Puotiniemi starttaa maratonille hyvillä mielin

puotiniemileena16062012Leena Puotiniemi on viimeiset viikot valmistautunut Lontoon olympialaisten maratonille kesämökillään Saimaan rannalla. Hevoskuuri tavoitti Leenan ennen huomista matkustamista kisakaupunkiin.

puotiniemileena16062012Leena Puotiniemi Forssan Suvi-illassa. Kuva: Terhi HalonenLeena Puotiniemi on viettänyt viimeiset viisi viikkoa kesämökillään Saimaan rannalla keskittyen treenaukseen olympiamaratonille. Lento Lontooseen on tiistaina 31. heinäkuuta. Aviomies Tuomas sekä tytär Linnea lähtevät myös paikan päälle kannustamaan ja saapuvat paikalle perjantaina. Paluu takaisin Suomeen tapahtuu 7.8. samalla koneella perheen kanssa. Hevoskuuri tavoitti Leenan juuri ennen Lontooseen matkustamista.

Viimeisten viikkojen olympiavalmistautumiseesi kuului puolimaraton Ristiinassa, joka kulki aikaan 1.15.23. Vauhdista voisi päätellä pitkään vaivanneen takareiden tilan olevan parempi. Onko näin?

- Takareisi kipuilee edelleen, mutta on kyllä parempi. Välillä on huonompia päiviä, mutta kohtalaisiakin on mahtunut mukaan, joten olen saanut tehtyä hyviä harjoituksia ja palautuminen kovista harjoituksista on reiden osalta koko ajan parantunut. Toivon vain, että Lontoossa osuisi kohdalle se parempi päivä ja pystyisin juoksemaan ilman suuria kipuja, koska kunto on kyllä tällä hetkellä hyvä, mutta jalka vaikuttaa suorituskykyyn aika ratkaisevasti. Toisaalta yritän koko ajan sulkea sen pois mielestä ja ajatella vain sitä, että juoksu kulkee.

Voisitko valottaa Hevoskuurin lukijoille millainen on viimeistelyharjoituksesi ennen maratonia Lontoossa ja milloin keventely H-hetkeä varten alkaa?

- Vedin viime viikon vielä aika kovilla tehoilla ja määrillä ja viimeiset kovat vetoharjoitukset viime torstaina. Viikkoon sisältyi myös yksi kisavauhtinen harjoituskymppi radalla. Tuomas pyöräili Linnea kyydissään vierellä, jotta sain pidettyä vauhtia yllä. Lauantaina tein vielä pidemmän kovavauhtisen valmistavan harjoituksen ja keventely alkaa oikeastaan huomisesta, kun matkustamisen ja tiedostustilaisuuden vuoksi en pääse tekemään kovin pitkää harjoitusta. Lontoossa on tarkoitus vielä keskiviikkona ja torstaina tehdä hyvät harjoitukset, joihin sisältyy vauhtiakin. Todellinen kevennys tulee sitten kaksi päivää ennen kisaa ja lauantaina en enää käy kuin pienellä höntsäilyllä. Ylipäänsä minulla keventäminen maralle on aika lailla erilainen kuin monella muulla "kollegalla". Haluan pitää juoksutuntumaa yllä pitkälle ja olen todennut hyväksi sen, että kevennys ja tankkaus ovat aika lyhytaikaisia.

Millaisin mielin olet lähdössä Lontooseen?

- Lontooseen lähden hyvillä mielin, koska mielestäni olen saanut vammasta huolimatta tehtyä uutterasti töitä. Menestystä en tietenkään lähde hakemaan, koska tällä panostuksella se on sula mahdottomuus. Huomasin tänä vuonna, että huippu-urheilu, työelämä ja perhe-elämä eivät mahdu yhden vuorokauden sisälle. Pystyin kyllä treenamaan haluamani määrät, mutta palautuminen harjoituksista oli välillä täysin puutteellista. Elimistöni oli koko ajan stressitilassa ja hermoston palautuminen vajaata. Toisinaan leikin ajatuksella, että keskittyisin ainoastaan urheiluun vaikkapa puolen vuoden ajan ja katsoisin, mihin se johtaisi. Toisaalta olen kokenut elämäntapani antoisaksi ja rikkaaksi vaikka toisinaan todella raskaaksi.
 
- Jos Lontoossa saan juostua ehjän ja kuntoni mukaisen juoksun, voin olla tyytyväinen. Medialle ja suurelle yleisölle se ei luonnollisestikaan riitä mutta siitä en välitä; kaikkien vaikeuksien jälkeen minulle on voitto, että sunnuntaina seison lähtöviivalla ja voin inspiroida tulevia kestävyysjuoksijatyttöjä pyrkimään samaan. Lisäksi koen, että vaikka mitalit ja hienot saavutukset ovat tietysti se, mitä janotaan, on urheilija loppujen lopuksi se, joka voi tuomaroida oman onnistumisensa. Huippu-urheilu on raakaa puuhaa ja urheilijat tekevät valtavan määrän töitä menestyksen eteen ja elävät kurinalaisesti myös treenauksen ulkopuolella. Se on osa leikkiä mutta moni ihminen ei tajua sitä, koska normaali työntekijä voi jättää työt työpaikalleen ja relata työpäivän päätteeksi, mutta urheilija palautuu jatkuvasti edellisestä harjoituksesta ja valmistautuu jo seuraavaan. Lisäksi on jaksettava painaa silloinkin, kun ei kulje.

Naisten maraton starttaa liikkeelle sunnuntaina 5. elokuuta kello 13:00.

Hevoskuuri toivottaa Leenalle maratonille sitä parempaa päivää!

Lisää aiheesta: Leena Puotiniemi luottavaisin mielin kohti Lontoota haasteista huolimatta

-Terhi Halonen & Jarno Maimonen

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri