Lidingöloppet – maailman suurin maastojuoksutapahtuma

Abborbacken vie viimeiset mehut. Kuva: Lidingöloppet

Abborbacken vie viimeiset mehut. Kuva: Lidingöloppet

Miksi Lidingöloppet on niin suosittu? Oman näkemyksensä kertovat Lidingöloppetin johtaja Tomas Hoszek ja Jussi Utrianen.

Viikon päästä juostava Lidingöloppet liikuttaa noin 45 000 juoksijaa viikonlopun aikana. Suosion syistä kertovat oman näkemyksensä Lidingöloppetin johtaja Tomas Hoszek sekä viime vuosina maastopuolella menestynein juoksija Jussi Utriainen.

Kuten yleensä, suosittuun tapahtumaan ei ole löydettävissä yhtä ainoaa menestystekijää, vaan kaikkien palasten on oltava kohdillaan.

- Ensimmäinen syy Lidingöloppetin suosioon on pitkät perinteet. Tapahtumaa on juostu vuodesta 1965 asti. Toinen syy on riittävän haastava reitti. Lidingöloppet on taistelu reittiä vastaan. Viimeiset 10 kilometriä ovat todella rankkoja, sanoo Hoszek.

Yhdeksi tärkeäksi tekijäksi Hoszek mainitsee myös Lidingöloppetin kuulumisen Svensk Klassiker-sarjaan. Sarjaan kuuluvat neljän lajin suurimmat tapahtumat; Vasaloppet, 20 000 pyöräilijän Vätterrundan, 13 500 uimarin Vansbrosimningen sekä Lidingöloppet. Vuosittain noin 8000-10000 kuntoilijaa kiertää kaikki neljä tapahtumaa.

Myös Lidingölppetin sijainti on ihanteellinen. Lidingön saari sijaitsee Tukholman välittömässä läheisyydessä ja maisemat reitin varrella ovat mukavat. Tukholman läheisyys mahdollistaa myös runsaan kansainvälisen osanoton.

- Olemme panostaneet myös tunnelmaan. Reitin varrella on elävää musiikkia ja jos sää on hyvä, paikan päällä saattaa olla jopa 80 000 ihmistä kannustamassa.

45 000 juoksijan tapahtumaa ei ole mahdollista järjestää ilman täysipäiväisiä työntekijöitä.

- Organisaatiosamme on töissä täysipäiväisesti 10 henkeä. Lisäksi erilaisissa projekteissa ja ryhmissä saattaa työskennellä hetkittäin useita osa-aikaisia, kertoo Hoszek.

Itse tapahtuman aikaan mukana on noin 2500 talkoolaista, joista suurin osa tulee hiihto- ja suunnistusseura IFK Lidingö SOK:sta sekä yleisurheiluseura IFK Lidingö Friidrott:sta.

- Meillä on kansainvälisen mittapuun mukaan yksi toimivimmasta organisaatioista ja parhaista palveluista, antaa Hoszek kiitosta työntekijöille ja talkoolaisille.

Valtava osallistuja- ja yleisöjoukko tuo myös mukanaan haasteita järjestelyihin.

- Vuosien kokemusten myötä osaamme aika hyvin varautua esimerkiksi huollon, WC-tilojen ja muun suhteen. Ehkä suurin haaste tällä hetkellä on se, että tapahtuma juostaan saarella. Tämä aiheuttaa meille haasteita sekä ihmisten, että ajoneuvojen liikkumisen suhteen, sanoo Hoszek.

Jussi Utriainen antaa tapahtumalla kehut

Hevoskuuri tavoitti myös Jussi Utriaisen kommentoimaan Lidingöloppetia. Utriainen on viivalla kun 30 kilometrin päämatka starttaa viikon päästä lauantaina.

Olet juossut Lidingöloppetin useita kertoja. Mikä Lidingöloppetissa vetää vuosi toisensa jälkeen?

- Lidingö on maailman suurin maastojuoksu ja paikalliset ovat siitä todella ylpeitä. Niinpä kannustus reitin varrella on erinomaista ja tunnelma ylipäänsä positiivinen. Lidingö on monelle kauden viimeinen kilpailu, mikä entisestään luo rentoa tunnelmaa erityisesti maalialueella. Järjestelyt sujuvat hienosti vuosien kokemuksella ja tapahtumaa kehitetään joka vuosi. Reitti on monipuolinen ja kaunis. On viehättäviä merenrantapätkiä ja haastavia nousuja. Itse pidän myös suurimmaksi osaksi pehmeästä alustasta. Olen juossut Lidingössä paahtavassa helteessä ja kaatosateessa. Jokainen kilpailu on sään vaihteluiden ansiosta hieman erilainen.

Miten valmistaudut Lidingöloppetiin? Pitääkö tankata tai harjoitella mäkijuoksua tai onko jotain muuta erityistä?

- Kevennän toki harjoittelua ennen näin pitkää kisaa, mutta tämä on vähän rajatapaus tankkauksen suhteen. Itse uskon kevennyksen riittävän täyttämään glykogeenivarastot enkä ole varsinaisesti tankannut ennen Lidingöä.

Reitillä on paljon korkeuseroja, mikä suosii vahvoja mäkijuoksijoita. Toisaalta myös hyvä alamäkitekniikka auttaa, mikä on oma vahvuuteni. Valmistautuessa olen tehnyt hieman normaalia enemmän mäkijuoksuja ja pyrkinyt juoksemaan kovat lenkit vaihtelevassa maastossa.

Mitkä ovat päällimmäiset muistosi Lidingöloppetista?

- Se oli ensimmäinen kilpailuni ulkomailla joskus 90-luvun alussa ja menimme sinne valmentajani Pentti Koskiahon PK-tallin kanssa useana vuonna peräkkäin. Voitin yllättäen Lilla Lidingöloppetin monisatapäisessä joukossa aurinkoisena syyspäivänä, minkä antama innostus on kantanut pitkään.

Arvostan sitä, että Lidingön juniosarjoissa on mukana myös muita kuin varsinaisia kilpajuoksijoita.

Aikuisten sarjassa olen ollut 30 kilometrillä toinen ja kolmas, mitä pidän urani parhaimpina saavutuksina. Toisaalta olen kokenut elämäni ensimmäisen keskeytyksen juoksukilpailussa juuri Lidingössä. Ainutlaatuisia muistoja silti kaikki.

Ensi vuonna mukaan?

Tämän vuoden tapahtuma myytiin loppuun päämatkan osalta elokuun alussa. Jos kiinnostus tapahtumaa heräsi, niin ehkäpä ensi vuonna? Lisätietoa tapahtumasta Lidingöloppetin kotisivuilla:
http://www.lidingoloppet.se
Katso myös En Svens Klassiker-sivut:
http://www.ensvenskklassiker.se

lidingoloppet02Rentoa menoa. Kuva: Johan Lygrell

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri