Rami Oravakangas hakee Keniasta vauhtia kahdelle kierrokselle

Oravakangas070411Pyhäjärven Pohtia edustava 26-vuotias Rami Oravakangas nappasi ehkä hieman yllättäen SM-hallien 800 metrillä kultaa kotimaista hallikautta hienokseltaan hallinneen Tommy Granlundin nenän edestä. Tutusta tavaramerkistään pitkistä hiuksistaan luopunut Oravakangas ei kuitenkaan seisonut ensimmäistä kertaa SM-kisojen palkintokorokkeella.

Oravakangas070411Rami Oravakangas SM-hallien suomenmestarina. Kuva: Jarno MaimonenPyhäjärven Pohtia edustava 26-vuotias Rami Oravakangas nappasi ehkä hieman yllättäen SM-hallien 800 metrillä kultaa kotimaista hallikautta hienokseltaan hallinneen Tommy Granlundin nenän edestä. Tutusta tavaramerkistään pitkistä hiuksistaan luopunut Oravakangas ei kuitenkaan seisonut ensimmäistä kertaa SM-kisojen palkintokorokkeella. Hän on voittanut SM-halleissa 800 metrillä aiemmin hopeaa (2010) ja kahdesti pronssia (2007 ja 2009). Lisäksi palkintokaapista löytyy sisäratojen 400 m SM-pronssi vuodelta 2007. Tampereen Kalevan kisoissa 2008 Rami Oravakangas palkittiin pronssilla.

Nuorten sarjoissa menestynyt Oravakangas otti aimo kehitysloikan eteenpäin kaudella 2008. Kalevalaisten pronssi ja liki kahden sekunnin ennätysparannus nostivat Pohjois-Pohjanmaan miehen laajempaan yleisurheilua seuraavien tietoisuuteen. Parempaa oli vielä luvassa. Kaudella 2009 Oravakangas nosti tasoaan entisestään. Kesän edetessä kasin tulokset alkoivat painua entistä lähemmäksi 1.50 ja viimein jopa alle. Mies alkoi olla tuttu näky Eliittikisojen A-erissä, ja kausi huipentui Ruotsi-Suomi-maaotteluedustukseen. Oravakankaan ennätys koheni lopulta lukemiin 1.48,97. Isänsä Martin valmentama Rami oli vuonna 2009 käytännössä Mikko Lahtion jälkeen paras kotimainen puolimaileri. Pienen kauneusvirheen muuten loisteliaaseen kauteen piirsi Espoon Kalevalaisten 800 metrin loppukilpailun seitsemäs sija.

Olit alkuvuodesta leireilemässä Keniassa. Minkälaiset kokemukset jäivät Keniasta ja harjoittelusta siellä?

- Vähän vajaa kuukauden leiristä jäi hyvät kokemukset. Se oli ensimmäinen korkeanpaikan leirini. Alku meni sopeutuessa niin korkealle kuin paikalliseen kulttuuriinkin. Treenillisesti lenkkivauhdit saa vetää aika maltillisesti niin kevyiden kuin kovienkin osalta. Ja leirin aikana huomaa kehittyvänsä ainakin korkealla liikkumisessa. Takaisin Suomeen tultaessa juoksu ei sitten kulkenutkaan kolmeen viikkoon mihinkään. Kisavauhtiset vedot menivät ihan penkin alle, mutta niistä palautuminen tuntui olevan nopeaa, ja jossain vaiheessa juoksu alkoi sitten avautua.

- Keniasta itsessään jäi todella mukava kuva. Vaikka ihmiset ovat köyhiä, eivätkä omista juuri mitään, niin he ovat todella ystävällisiä ja avoimia. On ilo olla iloisessa ilmapiirissä. Treeniseuraakin sai paikallisista helposti. Lisäksi ilmasto ja maisemat olivat miellyttäviä.

SM-halleissa saavutit urasi ensimmäisen Suomen mestaruuden. Oletko muuttanut jotain harjoittelussasi, joka mahdollisti askeleen eteenpäin?

- Harjoittelua en ole paljoakaan muuttanut. Ainahan sitä toki pyrkii tekemään treenit omasta mielestään laadukkaammin. Parasta aikaa olen viettämässä toisen leirin ensimmäistä viikkoa Keniassa. Sopeutumisjakso korkealle alkaa olla kohta takana, ja saa alkaa taas treenaamaan. Eli samantyylisellä harjoitusleirillä mennään tästä eteenpäinkin. Tällä kertaa mukaan lähtivät Lahtiot, joten harjoitteluseuraa on nyt omalta päämatkaltani.

Sinut tunnetaan pääasiassa kasin miehenä. Onko tarkoitus kokeilla jatkossa pidempiäkin matkoja?

- Aion jatkossakin näillä näkymin keskittyä pääasiassa 800 metrille, koska matka kiinnostaa kovasti. Saa juosta kovaa ja kunnolla hapoille, mutta ei tarvitse kuitenkaan kärsiä liian kauaa. Lisäksi kisojakin voi juosta melko usein, jos on terveenä.

Kaudella 2009 juoksu kulki loistavasti. Viime kaudella kehityksesi tasaantui, eikä vastaavaa kuntopiikkiä kuin edellisenä kautena tullut. Mitä tapahtui?

- Harjoittelin oikeastaan hyvin samalla tavalla kumpanakin kautena. Jos jotain eroa hakee, niin se oli sairastelujen määrässä. Joka tapauksessa 2010 vastaavalla harjoittelulla onnistuin hukkaamaan juoksun helppouden, vaikka tietyt osa-alueet paranivatkin. Sen opin, että ei harjoittelu ihan yksinkertaista ole, eikä siitä lähellekään kaikkia vaikuttavia asioita ymmärrä. Kesän 2010 jälkeen olen sitten ehkä hieman tiputtanut kilometrimääriä ja lisännyt oheisharjoitteita.

Millaisia kisasuunnitelmia kuuluu alkukesään?

- Kisasuunnitelmia ei ole vielä valmentajan kanssa lyöty lukkoon. Todennäköisesti pitää taas yrittää löytää juoksuun helppous leirin jälkeen, ja sitten etsiä kuntoon nähden sopivia kisoja.

Daegun MM-rajat ovat A 1.45,40/B 1.46,30. Kuinka realistisena näet mahdollisuutesi Daegun suhteen? Entä Helsingin EM-kisat 2012?

- Daegun MM kisojen rajat kuulostavat ihan liian koville ennätyksiini nähden, mutta Helsingin EM-kisat ovat kyllä vahvasti mielessä. Eli tavoite on Helsingissä 2012.

Opiskelet lääkäriksi. Kiinnostaako urheilulääketiede?

- Kyllähän se urheilu kiinnostaa, samoin kuin lääketiedekin. Joten niiden yhdistäminen ei missään nimessä kovin huonolta kuulostaisi. Lääkärin työstä pitää kuitenkin saada ensin selkeämpi kuva, ja sitten miettiä asiaa vakavammin.

Kiitokset Ramille kuulumisista ja tsemppiä jatkoon!

- Jarno Maimonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri