Leena Puotiniemi luottavaisin mielin kohti Lontoota haasteista huolimatta

puotiniemileena16062012Leena Puotiniemi juoksi kolmisen viikkoa sitten Forssan Suvi-illan puolimaratonin osana valmistautumista Lontoon olympialaisten maratonille.

 

puotiniemileena16062012Leena Puotiniemi. Kuva: Terhi HalonenLeena Puotiniemi juoksi kolmisen viikkoa sitten Forssan Suvi-illan puolimaratonin osana valmistautumista Lontoon olympialaisten maratonille. Puotiniemi lähti matkaan hyvää vauhtia, mikä enteili puolessa välissä reittiä jopa uutta omaa ennätystä. Loppumatka yksi juostuna ei kuitenkaan sujunut helposti, eikä juoksija vaikuttanut maalissa aikaansa 1.19.26 tyytyväiseltä. Valmistautuminen kisaan ei ollut sujunut ongelmitta, vaan alla oli sairastelua. Vaikka Suvi-illan puolimaratonin voittoaika ei ollut niin hyvä, kuin Leena olisi toivonut, jatkuu valmistautuminen kohti Lontoota luottavaisin mielin.

Puotiniemen talven sekä kevään harjoittelua haitannut takareisivamma on onneksi menossa parempaan suuntaan. Vaivaa on hoidettu aviomies Tuomaksen toimesta, joka on fysioterapeutti, ja lisäksi apuna on ollut kokenut Sakari Orava. Puotiniemen vamman kohdalla ei tällä hetkellä ole tehty päätöstä leikkaushoidosta esimerkiksi olympiamaratonin jälkeen, vaan vammaa koetetaan toistaiseksi hoitaa kuntouttamalla sekä kortisonipistoksin.

Takareisi oireili jonkin verran jo edellisenä kesänä, mutta vaiva pysyi kurissa mahdollistaen upean ennätyskauden, jolloin Leena juoksi ennätyksen toisensa perään eri matkoilla. Kesän kruunasi olympiarajan selkeä alitus Berliinissä. Kevään kynnyksellä takareisi äityi kuitenkin niin pahaksi, että juoksu oli kivun vuoksi lähes mahdotonta. Kuten kestävyysjuoksijan hamstring syndroomassa usein käy, oikean diagnoosin tekeminen vei Leenankin kohdalla aikaa, eikä ollut helppoa. Juoksijan pikkuhiljaa pahenevassa takareisivaivassa taustalla ei monesti ole selvää revähdystä tai löydy selkeää, yksittäistä kipupistettä kudoksissa. Oireilu on usein puutumista tai hermosärkyä, ja voi myös viitata selkäperäiseen vaivaan.

Leena Puotiniemen kesän jatkoon kuului Suvi-illan jälkeen matka Kreikkaan perheen kesken, kuten viime vuonnakin. Matkan jälkeen tarkoitus on osallistua joihinkin kilpailuihin, sillä vauhtia pitää Leenan mukaan saada. Jos puolimaratonin saa kulkemaan 3.35-kilometrivauhtia, niin silloin kunto on maratonia varten riittävä.

Lontoon olympialaisten naisten maraton juostaan 5. elokuuta. Olympiareissun yksityiskohdat eivät ole vielä Puotiniemelle selvinneet. Matkustusaikataulu on auki, kuten vaikkapa myös olympiakylän huonekaveri. Aviomies sekä tytär pystyvät onneksi matkustamaan kisoihin kannustamaan maratonin ajaksi. Muita lajeja olympiaurheilijat eivät automaattisesti pääse seuraamaan, vaan niihin liput pitäisi hankkia halutessaan itse. Tämä ei ole Leenalla näillä näkymin ohjelmassa. Reittiin Leena ei ole erityisesti tutustunut, mutta eipä Lontooseen ollakaan menossa maisemia katselemaan, vaan juoksemaan maraton mahdollisimman hyvin.

Lontoon tavoitteistaan Leena mainitsee, että harjoituskauden oltua vaikean, hän toivoo vain saavansa ehjän, kuntonsa mukaisen juoksun. Totta kai vauhtiakin toivotaan, mutta realisti pitää olla. Puotiniemen mukaan on upeaa olla mukana olympialaisissa, ja hän toivoo, että esimerkillään voi kannustaa muitakin suomalaisia, etenkin nuoria, kestävyysjuoksijoita siihen, että arvokisaedustus on mahdollista.

-Terhi Halonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri