550x90

Suvi Selvenius odottaa innolla Olympiastadionin tunnelmaa

selveniussuviintroEnsimmäisenä suomalaisista kestävyysjuoksijoista urakkansa Helsingin EM-kisoissa aloittaa 800 metrin juoksija Suvi Selvenius.

selveniussuviintroSuvi Selvenius. Kuva: Jarno MaimonenEnsimmäisenä suomalaisista kestävyysjuoksijoista urakkansa Helsingin EM-kisoissa aloittaa 800 metrin juoksija Suvi Selvenius. Selvenius odottaa jo innolla kotikatsomon kannustusta ja Olympiastadionin mahtavaa tunnelmaa.

32-vuotias Suvi Selvenius asetti viime syksynä kauden ehdottomaksi päätavoitteeksi päästä juoksemaan Helsingin Olympiastadionilla EM-kotikisoissa. Niinpä hän on alkuvuoden ollut päätoiminen urheilija ja panostanut täysillä käynnissä olevaan kisakauteen. Mutkiakin matkassa on ollut, sillä Selveniuksen isän valitettava poismeno keväällä ei voinut olla näkymättä myös urheilijaelämään. Nyt kun on kuusi päivää aikaa EM-kisojen alkuun, niin Selveniuksen kunto on noususuunnassa.

– Muuten on hyvät fiilikset, mutta selän kanssa oli vähän ongelmia pari päivää sitten ja jouduin käymään kiropraktikon käsittelyssä. Pari SI-niveltä oli jumissa ja myös jalat olivat tästä johtuen tukossa. Onneksi käsittely auttoi ja jumi helpotti ja nyt on vielä onneksi vajaat viikko aikaa starttiin. Selvässä nousukunnossa ollaan, kertoo Suvi Selvenius viime hetken fiiliksistään.

800 metrin valinta vanhoilla näytöillä yllätti

Suvi Selvenius myöntää, että kisavalinta pääsi yllättämään hänet itsensäkin.

– En olisi uskonut, että valinta tulee vanhoilla näytöillä. Ja vielä 800 metrille, kun itse asiassa 1500 metrin kisapaikka mielessä tähän kauteen lähdin ja siihen myös harjoittelu enemmän tähtäsi, myöntää Selvenius ja jatkaa.

– Vähän ikävä tilannehan tämä on, että etukäteen kovaksi ajateltu karsiminen pääsi näin latistumaan. Tosi harmi myös Karin Storbackan ja Heidi Erikssonin puolesta, sillä ilman ongelmia heillä oli myös täydet potentiaalit päästä kisoihin, harmittelee Selvenius kilpasiskojensa vastoinkäymisiä ja karsintojen pientä lässähtämistä.

Kysyttäessä Selveniuksen tavoitteita EM-kisoissa, saamme seuraavanlaisen vastauksen.

– Mitään aikatavoitteitahan näissä arvokisoissa ei kannata itselle asettaa, kun koskaan ei tiedä minkä luonteinen kilpailu tulee ja mitä vauhtia pidetään. Nämä alkuerät kun ovat usein kyttäilyjuoksuja. Kyllä minä olisin tosi tyytyväinen jatkopaikasta. Mitä aikaisempien kisojen tuloksia nyt tutkailin, niin sellaista 2.03-2.04 aikaa se luultavasti vaatii, eli kauden parasta vaaditaan ja reilusti on parannettavaa tämän hetken 2.06 noteerauksesta. Mutta nousukunnossa ollaan, niin lähdetään täysillä yrittämään, kokenut maileri pohtii.

Olympiastadionilla huipputunnelma

Se on selvää, ettei Selveniuksen menestys jää ainakaan kotikatsomon kannustuksesta kiinni. Sen verran hyvä tunnelma Olympiastadionilla on aina ollut.

– Mitä stadikalla olen Ruotsi-maaotteluissa ollut, niin siellä on kyllä aivan omanlaisensa tunnelma ja siitä tulee pakostakin hyvä kisafiilis. Kyllä kotiyleisön kannustuksella on suuri merkitys ja uskon, että joka päivälle riittää kannustusta suomalaisurheilijoille, Selvenius kiittelee jo etukäteen suomalaiskannustusta.

Antti Loikkasen oppiin

Viime syksynä Suvilla vaihtui Tommy Ekblomin valmennus Antti Loikkasen oppeihin, vanhan maajoukkuemailerin aloitettua Selveniuksen valmentamisen. Valmentajanvaihdos toi mukanaan myös muutamia muutoksia.

selveniussuvi10062012Suvi Selvenius puristaa Tampereen Eliittikisojen voittoon 10.6. Kuva: Jarno Maimonen– Kyllä juoksumäärät ovat lisääntyneet ja kestävyyspuolelle on ollut panostus. Lisäksi juoksu on noussut entistä keskeisempään rooliin, eli korvaavien harjoitusten määrät ovat vähentyneet. Korvaavia olen tehnyt ainoastaan silloin, jos jotain paikkaa on kolotellut, Selvenius kertoo.

– Vaikka harjoittelu onkin ollut enemmän 1500 metrille tähtäävää, niin olen minä pitkin harjoittelukautta pohtinut, että kyllä tällä harjoittelulla 800 metriäkin voi hyvin kulkea, Selvenius jatkaa.

Tonnivitosen piti olla siis jo selkeä päämatka tälle kaudelle, mutta niin vaan valinta EM-kisoihin tuli vielä kasisataselle.

– Juu, niinhän se piti olla, mutta niin sitä vaan juostaan kasisatasta EM-kisoissa. Tässä on vasta vähän kisoja alla, mutta uskon että kyllä loppukaudesta pitäisi pystyä rikkomaan tuon 1500 metrin ennätys (4.20.96). 800 metrin ennätyksen rikkominen (2.02.15 jo vuodelta 2002) voi olla jo tiukempaa, mutta aina pitää uskoa ennätyksiin. Mutta kasin ennätyksen rikkominen vaatii jo kyllä nappijuoksun, Selvenius myöntää.

Kokenut maileri ei osaa sanoa enempää uransa jatkosuunnitelmista, vaan kertoo etenevänsä kausi kerrallaan.

– Vuosi kerrallaan tässä mennään ja nyt mennään ensin tämä kesä alta pois. Syksyllä sitten katsotaan, että mitkä ovat fiilikset ja tunnelmat uran jatkamisen suhteen. Mitään pitkäntähtäimen suunnitelmia ei siis ole, Selvenius kertoo loppuun.

Hevoskuuri toivottaa Suville onnea ensi viikon keskiviikkona juostaviin 800 metrin alkueriin. Myös Hevoskuuri on mukana paikan päällä kannustamassa suomalaisurheilijoita parhaimpiinsa.

- Tero Viljanen

Premiumsport.fi

ulvang banneri