550x90

Lehtinen hakee onnistumista EM-vitoselta

lehtinenjohannaintroJohanna Lehtinen valittiin ensi viikolla alkaviin EM-kisoihin kahteen lajiin: 1500 ja 5000 metrille. Helsingissä Lehtisen päämatkana on 5000 metriä ja osallistumista 1500 metrille hän harkitsee vitosen jälkeen.

lehtinenjohanna2011kuortaneJohanna Lehtinen Kuortaneen Eliittikisoissa 2011. Kuva: Jarno MaimonenJohanna Lehtinen valittiin ensi viikolla alkaviin Helsingin EM-kisoihin kahteen lajiin: 1500 ja 5000 metrille. Estejuoksun suomenennätysnainen on viime vuosina siirtänyt painopistettä entistä enemmän pidemmille ratamatkoille unohtamatta kuitenkaan mailinmatkoja. Helsingissä Lehtisen päämatkana on 5000 metriä ja osallistumista 1500 metrille hän harkitsee vitosen jälkeen.

Joensuun Katajaa edustava Lehtinen aloitti ratakautensa toukokuun lopulla Belgian Oordegemissa , missä hän sijoittui 5000 metrillä miesten ja naisten sekalähdössä toiseksi ajalla 16.02,77. Kaksi viikkoa Belgian kisasta Lehtinen starttasi jälleen ratavitoselle, tällä kertaa British Milers Clubin järjestämissä kilpailuissa Watfordissa Iso-Britanniassa. Kilpailun voitti suvereenilla soolojuoksulla Portugalin Sara Moreira Euroopan kärkiajalla 15.08,33. Huikeassa lyönnissä oleva Moreira voitti viikkoa ennen Watfordin vitosta Euroopan cupin kympin loistavalla ajalla 31.23,51. Eurooppalaisittain äärimmäisen tasokkaassa kisassa portugalilaisen jäljessä peräti 11 muuta naista puski Euroopan kausitilastossa 30 sakkiin. Heidän joukossaan Johanna Lehtinen, joka kohensi kahdeksan vuotta vanhaa ennätystään 12 sekuntia aikaan 15.37,21. Tulos alitti selkeästi EM-kisojen A-rajan 15.40,00.

Lehtisen hyvät esitykset saivat jatkoa kesäkuun puolessa välissä Göteborgin Folksam GP:ssä, missä hän voitti 1500 metriä kauden kotimaisella kärkiajalla 4.16,55. Tämä tulos vakuutti myös Suomen Urheiluliiton valmennusjohdon ja hänet valittiin Helsingin EM-kisoihin myös tähän lajiin. Juhannuksena Lehtinen paransi ennätystään myös 3000 metrillä. Hänen loppuaikansa Keuruulla oli 9.02,29.

Kuinka valmistautumisesi kuluvaan kilpailukauteen on sujunut?

- Syksy ja talvi menivät pitkästä aikaa oikeinkin hyvin ja ehjästi. Helmi-maaliskuussa vanhat tutut akillesvaivat ja huhtikuussa muut sairastelut vähän jarruttivat menoa. Realistisesti katsottuna täydellinen harjoituskausi on kuitenkin aika utopiaa, joten kokonaisuuteen pitää olla tyytyväinen.

Juoksit ennätyksesi 5000 metrillä Watfordissa. Tulos alitti selkeästi Helsingin EM-kisojen A-rajan 15.40,00. Kertoisitko hieman tuosta kilpailusta?

- Kisassa oli mukana runsaasti tyttöjä, jotka tavoittelivat aikaa 15.30 ja 15.40 välille. Niinpä pääsin hyötymään ryhmäjuoksusta. Vauhdinjako oli itselleni tyypillinen, eli rivakan alun jälkeen 3. ja 4. kilometrillä vauhti vähän hiipui. Loppu oli aikamoista vääntöä, mutta kiitos vetoavun, sain sen jotenkuten taisteltua. Nimenomaan tuolle viimeiselle kilometrille jäi parannettavaa.

Moni yleisurheilun ystävä on iloinnut puolestasi, kun olet monien kohtaamiesi vaikeuksien jälkeen saanut onnistumisia alle! Miltä onnistumiset ja saamasi tuki ovat tuntuneet?

-  Juoksu on tulosurheilua ja onnistumisia mitataan väistämättä tuloksina. Siten tuntuu palkitsevalta, että tehty työ näkyy joskus myös tuloslistalla eikä pelkästään onnistuneina harjoituksina.

lehtinenjohanna2011finswe2Johanna Lehtinen on maaottelujen luotettu vakiokasvo. Kuva: Jarno MaimonenMillaisin mielin, suunnitelmin ja tavoittein kohti EM-kisoja?

- Toivon EM-kisoista ja koko kesäkaudestakin nousujohteisia juoksuja. Vastus EM-kisoissa on kova, mutta se on vaan hyvä ennätyksen parantamistavoitteen kannalta.

Miten lähestyvät kotikisat ovat näkyneet suomalaisen urheilijan arjessa vai ovatko?

- Eivätpä juurikaan. Kesäkuussa on alkanut kuulua vähän ylimääräistä kohinaa kotikisojen johdosta.

Vitosen tulos vie sinut EM-kisoihin. Göteborgin 1500 metriä kulki kohdallasi myös hyvin ja sinut valittiin EM-kisoihin myös tässä lajissa. Kumpi on tällä hetkellä päämatkasi?
 
- Olen 1500 metrillä nyt alkukaudesta aika kaukana tavoite- ja ennätysvauhdeistani. Painopiste on siirtynyt 5000 metrille siten luonnostaan. Uskon kuitenkin pystyväni parantamaan myös 1500 metriä kauden mittaan reippaasti. Aion kilpailla kesän monipuolisesti eri matkoilla 1500 metristä ylöspäin.

Olympiastadion on sinulle sangen tuttu paikka. Mitkä ovat mieleenpainuvimmat muistosi stadikalta?

- Muistoja on sekä hyviä että huonoja. Hyvät muistot ovat lukuisista Ruotsiotteluista, erityisesti ensimmäisistä maaotteluista, jolloin olin mukana nuorena tyttönä. Huonot muistot ovat vuoden 2005 Helsingin GP-kisan kaatumisesta.

Millaisia terveisiä haluat kertoa kisoihin saapuville katsojille ja kaikille suomalaisille yleisurheilufaneille?

- Suomalainen yleisurheiluyleisö on tunnetusti hullu. Uskon ja toivon, että kannustusta riittää myös näissä EM-kisoissa. Kiitos jo etukäteen!

Naisten 5000 metrin loppukilpailu juostaan torstaina 28. kesäkuuta kello 17:35. Naisten 1500 metrin alkuerät ovat puolestaan vuorossa lauantaina 30. kesäkuuta kello 12:10.

Hevoskuuri toivottaa Johannalle menestystä EM-kisoihin!

-Jarno Maimonen

Premiumsport.fi

ulvang banneri