550x90

Jukka Keskisalon kunto arvoitus miehelle itselleenkin

JukkaKeskisalo260612Huomenna alkavat kauan odotetut Helsingin EM-kisat Olympiastadionilla. Hevoskuuri kävi kuuntelemassa suomalaiskestävyysjuoksijoiden tunnelmia kisojen aattopäivänä.

 

JukkaKeskisalo260612Jukka Keskisalon keskiviikon vire on arvoitus miehelle itselleenkin. Kuva: Hevoskuuri.fiHuomenna alkavat kauan odotetut Helsingin EM-kisat Olympiastadionilla. Hevoskuuri kävi kuuntelemassa suomalaiskestävyysjuoksijoiden tunnelmia kisojen aattopäivänä. Ensimmäisenä päivänä starttaavat mieskestävyysjuoksijoista 800 metrin juoksija Tommy Granlund sekä estejuoksija Jukka Keskisalo. Niclas Sandells oli ilmoitettu myös 5000 metrille, mutta hän jättää sen väliin keskittyen 1500 metrille. Naisista Suvi Selveniuksen oli alun perin tarkoitus juosta keskiviikkona 800 metrin alkuerissä, mutta ne on jätetty ohjelmasta pois. Niinpä Selvenius aloittaa kisaurakkansa torstaina suoraan välieristä.

– Paljon on kauden parasta petrattava. Ainakin on kova kisa tiedossa ja jäniksistä ei ole pulaa, tuumasi Selvenius, joka saavutti näin kisatavoitteensa juoksematta metriäkään.

Lisää Selveniuksen mietteistä voi lukea täältä.

Keskisalo ihmettelee itsekin menon tahmeutta

Etukäteen suurimmat odotukset kestävyysjuoksun osalta oli asetettu vuoden 2006 euroopanmestari Jukka Keskisalolle. Miehen alkukausi on kuitenkin ollut tulosten osalta heikko ja hän itsekin ihmettelee heikkoa virettään.

– Alkukesä on ollut kauniisti sanottuna heikko, kyllä meno niin tahmeaa on ollut. Ennätyksiä varten tässä on harjoiteltu, mutta vielä ollaan 8.33 ajalla kaukana siitä, Keskisalo tuumii Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa ja jatkaa.

– Talven leirit sujuivat hyvin ja terveenäkin olen ollut. Tahmeus voi johtua monestakin syystä. Varmaankin vedin pikkuisen liian tiukoille harjoitusten suhteen Flagstaffin leirillä USA:ssa ja sen takia herkkyys ja helppous on puuttunut alkukauden kisoista, viimeisen kuukauden kotona Suomessa valmistautunut Keskisalo sanoi.

Alun perin Keskisalon tarkoituksena oli tehdä reilun 10 päivän korkeanpaikan leiri ja tulla sieltä suoraan kisoihin, mutta siitä luovuttiin juoksun tahmeuden johdosta.

– Palautuminen korkealla on heikompaa, niin tässä tilanteessa oli parempi jättää vuoristoleiri väliin, Keskisalo tuumii.

Keskisalolle Helsingin EM-kisat ovat yhtä tärkeät kuin olympialaisetkin. Kunto on kuitenkin vielä kisojen aattonakin miehelle arvoitus.

– Tärkeintä on saada nyt oma juoksu kuntoon. Tämän kauden parasta on pystyttävä parantamaan, 8.33 ajalla ei ole mitään asiaa jatkoon. Paljon huonommin ei ainakaan voi mennä, kuin mitä tähän asti on sujunut. Alkuerässä ei ole väliä, onko vauhti- vai hidasvauhtinen loppukirijuoksu, molemmilla on hyvät puolensa.

Mitään sijatavoitteita Keskisalo ei itselleen ole asettanut.

– Kehon normalisointi on vain tavoitteena ja katseet vaan sinne jatkopaikkaan. Perjantain finaalia on tässä vaiheessa vielä turha miettiä, Keskisalo päättää.

Tommy Granlund saa palkinnon uralleen

Ensimmäisiin arvokisoihinsa päässyt Tommy Granlund on iloinen siitä, että paikka Helsingin EM-kisoissa avautui Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksen myötä. Granlund on lopettamassa urheilu-uraansa tähän kauteen, joten Helsingin kisat voivat jäädä myös viimeisiksi, mikäli Lontoon olympialaisiin ei tule valintaa.

– Kyllä tämä voitolta tuntuu. Soitin ja kysyin, että miksei minua valittu. Oikeutta hain, sillä koin, että olin kisapaikkani ansainnut. Tämä on tosi merkittävä asia minun urallani. Olen tehnyt niin paljon töitä tämä eteen, Tommy Granlund kertoo helpottuneena ja sanoo, että viimeiset kaksi vuotta hän on harjoitellut Helsingin EM-kisat mielessä.

TommyGranlund260612Tommy Granlund on iloinen ja helpottunut päästyään urallaan arvokisoihin. Kuva: Hevoskuuri.fiGranlund kertoo, että hänellä oli viime vuonna jo sellainen olo, että on paikkansa ansainnut. Kun valintaa ei sitten tullutkaan, oli hänellä kaksi vaihtoehtoa. Antaa lisänäyttö kilpailemalla tai valittaa päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Granlund päätti tehdä molemmat. Lopulta oikeusturvalautakunnan päätös oli Granlundin kannalta helpottava eikä hänen tarvinnut antaa enää lisänäyttöjä kilpailussa.

– Viime viikon torstaina sain kuulla asiasta, että pääsen sittenkin kisoihin. Parin päivän harjoittelu siinä ehti kärsiä, kun ehdin jo herkistellä näyttökisaa varten. Muuten ole pystynyt valmistautumaan niin kuin pitikin, sympaattinen Granlund sanoo.

Kylmiä kelejä karsastavalle Granlundille alkukausi oli heikko ja siksi miehen valinta kisoihin jäi näin täpärälle. Granlund viihtyykin enemmän lämpimissä maissa ja häntä on valmentanut vuodesta 2008 lähtien italialainen Gianni Ghidini, joka toimii myös olympiavoittaja Wilfred Bungein valmentajana. Granlund kehuu estoitta valmentajaansa sekä italialaista urheilukulttuuria.

– Oma harjoitteluni oli hakusessa ja kun Ghidini esitteli omaa valmennusfilosofiaansa kestävyysseminaarissa, tunsin että tällainen harjoittelutyyli sopisi minulle erinomaisesti. Niinpä kysyin häntä valmentajakseni.

– Tosi paljon on eroa valmennuskulttuurissa. Italialaiset eivät juokse turhia välilenkkejä, vaan kaikki harjoitukset ovat kehittäviä treenejä. Myös rytmitys on selkeämpää. Vuosi minulla meni totuteltaessa, mutta tällainen tyyli näyttää sopivan hyvin minulle. Valmentajaa pyrin näkemään mahdollisimman paljon. Syksyllä käyn kauden päätteeksi hakemassa ohjeet talven harjoittelua varten ja kisakauteen valmistavan kauden teen aina Italiassa, Granlund sanoo.

Italialainen urheilukulttuuri saa myös suitsutusta Granlundilta.

– Italialainen urheilukulttuuri on todella ihailtavaa. Siellä ne ovat samalla kentällä harjoittelemassa yhtä aikaa niin veteraanit, lapset kuin huippu-urheilijatkin ja kaikilla on hauskaa.

Palataanpa vielä Granlundin EM-tavoitteisiin. Granlund haluaa näyttää parastaan kotiyleisölle.

– Onnistunut juoksu on tavoitteena ja kyllä välieräpaikka mielessä täytyy lähteä kisaamaan. Joka tapauksessa olen iloinen, että olen saavuttanut jotakin. Onpahan sitten vanhana jotakin kerrottavaa, Granlund lopettaa hyvillä mielin.

Granlund on lopettamassa urheilu-uraansa tähän kauteen Helsingin EM-kisojen tuloksesta huolimatta.

– Tähän asti olen rakastanut juoksua, mutta nyt olen löytänyt uuden kohteen rakkaudelle, sanoo Tommy Granlund hymyillen.

- Tero Viljanen, Töölön Kisahalli


Premiumsport.fi

ulvang banneri