550x90

Järvenpää odottaa luottavaisin mielin EM-kymppiä

jarvenpaajarkko19062012 fJarkko Järvenpää valittiin Helsingin EM-kisojen 10 000 metrille. Tampereen Pyrinnön nuorukainen on parantanut tänä vuonna ratakympin ennätystään minuutin ja 20 sekuntia.

jarvenpaajarkko19062012 fJarkko Järvenpää. Kuva: Jarno MaimonenOn aivan tavallinen kesäkuun tiistai Kangasalla Pirkanmaalla. Kello käy puolta päivää ja taivaalta tulee vettä. Lilanpunainen parhaat kilometrinsä nähnyt sitikka pysäköi hiekkatien reunaan muutama kilometri Kangasalan keskustasta sivuun. Autosta astuu ulos kaksi miestä: Jarkko Järvenpää ja Veli-Matti Ranta, juoksija ja hänen valmentajansa.

Kaksikko on saanut sunnuntaina iloisia ja odotettuja uutisia Suomen Urheiluliitosta. Tampereen Pyrintöä edustava Järvenpää valittiin edustamaan Suomea Helsingin Euroopan mestaruuskisojen 10 000 metrille.  Ratakympin suora loppukilpailu juostaan lauantai-iltana kesäkuun 30. päivä kello 21:00. Starttiin on reilu viikko ja vuorossa on tarkkaan mietitty kisoihin valmistava harjoitusjakso. Sitä ei pieni vesisade haittaa.

- Jarkolla on ollut pientä ongelmaa kireiden takareisien kanssa kesäkuun alun Euroopan cupin ratakympistä lähtien. Nyt alkaa näyttää jo paljon paremmalta, mutta tähänkin harjoitukseen haettiin vielä vauhtia muualta kuin radalta. Hän juoksee tänään tasavauhtisen kovan kympin.  Sunnuntaina on vuorossa 5000-7000 metrin kilpailuvauhtinen harjoitus, mikä on todettu Jarkolle hyväksi valmistautumiseksi useaan kilpailuun. Lopullinen harjoituksen toteutus katsotaan vasta sunnuntaina ja sitä ennen ehditään tekemään sunnuntaita varten vielä hivenen vauhtileikittelytyylinen valmistava harjoitus. Ensi viikolla kevennellään kohti kisoja ja kisaviikon ainoa varsinainen harjoitus on keskiviikkona juostava 3-4 x 1000 metriä pitkillä palautuksilla, kertoi Järvenpään valmentaja Veli-Matti Ranta.

jarvenpaajarkko19062012 eJarkko Järvenpää ja Rannan Vellu. Kuva: Jarno MaimonenSateesta märkä sora vain rahisee tossujen alla, kun Järvenpää kiihdyttää voimakkain askelin matkaan. Ranta hyppää autoonsa ja ajaa kilometrin väliaikapaikalle. Sade vaimenee tihkusateeksi. Ilma on happirikas. Järvenpään vauhtikin on vallan raikasta. Kilometriin kuluu hädin tuskin kolmea minuuttia. Ranta hieman toppuuttelee suojattiaan juoksemasta tätä harjoitusta liian kovaa. Liikaa ei saa puristaa. Nälkää pitää jäädä!

- Asetimme viime syksynä tämän kauden tavoitteeksi EM-kilpailut ja 29 minuutin kympin ajan. Syksyn ensimmäisissä harjoituksissa Jarkko juoksi kympin testijuoksun maastossa täysillä noin 31.45. Silloin tavoitteiden saavuttaminen saattoi tuntua aika kaukaiselta, mutta tiesin Jarkon niihin yltävän. EM-kilpailu on nyt reilun viikon kuluttua ja puoli tuntia alittui kauden ensimmäisessä kympin kisassa. En silti näe, että 29.08 jää Jarkon kauden parhaaksi ajaksi. Harjoituksilla, mitä hän on tehnyt keväänkin mittaan, pitäisi olla täydet mahdollisuudet siihen, että ennätyksestä putoaa pois vähintään se 13 sekuntia. Voidaankin sanoa, että kauden tavoitekisa on saavutettu, mutta aikaa ei vielä, tuumi Ranta.

Järvenpää juoksi Marburgissa Saksan mestaruuskisojen 10 000 metrillä ennätyksensä 29.08,63 toukokuun alussa. 25-vuotias tamperelainen ei ensin uskonut sen riittävän EM-kisoihin.

- Olin tosi pettynyt juoksuuni heti kisan jälkeen. Tavoite oli alittaa Helsingin EM-kisojen A-raja 28.55,00, mutta jäin siitä 13 sekuntia. Olin pitkään siinä uskossa, että A-rajan tai ainakin oman aikani alittaa moni suomalaisjuoksija. Olen todella yllättynyt, että niin ei käynytkään, vaan aikani lopulta riitti valintaan EM-kisoihin, muisteli Järvenpää ennätysjuoksuaan.

EM-kisojen varhainen ajankohta on pakottanut urheilijat virittämään itsensä kisakuntoon tavallista aiemmin.

- Harjoitukset ja leirit ovat menneet niin hyvin kuin on ollut mahdollista mennä. Olen onneksi myös säästynyt suuremmilta sairasteluilta. Viime kauden jälkeen emme pitäneet varsinaista ylimenokautta, koska harjoittelu viime kesän kilpailuja varten alkoi niinkin myöhään kuin vasta huhtikuussa. Ylimenokauden sijaan jatkoimme nousujohteista harjoittelua läpi talven, kertasi Järvenpää kulunutta harjoituskauttaan.

- Nimenomaan! Näin Jarkon harjoituksissa käyttämät vauhdit kiihtyivät portaittain maalis-huhtikuuhun mennessä. Tarkoituksella Jarkko harjoitteli myös vain etelässä merenpinnan tasolla, että vauhteja pystyttiin kasvattamaan ja ylläpitämään riittävästi aikaisia kevään tavoitekilpailuja varten. Vauhteja ei ole tarvinnut nostaa sen jälkeen, kun tietynlainen pohja varsinaisia tehoharjoitteita varten on ollut valmiina. Kaiken aikaa tavoitteena oli saavuttaa kisakunto jo huhti-toukokuussa ja siinä onnistuttiin. Jarkko juoksi muun muassa aprillipäivänä ratakympin Pirkkahallissa omalla vedolla aikaan 30.10. Ja tämä ei ole pila. Harjoittelu on toisaalta vain yksi osa kunnon kohoamisen kokonaisuutta. Jarkon osalta paljon merkitystä on myös muiden muassa hyvin suunnitellulla levolla, ravinnolla ja lihashuollolla. Näiden kaikkien yhteisvaikutusta on vuoden aikana tapahtunut kehittyminen, täydensi Rannan Vellu.

jarvenpaajarkko19062012 aJarkko Järvenpää. Kuva: Jarno MaimonenJärvenpään askel on irtonainen ja joutuisa. Kantapäät nousevat korkealle pakaroihin ja päkiä hakee ahnaasti otetta tiestä. Kilometri toisensa jälkeen jää taakse elävästi polveilevalla hiekkatiellä. Juoksija ja valmentajansa saavat tehdä työtään rauhassa. Kangasalan sivutiellä ei juuri muita näy, ellei muutamaa pellolla käyskentelevää lehmää lasketa. Vitonen tulee täyteen reilussa vartissa. Mitä mahtaa juoksija ajatella rennon rallatuksensa aikana?

- Paras muistoni Olympiastadionilta on viime syksyn maaottelusta. Perjantain 5000 metriä meni hyvin ja olin siitä todella onnellinen. Hyvä fiilis katosi seuraava päivänä kympillä epäonnistumiseen. Olenkin monesti käynyt harjoituksissa läpi tuota huonoa juoksua ja hakenut motivaatiota siitä. Voikin sanoa, että parhaat ja huonoimmat muistot stadikalta ovat samasta maaottelusta, naurahti Järvenpää.

jarvenpaajarkko19062012 cVeli-Matti Ranta ja Jarkko Järvenpää. Kuva: Jarno MaimonenSade loppuu. Järvenpää riisuu tuulitakkinsa vauhdissa ja kurvaa harjoituksensa viimeisille kilometreille. Hän pitää vauhtinsa kontrollissa vaikka koko olemus puhkuukin kyltymättömiä menohaluja. Valmentajan ei kuitenkaan tarvitse kiristää suitsia vaan valmennettava juoksee harjoituksensa loppuun suunnitellusti hieman alle 31 minuuttiin jättäen sopivan vauhtivaran jatkoon. Tyytyväinen hymy hiipii sekä valmennettavan että valmentajan kasvoille.

- EM-kisoihin lähden tekemään omaa juoksuani. Luottavaisin mielin odotan kisaviikkoa, eikä kisat etukäteen jännitä. Enemmän jännitin taannoista Saksan kymppiä. Varsinainen taktiikka päätetään ensi keskiviikon harjoituksen jälkeen. Realistista kuitenkin on, etten ole mitaleista taistelemassa. Jokainen mies, joka jää selän taakse on plussaa. Ratamatkoilla rajat olympialaisiin ovat niin kovat, että niissä kisoissa ei montaa eurooppalaista mieskestävyysjuoksijaa nähdä. Sen vuoksi EM-kympin taso on eurooppalaisittain kova sekä arvostus EM-kisoja kohtaan erittäin korkea, kertoi Järvenpää.

Hevoskuuri toivottaa Jarkolle tsemppiä Helsinkiin! Stadikalla nähdään!


-Jarno Maimonen

Premiumsport.fi

ulvang banneri