Arikan toi Turkille maan historian ensimmäisen miesten Euroopan mestaruuden

Afrikan300612 byskataTurkin kenialaissyntyinen Polat Kemboi Arikan juoksi miesten 10 000 metrin voittoon. Jarkko Järvenpää jäi joukon viimeiseksi.

Afrikan300612 byskataTurkin Arikan toi maalleen historiallisen kullan. Meucci ja Rybakov irvistävät takana muille mitaleille. Kuva: Daniel ByskataTurkin kenialaissyntyinen Polat Kemboi Arikan juoksi miesten 10 000 metrin voittoon. Jarkko Järvenpää jäi joukon viimeiseksi.

Miesten 10 000 metrillä käytiin kova taistelu EM-kullasta. Se päättyi Turkkia ensimmäistä kertaa edustaneen 21-vuotiaan Polat Kemboi Arikanin voittoon. Italian tilastokärki ja kilpailun ennakkosuosikki Daniele Meucci hävisi Arikanille 46 sadasosaa. Pronssi meni Venäjän Yevgeniy Rybakoville. Arikanin voittoaika oli 28.22.27. Suomen Jarkko Järvenpää tuli arvokisojen debyytissään maaliin vaatimattomalla ajalla 30.59.63.

Miesten kymppitonni oli aika tyypillinen arvokisajuoksu, jossa lähdettiin varsin rauhallisesti liikkeelle ja porukka pysyi hyvin koossa. Ensimmäiseen tonniin käytettiin aikaa 2.57 ja puolimatkaan tultiin ajassa 14.21.93. Kärjessä viihtyivät pääasiassa Arikan ja Meucci sekä Portugalin Silva. Puolimatkasta noin kymmenen miehen kärkiporukka irtoaa muista ja se harvenee viimeiselle kilometrille tultaessa kahdeksan miehen joukoksi. Jarkko Järvenpäälle kilpailun toinen puolisko on vaikea ja hänen pudotessa Irlannin Rooneyn kyydistä ainoaksi tehtäväksi jää maaliin tuleminen kaukana muiden perässä ensimmäisissä arvokisoissaan.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä kolmikko Arikan, Meucci ja Rybakov ovat päässeet hieman irti muista ja he ratkaisevatkin mitalien kohtalon. Lopulta Turkin Arikan on loppukirissä vahvin ennen Meuccia. Rybakov nappaa pronssin ja Belgian Bashir Abdi on kilpailun neljäs.

Arikan matki Farahia

Turkille historiallisen miesten Euroopan mestaruuden tuonut Arikan otti kisojen toisen mitalinsa ja 5000 metrin pronssi vaihtui kultamitaliin. Arikan kertoi olevansa todella tarkkaavainen koko kilpailun ajan.

– Arvokilpailut ovat eri asia kuin vauhtijuoksut ja siksi näissä on oltava varuillaan koko ajan. Olinkin tarkkana koko ajan enkä antanut mitään yllättävää tapahtua. Sade ja kylmä keli ei haitannut minua yhtään ja sehän oli kaikille sama, vasta toisen 10 000 metrin kilpailunsa juossut Arikan sanoi.

Kovalle loppukirilleen Arikan antoi hauskan selityksen.

– Mo Farah on suuri idolini ja sankarini. Siksi yritän matkia häntä ja hänen kovaa loppukiriään. Tiesin Italian Meuccin kovuuden, mutta pystyin puristamaan lopussa voittoon. Tämä on historiallinen kultamitali minulle sekä Turkille. Aikaisemmin Turkin kovat naiset ovat vastanneet menestyksestä, mutta toivottavasti tämän jälkeen kultamitaleita tulee myös lisää tulevaisuudessa, iloisen oloinen Arikan jutteli.

Daniele Meucci kertoi olleensa todella hermostunut 5000 metrin jälkeen, sillä sen kilpailun jälkeen hän tiesi, että hänellä on mahdollisuuksia mitaleille.

– Viimeiset kolme päivää olivat todella vaikeita vitosen kilpailun jälkeen. Barcelonassa voitin mitalin itselleni, mutta täältä koko Italian kansa odotti minulta mitalia. Olisin toivonut hieman nopeampaa juoksua, mutta muista ei oikeinsaanut vetoapua. Kyllä minä olen tähän hopeaankin erittäin tyytyväinen, Italian hopeamies Meucci kertoi.

Venäjän pronssimies Rybakoville kilpailun vauhti sopi mainiosti ja hän pyrki vain pysymään kärkiporukassa koko matkan ajan. Loppuun hänelle olikin jäänyt paljon voimia jäljelle ja hän pystyi kirimään itsensä pronssille.

Järvenpäällä yksinäinen arvokisadebyytti

Irlannin Rooneyn jätettyä Jarkko Järvenpään heti puolimatkan jälkeen toisesta puolikkaasta tuli pitkä ja yksinäinen taival. Järvenpää oli kuitenkin tyytyväinen siitä, että pääsi kokemaan EM-kisojen tunnelman, eikä keskeyttäminen käynyt mielessä missään vaiheessa, niin kuin esimerkiksi Ruotsin entinen kova estemies Mustafa Mohamed teki.

JarkkoJarvenpaa300612Jarkko Järvenpää sai juosta rauhassa muiden perässä maaliin. Kuva: Hevoskuuri.fi– Ei se nyt ihan mennyt niin kuin piti. En tiedä missä oli syy, sillä jalat olivat valmiit ja muutenkin tuntui hyvältä. Puolimatkan väliajan nähtyäni ainoaksi tehtäväksi jäi sitten enää maaliin tuleminen, eikä sillä ajalla enää ollut niin paljon merkitystä, Järvenpää kertoi.

– Kivaa oli kuitenkin juosta täällä kymppiä. Nyt sitten aloittelen ratakauden kunnolla ja juoksen seuraavaksi lyhyempiä matkoja. Tosin ehkä minun askel sopii paremmin maantielle ja puolimaratonia olisi kiva päästä kokeilemaan jossain vaiheessa, Järvenpää jatkoi eikä heikosta suorituksestaan huolimatta vaikuttanut kovinkaan pettyneeltä.

>> Tulokset

- Tero Viljanen, Olympiastadion

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri