni iltapäivän mittaan vesisateeksi. Kisojen tunnelma ja tulostaso latistuivatkin samaa tahtia sään kurjentuessa, eikä viimeisten lajien esitykset enää paljoakaan häikäisseet.

Kestävyysjuoksuissa Tampereen kisoista odotettiin uusia EM- ja olympiarajojen rikkojia. Hyvistä yrityksistä huolimatta näitä ei nähty. EM-kisojen kohdalla aikaa tulosrajojen jahtaamiseen on ensi sunnuntaihin. Viimeisimpiä näyttöjän onkin odotettavissa Turun Eliittikisoissa, Göteborgin GP:ssä sekä Jämsän kestävyysjuoksukarnevaaleilla. Varsinkin viimeksi mainitun odottamattoman tärkeäksi kohonnut rooli ilahduttaa.

Eriksson jäi niukasti olympiarajasta

Sunnuntain kestävyysjuoksuja vietiin läpi jänisten vauhdittamina lukuun ottamatta naisten estejuoksua, mihin ei vauhdittajaa ollut löytynyt, vaikka kisassa oli useampi arvokisarajoja jahtaava juoksija. Tästä huolimatta Sandra Eriksson lähti 3000 metrin estejuoksuun vauhdikkaasti. Ensimmäinen tonni meni häneltä aikaan 3.11,07. Kahden kilometrin väliaika 6.29,85 antoi vielä odottaa olympialaisten B-rajan 9.48 rikkoutumista, mutta loppumatka oli tällä kertaa Erikssonille liian raskas, jotta ovi olympialaisiin olisi auennut. Eriksson voitti kisan kauden kotimaisella kärkiajalla 9.51,41.

Minna-Maria Kankaan vauhti ei tänään riittänyt Helsingin EM-kisojen A-rajaan 9.55,00. Hyvästä alkuvauhdista huolimatta Kangas hiipui loppuaikaan 10.04,98. Neljänneksi sijoittunut Oona Kettunen oli päivän onnistuja. Kettunen kohensi ennätystään lukemiin 10.17,15, mikä alitti selkeästi Barcelonassa kilpailtavien nuorten MM-kisojen A-rajan 10.20,00.

kettunenoona10062012Oona Kettunen ja Janica Mäkelä. Kuva: Jarno MaimonenSandra Eriksson harmitteli kisan jälkeen loppuaikaansa.

- 9.47 aikaa lähdin tavoittelemaan, eli alle olympiarajan. Hiukan harmittaa, etten tuohon aikaan päässyt, mutta olympiaraja menee kyllä vielä varmasti rikki!

Sandra oli vilustunut viikolla ja kuumetta oli ollut vielä keskiviikkona.

- Paremmat fiilikset tänään oli kuitenkin kuin Saksan kilpailussa. Vaikea sanoa, lähdinkö liian kovaa liikkeelle.

- Ennen Helsingin EM-kisoja ohjelmassa on kaksi kilpailua, joista toinen on Jämsän estekisa. Lisäksi teen hiukan tekniikka- ja vesiesteharjoituksia.

- EM-kisoissa on ainakin finaalipaikka tavoitteena ja pistesijakin on aivan mahdollinen. Ja kyllä se Suomen ennätys on tarkoitus tänä kesänä rikkoa, lopetti Sandra Eriksson päättäväisesti.

Selvenius juoksi isänsä muistolle

selveniussuvi10062012Suvi Selvenius. Kuva: Jarno MaimonenNaisten 800 metrillä suurin mielenkiinto ennakkoon kohdistui Karin Storbackan kisakauden avaukseen. Hallikaudella erinomaista kuntoa osoittanut Storbacka on kärsinyt viime ajat vaikeista allergiaoireista, jotka ovat hankaloittaneet harjoituskaudelta kilpailuihin siirtymistä. Storbacka ei tänään onnistunut, vaan sijoittui kilpailussa neljänneksi.

Kilpailun voittoon juoksi Suvi Selvenius kauden kotimaisella kärkiajalla 2.06,86. Heidi Marttinen oli Selveniuksen lisäksi ainoa, joka uskaltautui lähtemään jäniksen matkaan ensimmäisellä kierroksella. Marttinen palkittiin rohkeudesta toisella sijalla ja uransa toiseksi nopeimmalla ajalla 2.08,42. 15-vuotias Johanna Matintalo oli kisan kolmas ajalla 2.10,13.

- Ei ollut mikään ideaalijuoksu tänään. Odotin, että Karin olisi ahdistanut enemmän, mutta aika yksistään juoksuksi se meni. Olisihan se aika saanut parempi olla. Valmentajataholta on annettu ymmärtää, että 2.05 pitäisi juosta, mikäli niin sanotuilla vanhoilla näytöillä EM-kisoihin aikoisi mennä. Minulla on SUL:n raja rikottuna 1.5 vuoden takaa. Tuolloin juoksin hallissa ajan 2.04,06, kommentoi Suvi Selvenius kisaansa.

EM-kisojen aikainen ajankohta on pakottanut urheilijat hakemaan tuloskuntoaan heti alkukaudesta.

- Tarkoitus oli aloittaa kisakausi jo toukokuussa, mutta isäni menehtyminen vei ajatukset muualle. En kyennyt kahteen viikkoon tekemään mitään. Tänään juoksin isän muistoksi, kertoi mustaa surunauhaa kädessään kantanut Selvenius.

- Göteborgissa juoksen torstaina 1500 metriä ja toiveissa on alle 4.15 aika ja olla kisan paras suomalainen. Tällöin EM-kisapaikka olisi aika lähellä. Olisihan se hienoa juosta Helsingissä, päätti Selvenius.

Storbackan EM-haaveet kariutumassa

storbackakari10062012Karin Storbacka. Kuva: Jarno Maimonen- Keskiviikkona juoksu tuntui yllättäen hyvältä, niin päätin lähteä kisaamaan. Pakko on kuitenkin yrittää, jos Helsinkiin mielii. Ei ollut muuta vaihtoehtoa. Kyllä minä Jämsän kestävyyskarnevaaleilla vielä kokeilen, mutta aika vaikealta tämä nyt vaikuttaa.

- Yhtään kunnon maitohappotreeniä en ole pystynyt tekemään. Jalat ovat raskaat ja kroppa voimaton. Mukavampi kuitenkin lähteä kisaan kokeilemaan, kuin katsoa kotona kun muut juoksevat. Eilen ja tänään tuntui kyllä niin huonolta, että arvasin miten tässä tulee käymään, kertoi Karin Storbacka pahasti vinkuneen hengityksen hiukan tasaannuttua.

- Ensi vuonna aloitan kyllä kauteni myöhemmin kesäkuun lopulla. Harmi vaan, sillä olen maalis-huhtikuussa tehnyt elämäni parhaimpia harjoituksia, jatkoi kaikki mahdolliset lääkkeet ja hoidot kokeillut Storbacka.

Mikko Lahtio pettyi kisan vauhdittajaan

gideon10062012Gideon Kipngetich. Kuva: Jarno MaimonenMiesten 800 metrillä oli peräti kaksi vauhdittajaa. Kärkimiehiä piiskasi Jimmy Lomba ja suomalaisjuoksijoita Fouad Rtaimate. Kärki porhalsi ensimmäisen kierroksen aikaan 52,20. Kenian Gideon Kipngetich oli ainoa, joka siinä vauhdissa pysyi. Hän myös kesti kisan loppuun asti ja voittikin ylivoimaisesti ajalla 1.47,84.

Toisen ryhmän jänis poukkoili työnsä tehtyään vaarallisen näköisesti ykkösradalla. Mikko Lahtio törmäsikin häneen ja sai sääreensä verta vuotavat haavat. Lahtio kykeni kuitenkin juoksemaan kisan loppuun ja sijoittui parhaana suomalaisena kisan kolmanneksi ajalla 1.52,06.

- Aivan käsittämätöntä jänistelyä! Mies juoksi alun liian kovaa ja sitten hän pysähtyi kierroksen jälkeen keskelle ykkösrataa ja me muut juoksimme hänen ylitseen. Eliittikisat ovat maamme suurin kisasarja, jolta odottaisi parempia järjestelyjä jänisten suhteen, puhisi Mikko Lahtio maalissa.

- Mitä tulosrajojen hakuun tulee, mielessäni ovat tällä hetkellä päällimmäisenä muut asiat. Noudan huomenna sairaalasta vastasyntyneen lapsemme, kertoi tuore Mikko-isä.

Kolmosen voitto Ausseihin

korirlewis10062012Lewis Korir. Kuva: Jarno Maimonen3000 metrillä alku juostiin verkkaisesti. Kilpailun mittaan vauhti kiihtyi kärjessä juosseen Lewis Koririn toimesta. Kamppailu voitosta ratkesi kuitenkin vasta loppusuoran kiritaistelussa. Australian Kevin Batt oli joukon vahvin ja vei voiton ennätysajallaan 8.07,43. Willy Rotich oli toinen ja Lewis Korir kolmas.

- Tottakai olen tyytyväinen voittooni ja aikaani. Se on ennätykseni! Helsingissä asuva ystäväni kutsui minut tänne vierailulle ja olen juossut muutaman kisan vierailuni aikana. Ensi viikolla kilpailen Turussa 1500 metrillä, missä tavoittelen ennätystäni, kertoi Kevin Batt.

- Juoksin itseltäni jalat alta. Hävisin tänään, mutta se kuuluu elämään, kommentoi puolestaan Lewis Korir harvinaista tappiotaan Suomessa.

battkevin10062012Kevin Batt. Kuva: Jarno MaimonenTuomas Jokinen sijoittui viidenneksi hienolla loppuajalla 8.13,90.

- Ensimmäinen kierros hölkättiin, mutta sen jälkeen mentiin minulle 10 000 metrin miehenä ylivauhtia, niin että lopussa yritin vain selviytyä maaliin. Mutta hyvä ylivauhtinen kilpailu tämä minulle oli, sanoi Jokinen.

Ensi viikolla juostavasta Jämsän kestävyyskarnevaalien ratakympistä on suunniteltu viimeistä näyttökisaa EM-valintoja silmällä pitäen.

- Jämsään lähden antamaan kaikkeni ja sitten katsotaan mihin se riittää. Hienoa, että Suomesta löytyy tarpeeksi talkoohenkeä ja saadaan kunnon kymppi aikaiseksi. Uskon palautuvani kunnolla Jämsän kisasta Helsinkiin, jos Euroopan mestaruuskisoihin valitaan, jatkoi Jokinen.

>>Tulokset

- Tero Viljanen & Jarno Maimonen


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri