Karin Storbacka tähtää jo seuraaviin EM-kisoihin

Karin Storbacka on kääntänyt katseet jo tuleviin koitoksiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Karin Storbacka on kääntänyt katseet jo tuleviin koitoksiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Keväällä maileri Karin Storbacka oli elämänsä kunnossa odottaen jo innolla tulevia Helsingin EM-kotikisoja, mutta sitten Portugalin harjoitusleirillä iskeneet allergiaongelmat pilasivat koko alkukauden ja kotikisat jäivät vain haaveeksi.

Loppukauden voitto Kalevan kisojen 800 metrillä ja Suomi-Ruotsi maaotteluvoitto 1500 metrillä osoittivat kuitenkin, että Storbacka on pahimmat ongelmat selättänyt ja tähtää taas tosissaan tuleviin kausiin. Helsingin EM-kisojen mennessä sivu suun, tähtäimessä ovat nyt seuraavat EM-kisat Sveitsin Zürichissä 2014.

Hevoskuuri tapasi Karinin Tampereella Varalan urheiluopistolla käydyn urheiluravitsemusseminaarin yhteydessä ja jutteli hänen kanssaan tämän hetken kuulumisista ja suunnitelmista tuleville kausille. Viime kevään pettymys oli jo takanapäin ja katseet oli siirretty jo uuteen harjoituskauteen ja kohti ensi kesää.

– Nyt on uusi harjoituskausi jälleen aloitettu ja peruskuntokausi meneillään. Minulla oli kolmen viikon kovempi jakso ja nyt on palauttava viikko meneillään. Kestävyyspuolta tässä on tarkoitus nyt taas kehittää näin alkuun, Karin Storbacka jutteli Varalassa.

Urheilu-uran raskain hetki

Palataanpa vielä viime kevään harmittaviin vastoinkäymisiin, jotka olivat kova koettelemus myös henkisesti fyysisten oireiden lisäksi.

– Kyllä se oli henkisesti urheilu-urani pahin jakso ja oli tosi vaikea ymmärtää, että mitä oikein tapahtui. Suurin shokki oli juuri se, että en voinut kuvitellakaan, että näin tapahtuisi. Mitään oireita ei ollut, kunnes ne oireet iskivät aivan yhtäkkiä harjoituskentällä Portugalissa, Karin muistelee viime kevään ikäviä tapahtumia.

– Erittäin ikäväksi ja harmittavaksi asian teki se, että harjoitukset olivat menneet tosi hyvin koko harjoituskauden ja olin elämäni kunnossa ja odotin todella innolla tulevia Helsingin EM-kisoja, Karin jatkaa.

Kun olotila alkoi vähitellen palautua normaalimmaksi, niin Karinin kilpailuhalut olivat edelleen tallella ja kilpailuhalut olivat suuret.

– Sen jälkeen oli varsin jännittävä jakso, kun en tiennyt, että ehdinkö vielä tälle kaudelle päästä kilpailukuntoon. Tiesin koko ajan, että haluan vielä kilpailla tänäkin vuonna ja tulevia kausia ajatellen olisi tosi tärkeää, että saisin ainakin 1-2 kilpailua tähänkin kauteen, Karin kertoo kilpailujen tärkeydestä jatkoa ajatellen.

Ja niin Karin Storbacka onnekseen kuntoutui vielä kilpailukuntoon ja tuloksena oli voitto 800 metriltä Lahden Kalevan kisoista sekä Suomi-Ruotsi maaotteluvoitto tonnivitosella.

– Kalevan kisat jännitti tosi paljon, koska se oli käytännössä kesän ensimmäinen kilpailu. Se oli oikeastaan aika järkyttävä tilanne, mutta 800 metrin voitto helpotti tosi paljon ja tuli huojentunut olo. Ruotsi-maaottelussa, sitten 1500 metriä meni niin hyvin, että tajusin että se tulisi jatkossa olemaan minun päämatkani, Karin kertaa vielä kahta loppukauden tärkeintä suoritustaan.

Ensi kevät suuri haaste

Ensi kevät tulee olemaan jälleen Karinille suuri haaste, kuinka välttää viime kevään kaltaiset allergiaoireet ja kuinka saada ehjä kilpailukausi aikaiseksi.

KarinS AnuK291012Karin Storbacka ja entinen huippu-uimari Anu Koivisto kohtasivat Varalan ravitsemusseminaarissa. Kuva: Hevoskuuri.fi– Ensi kevät on suuri haaste. Kuinka välttää allergiavaivojen iskeminen päälle niin kuin ne iskivät tänä vuonna? Sen olen jo päättänyt, että Portugaliin en ensi keväänä lähde leirille, Karin kertoo tulevasta haasteesta ja jatkaa.

– Niin paljon erilaisia lääkkeitä olen kokeillut, kuin on oikeastaan mahdollista. Nyt täytyy testata hieman vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä, kuten homeopaattisia keinoja. Lisäksi olen jutellut muiden urheilijoiden kanssa ja saanut heiltä neuvoja, kuten Monika Kinnuselta (kuusinkertainen keskimatkojen suomenmestari), jolla myös oli paljon pahoja allergiavaivoja. Lisäksi sain kuulla, että kannattaa välttää maitotuotteiden sekä kauran ja vehnän käyttöä. Kokeilin sitä kesällä ja se tuntui hyvältä, eli niitä tulen varmaankin jatkossakin välttämään.

Zürichin EM-kisat päätavoite

Nyt Karin Storbacka on jo kääntänyt katseet ensi kauteen ja aloittanut uuden harjoituskauden. Osa leirisuunnitelmista on jo selvillä, mutta ohjelma täydentyy vielä kauden mittaan.

– Heti joulun jälkeen on tarkoitus lähteä leirille Kanarian saarille kolmeksi viikoksi. Jos se toimii hyvin, niin lähden sinne varmaan myös keväällä, vaikken silloin leiriseuraa saakaan muiden ollessa Portugalissa. Muita leirejä en ole vielä päättänyt, mutta talven hallikauden jälkeen voisi olla hyvä lähteä jonnekin. Katsotaan näitä suunnitelmia kuitenkin vielä myöhemmin.

Ensi kauden kilpailullisista tavoitteista Karin on vielä hiukan varovainen tämän vuoden vastoinkäymisten jälkeen.

– Olin viime vuonna Universiadeissa ja ne olivat hieno tapahtuma. Ensi vuonna ne pidetään Kazanissa Venäjällä ja sinne olisi kiva päästä taas. Moskovan MM-kisoista voin näin harjoituskaudella haaveilla, mutta sinne on kyllä tosi kova ja vaikea päästä, Karin pohtii.

Päämatkasta juteltaessa Karin Storbacka kertoo, että pääpaino on kallistumassa tonnivitosen puolelle.

storbackakarin18022012Viime helmikuussa Pirkkahallissa kaikki näytti vielä hyvältä tulevan kauden suhteen. Kuva: Jarno Maimonen

– Kyllä se nyt siltä näyttää, että 1500 metriä tulee jatkossa olemaan päämatkani ja harjoittelu painottuu siihen suuntaan. Viime kesänä sitä jo testattiinkin. Kestävyyttä harjoitettaessa täytyy vain muista, ettei voi myöskään menettää nopeuttaan lisääntyneen kestävyysharjoittelun johdosta, vaan myös nopeutta on pidettävä yllä, luontaisesti nopea ja hyvän kirikyvyn omaava Karin kertoo.

Ensi vuonna Karin ei siis vielä aseta niin kovia kilpailullisia tavoitteita, mutta kaudella 2014 olisi edessä tuleva pidemmän tähtäimen tavoite.

– Olisin halunnut juosta Helsingin EM-kisoissa, mutta sinne en päässyt. Nyt on seuraavaksi 2014 EM-kisat Zürichissä ja siellä haluan olla mukana. Se olisi sellainen päätavoitteeni tällä hetkellä. Ainakin juuri nyt tuntuu siltä, että eurooppalainen taso olisi itselle se sopiva tason mittari. MM-taso taso tuntuu vielä nyt liian kovalta minulle. Mutta katsotaan sitten tilannetta Zürichin jälkeen ja päätän sen jälkeen jatkosta, Karin siirtää katseet käkikellojen maahan.

Valmennuksellisella puolella Karin kertoo, että valmennussuhde oman isän Guy Storbackan kanssa toimii edelleen todella hyvin, eikä muutoksia siihen ole luvassa.

– Tulevalle kaudelle isä tulee olemaan jälleen enemmän mukana ainakin ulkomaan leireillä, esimerkiksi tuolla Kanarialla tarkoitus olisi, että hän olisi siellä kaksi viikkoa. Hänen mukanaolo juuri ulkomaanleireillä on tosi tärkeää, sillä hän näkee tosi hyvin, miltä minun juoksu näyttää ja onko juoksu esimerkiksi väkinäistä liian kovan harjoittelun johdosta, Karin kiittelee erittäin hyvin toimivaa isä-tytär valmennussuhdetta.

Maisteriksi tammikuussa

Juoksu-uran rinnalla Karin opiskelee yhteiskuntatieteitä Åbo Akademissa Vaasassa ja opinnot ovat jo aivan loppusuoralla, jonka jälkeen jatko on vielä hieman avoinna.

– Valmistun maisteriksi tammikuussa, jonka jälkeen jatko on vielä hieman avoinna. Mutta sen tiedän, että tarvitsen elämässä myös muutakin kuin pelkkää urheilua. Mutta vielä en ole päättänyt, että mitä tulen tekemään.

Mutta ei täysipäiväisenä urheilijanakaan oleminen poissuljettua ole.

– Mutta silloin tarvitaan riittävästä tukijoita, jotta se on mahdollista. Sen suhteen riippuu aika paljon ensi kesästä ja tuloksista mitä saavutan, Karin kertoo.

Hevoskuuri toivottaa Karinille onnea allergiavaivojen lopulliseen selättämiseen sekä onnea matkalle kohti Zürichin EM-kisoja.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri