Laura Markovaara löysi onnellisuuden lähteen juoksusta

markovaara lahti introHaastattelussa Laura Markovaara, joka juoksi Kalevan kisoissa uuden komean ennätyksenä 33.32,96 10 000 metrillä.


markovaara lahti 2012Laura Markovaara teki uudet komeat ennätyksensä Lahden Kalevan kisoissa. Kuva: Jarno MaimonenViime viikon torstaina Kenttäurheilijat-58:n Laura Markovaara juoksi Kalevan kisoissa uuden komean ennätyksenä 33.32,96 10 000 metrillä. Hevoskuuri halusi ottaa selvää, kuka tämä hiukan kypsemmällä iällä juoksukipinän löytänyt Laura Markovaara oikein on.

Toisen kokeneen juoksijan, Leena Puotiniemen tavoin, myös Markovaara on löytänyt juoksusta myös hieman syvällisempiä puolia kilometrien tavoittelun ja sekuntien sijaan. Juoksu tarjoaa Markovaaralle tilaisuuden tarttua hetkeen sekä onnen ja ilon kokemuksia. Mutta annetaan Lauran kertoa itse hiukan lisää.

Olet suomalaisille urheilunystäville hieman tuntemattomampi juoksija. Kerro hiukan, kuka oikein on Laura Markovaara?

– Olen 39-vuotias suht normielämää viettävä nainen, joka on löytänyt onnellisuuden lähteen juoksusta. Koen, että se on oiva keino nauttia juurikin käsillä olevasta hetkestä. Aloitin juoksun reilusti yli 30-vuotiaana ilman aikaisempaa urheilutaustaa, joka on varmaankin osasyynä lukuisiin vammoihin ja niistä johtuviin pitkiin juoksutaukoihin. Ehkä juuri siksi, että juoksuaskel on "harvinaista herkkua", nautin jokaisesta lenkistä enemmän kuin koskaan.

Lahden Kalevan kisoissa teit ennätykset sekä 10 000 metrillä että 5 000 metrillä ja samalla lunastit paikan maaotteluun. Onnittelut vielä tästä ja kerro hiukan lisää noista juoksuista ja millaisin tavoitteisiin Kalevan kisoihin lähdit?

– Sairaskertomus on vähintään yhtä tylsää luettavaa kuin mitä sen todeksi eläminen, mutta sääriluun murtuman takia tuli juoksutaukoa tänäkin vuonna maaliskuun puolesta välistä kesäkuun loppuun, eli pääsin treenailemaan todenteolla vasta heinäkuussa. Sen kunniaksi otinkin ensimmäisen kunnon suomalaistyyppisen kesäloman ja elin nuo viikot treenaamisen ehdoilla. Palkkioksi siitä tuli Kalevan kisojen tulokset, joihin suhtaudun nöyrän kiitollisena. Useiden kuukausien sinnikäs puurtaminen crosstrainerillä tuli palkittua ruhtinaallisesti. Uskoin ennätysten rikkoutumiseen, kun selvisi että on mahdollisuus peesata kovia ratajuoksijoita Johannaa ja Sandraa.

Entä millaiset tavoitteet asetit itsellesi tälle kaudelle? Entä juoksijan urallasi, joka on vasta aluillaan?

– En koe tätä juoksua "urana". Ura minulla on työelämässä ihan muiden asioiden parissa. Tämä on harrastus ja toivon vain, että pysyisin mahdollisimman juoksukykyisenä. Paluu crosstrainerille ei houkuta, mutta nämä suurenmoiset juoksukokemukset kantavat senkin jakson yli joka väistämättä tulee taas eteen ennen pitkää :)

Olet 39-vuotias ja aloitit varsin myöhään (ainakin muihin verrattuna) ratajuoksemisen, mistä innostuminen ja kipinä löytyi hieman vanhempana ja kuinka kaikki oikein tapahtui? Tuo 2010 voittamasi 10 000 metrin Suomen mestaruus taisi vielä olla kaiken lisäksi sinun ensimmäinen ratajuoksusi, oliko tosiaan näin?

markovaara mo introLaura Markovaara oli mukana myös viime vuoden Ruotsi-ottelussa Helsingin Olympiastadionilla. Kuva: Jarno Maimonen– Ratajuoksu kipinä tuli tosiaan vajaa kaksi viikkoa ennen Kalevan kisoja 2010 jolloin pälkähti päähän hakea tilastoaika ratakympiltä. Silloin ajattelin että se on kertakokeilu, mutta voitto "velvoitti" maaotteluun, joten uusinta tuli melko nopeasti ja niinhän tässä on tainnut käydä että pirulle ei taaskaan vain pikkusormi riittänyt. Enää radalle astuminen ei tunnu edes vieraalta, kunhan ei tarvitse käyttää piikkareita :)

Käyt myös töissä täyspäiväisesti, miten pystyt yhdistämään työssäkäynnin ja juoksuharjoittelun näin korkealla tasolla? Joutuuko aikatauluja suunnittelemaan tarkkaankin ja tekemään kompromisseja aikataulun suhteen?

– Elän tosiaan leipätyöni ehdoilla, joten treeniaikataulut tulee kakkosprioriteetilla kuitenkin niin, että vapaa-ajan aktiviteeteissä pidän juoksun etusijalla. Treenimäärä on kokonaisuudessaan kompromissi, mutta tietenkin suhteutan omat suorituskykytavoitteeni antamaani panokseen ja sen pohjalta olen tämän hetkiseen investoinnin tuottoon erittäin tyytyväinen.

Millaista sinun harjoittelu on? Kuinka paljon tulee määrää tai kilometrejä? Entä mitkä ovat tärkeimmät tekijät tai harjoitukset, johon harjoittelusi perustuu? Onko sinulla valmentajaa vai valmennatko itse itseäsi?

– Treenailen parhaan kykyni ja tuntemuksien mukaan. Olen jättänyt "turhat" hömpsyttelylenkit minimiin eli jokaisella treenillä on tarkoitus. En ole kilometrien keräilijä, vaan uskon pikemminkin kehityspolulla uusien ärsykkeiden tarjoamiseen kropalle. Yksi hyvä juoksutreeni päivässä riittää, päälle hieman lihaskuntoa. Peruskuntoa pönkittää hyötyliikunta kuten työmatkapyöräily. Se, mihin olen tänä kesänä kiinnittänyt entistä enemmän huomiota, on vauhtitreenien laatu. Olen osallistunut 5k-10k hölkkäkisoihin tiheämmin kuin koskaan ja pitänyt niitä viikon kovana treeninä. En käytä kelloa enkä sykemittaria, joten kilpailu on paras tapa tehdä kova harjoitus. Kisakauden ulkopuolella teen ne juoksumatolla, mutta tuoreiden tulosten valossa se ei ole ollut yhtä tehokasta. Kuten sanottu, harjoitus on painottunut nyt vauhtiin, mutta maaottelun jälkeen on tarkoitus keskittyä vauhtikestävyyteen, jota pyrin parantamaan osallistumalla muutamalle puolimaratonille. Niiden tulosten perusteella teen päätöksen pidennänkö matkaa vielä maratonille asti.

Kalevan kisojen tulosten perusteella sinut valittiin myös maaotteluun. Mitä odotat Ruotsi-ottelusta?

– Kalevan Kisojen matkat taisivat jättää palautumisen liian vähälle joten sairastuin tässä maaottelun alla flunssaan. Töissä olen ollut flunssalääkkeiden voimalla mutta se ei tietenkään tule kyseeseen urheilusuorituksessa. Täytyy toivoa että tauti helpottaa sunnuntaihin mennessä. Jos näin on, niin tietysti pyrin pitämään ennätysvauhdin yllä sillä vähempi ei taida riittää mikäli mielii kaataa ruotsalaiset.

Laura Markovaara juoksee Ruotsi-maaottelussa 10 000 metriä sunnuntaina. Hevoskuuri toivottaa onnea kilpailuun sekä nautinnollisia hetkiä juoksun parissa.

- Tero ViljanenKuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri