Viipurin Urheilijoihin vaihtanut Joonas Harjamäki juoksee täyspäiväisesti kohti Rion olympialaisia

Joonas Harjamäki ja tuuletus 2011 Suomi-Ruotsi maaottelussa. Kuva: Jarno Maimonen

Joonas Harjamäki ja tuuletus 2011 Suomi-Ruotsi maaottelussa. Kuva: Jarno Maimonen

Suomen miesten kestävyysjuoksuun tuli viime syksynä iso lovi usean maamme kärkijuoksijan Jukka Keskisalon ja Jussi Utriaisen johdolla lopettaessa juoksu-uransa. Nyt vastuuta tulee entistä enemmän myös estejuoksija Joonas Harjamäen harteille.

Hevoskuuri tavoitti 26-vuotiaan Joonas Harjamäen vastailemaan muutamiin kysymyksiin pakkasten haitatessa juoksua täällä kylmässä Pohjolassa. Niinpä tulevalle kaudelle Seinäjoen Seudun Urheilijoista Viipurin Urheilijoihin vaihtaneella Joonas Harjamäellä oli omat suunnitelmansa myös talven varalle. Mennäänpä kuuntelemaan, mitä miehellä on kerrottavaa.

Moi! Mitä kuuluu juoksija Joonas Harjamäen tammikuuhun? Oletko paossa jossain Suomen talvea, missä ja kuinka kauan ja kuinka leiri on sujunut? Millainen leiriohjelma sinulla ylipäätään on tulevalle talvelle ja keväälle ennen kilpailukauden alkua?

– Moi! Tällä hetkellä kuuluu ihan hyvää. Olen treenaamassa Portugalin Monte Gordossa ties kuinka monetta kertaa. Takana on nyt hieman yli viisi leiriviikkoa ja vielä on kymmenen päivää jäljellä. Leiri ei ole mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ensimmäisen viikko meni hyvin, mutta sen jälkeen lonkan seudulla on ollut kaikenlaisia tuntemuksia. Pääsin uudestaan kunnolla harjoittelun makuun viime viikolla. Tällä viikolla ohjelma on jo lähes normaali. Huonoa treeniä tuli semmoiset 3 – 4 viikkoa. Tarkoitukseni oli tällä leirillä viimeistellä peruskuntokausi ja valmistautua hallikauteen ja mahdollisesti EM-halleihin, mutta nyt taidan keskittyä vain harjoitteluun kesää varten. Tulen Suomeen tammikuun lopulla, juoksen SM-hallit ja mahdollisesti jonkun muun kisan ja sitten palaan tänne vajaaksi kolmeksi kuukaudeksi.Takaisin Suomeen tulen ennen SM-maastoja.

Miten sinun alkanut harjoituskausi on lähtenyt käyntiin ja onko se mennyt suunnitelmien mukaan? Ja millaisia asioita painotat tällä harjoituskaudella ja mitä asioita/ominaisuuksia haluaisit parantaa ja kehittää?

– Tuossa edellä tuli jo aika hyvä alustus tähän kysymykseen. Syksy meni harjoitusten puolesta hyvin, mutta nyt olen joutunut hieman muokkaamaan tavoitteitani harjoittelussa. Teen varmaankin joulu-tammikuun ongelmien vuoksi uuden lyhyen peruskuntokauden ennen seuraavaan treenijaksoon siirtymistä.

Kerro ylipäätään hieman lisää harjoittelustasi, mihin asioihin uskot harjoittelussasi ja mitä hyvältä estejuoksijalta vaaditaan?

– Estejuoksu on siitä jännä laji, että se vaatii sekä pitkiin matkoihin liittyviä että mailerille tyypillisiä ominaisuuksia. Nopeus, kestävyys, voima, tietynlainen rohkeus, jne. muutamia luetellakseni. Uskon harjoittelussa ennen kaikkea pitkäjänteisen työn merkitykseen. Kaikille tulee urallaan vastaan huonompia jaksoja ja virheitä. Niistä pitää vain oppia, löytää itselleen toimivat menetelmät ja jatkaa harjoittelua. Jossakin kohtaa viisaan harjoittelijan työnteko palkitaan.

Sait opiskelusi päätökseen viime vuonna ja nyt olet ilmeisesti ollut sen jälkeen täysipäiväinen urheilun ammattilainen. Ja sinulla on ilmeisesti nyt useamman vuoden projekti käynnissä, vai kuinka? Kerro hieman lisää siitä.

– Valmistuin Metropolia AMK:sta tuotantotalouden insinööriksi ja sen jälkeen olen tosiaan ollut täysipäiväinen juoksija. Menen tästä eteenpäin juoksu-uraani 2 - 4 vuotta kerrallaan. Rio de Janeiron olympialaiset ja samana vuonna juostavat EM-kisat ovat tällä hetkellä tärkeimmät kisani, mutta uskon jatkavani täysipäiväistä panostusta myös seuraavat neljä vuotta. Kuka tietää, vaikka juoksisin vielä kolmannenkin neljävuotisen, sen jälkeen olisin 38 vuotta vanha. Ei mikään huono ikä vaikkapa maratoonarille.

Sijoituit syksyllä myös SM-mitaleille duathlonin SM-kisoisssa ja sinulla on ilmeisesti pitkän tähtäimen tavoitteita myös triathlonin puolella, vai oliko? Kuullostaa mielenkiintoiselta, kerro siitäkin hieman lisää.

– Ei minulla oikeastaan triathlonissa mitään tavoitetta ole. Kunhan nyt kävin huvikseni kokeilemassa, että osaanko oikeasti pyöräillä. Pyöräily oli triathlonin kannalta epävarmin lajini. Uintia olen joskus harrastanut ja siinä uskon voivani saavuttaa triathlonistille tyydyttävän tason varsin helposti. Pyöräilyssäkään en ilman harjoittelua ollut ihan surkea. Kuka tietää, vaikka ilmestyisin toistekin viivalle. Joka tapauksessa kestävyysjuoksu on tällä hetkellä ykkösasia ja muissa lajeissa ei ole mitään tavoitteita.

harjamakijoonas2010Joonas Harjamäki vauhdissa. Kuva: Jarno MaimonenVuonna 2010 pääsit EM-kisoihin ja teit estejuoksussa voimassa olevan ennätyksesi. Sen jälkeen on kuitenkin ollut pari hieman vaikeampaa kautta ja arvokilpailuedustuksia ei ole tullut ja tulokset ovat olleet vähän paikallaan. Osaatko löytää tähän selityksen ja onko siellä ollut taustalla jotain vammoja tai muuta ongelmia?

– Mielestäni tulokseni eivät ole olleet vähän paikallaan, vaan takapakkia on tullut rajusti. On tässä ollut kaikenlaista hässäkkää, pienempää ja suurempaa. Suurin yksittäinen harjoituksellinen syy lienee vuoristoharjoittelu, josta ei ole ollut minulle muuta kuin haittaa. En tiedä, eikö se sovi minulle ollenkaan, vai enkö vain osaa muuttaa harjoitteluani tarpeeksi vuoristoon mentäessä. Joka tapauksessa olen sekä viime että edellisvuonna viimeistellyt kevään treenijakson USA:ssa Flagstaffissa, jossa harjoitukset ovat menneet huonosti, veriarvot ovat laskeneet, yleinen olotila on huonontunut ja kaikkien tärkeimpänä tulokset ovat olleet kesällä surkeita. Tulevaa kesää varten teimme valmentajani kanssa päätöksen, että ainakin kisakauden alla korkealla harjoittelu saa riittää.

harjamakijoonas2010 cJoonas Harjamäki vauhdissa Suomi-Ruotsi maaottelussa. Kuva: Jarno MaimonenMitkä ovat nyt tavoitteesi tulevalle kaudelle 2013? Arvokilpailuedustuksia, ennätyksiä, millä matkoilla jne? Entä pidemmän tähtäimen tavoitteet niin juoksijana kuin triathlonistina?

– En enää aseta itselleni mitään sen kummempia tavoitteita. Olen kokenut, että realistiset tavoitteet asetetaan usein omalle ajatellulle maksimitasolle. Miksi asettaisin itselleni rajoja? Jos tavoittelen MM-kisoihin pääsyä niin olisinko alkuerissä jo saavuttanut tavoitteeni enkä tavoittelisi henkisesti tosissani finaalipaikkaa?
Jos jonkinlainen tavoite pitää asettaa niin tavoitteenani on juosta jokaisessa kisassa kovempaa kuin koskaan aikaisemmin tai voittaa.

Kiitokset haastattelusta ja onnea matkalla kohti Rion kisoja!

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri