Wienin maraton – Haile is back!

haile170411_introKestävyysjuoksun superstara Haile Gebrselassie täyttää 38 vuotta maanantaina. Tänä vuonna hän juhli syntymäpäiväänsä päivää aiemmin juoksemalla Wienin maratonin yhteydessä puolimaratonin.

haile170411_introHaile Gaebrselassie. Kuva: Jarno MaimonenKestävyysjuoksun superstara Haile Gebrselassie täyttää 38 vuotta maanantaina. Tänä vuonna hän juhli syntymäpäiväänsä päivää aiemmin juoksemalla Wienin maratonin yhteydessä puolimaratonin. Kilpailu oli räätälöity Hailea varten, ja oli muutenkin ainutlaatuinen. Haile nimittäin lähti jahtaamaan kahden minuutin etumatkan saaneita maratonjuoksijoita. Ilman vauhdittajia juossut Gebrselassie ohitti 5 km ajassa 14.11 ja kymppi jäi taakse ajassa 28.40!

Seuranaan vain tv-kuvausryhmän moottoripyörä Haile kuroi maratonin elite -ryhmän kahden minuutin etumatkan kiinni jo 34 minuutin juoksun jälkeen. Hänen vauhtinsa oli aivan ylivertaista, eikä kukaan maratonin keulaporukasta kyennyt seuraamaan häntä metriäkään. Tuhannet Wienin katujen varteen kerääntyneet katsojat hurrasivat Hailen hurjalle soolojuoksulle. 15 kilometrin väliaika oli 42.50 ja 20km 57.18. Tässä vaiheessa hän oli jo lähes minuutin verran maratonin kärkiryhmää edellä.

New Yorkin maratonilla keskeyttämään joutunut ja siitä seuranneessa suuressa pettymyksessään urheilu-uransa jo kertaalleen päättänyt Gebrselassie juoksi viimeksi Luandan uudenvuoden juoksussa Angolassa 31. joulukuuta. Luandan maantiekympin (28.05) voiton jälkeen hänen aikomuksensa oli juosta Tokion maratonilla helmikuussa, mutta se jäi väliin harjoituslenkillä sattuneen kompuroinnin vuoksi. Hymyilevä syntymäpäiväsankari ylitti maaliviivan tänään erinomaisessa ajassa 1.00.18. Maailmanennätys 58.23 jäi kauaksi, mutta tärkein tavoite täyttyi: hän palasi takaisin!

Wienin maratonin voitti Kenian John Kiprotich ajalla 2.08.29. Patrick Ivuti oli toinen 2.08.41. Maratonin kahdeksan ensimmäistä juoksijaa olivat kenialaisia. Naisten maratonin voitti Etiopian Fate Tola 2.26.21. Portugalin Ana Dulce Felix juoksi erinomaisen debyyttimaratonin. Felix oli kilvan toinen ajalla 2.26.30. Kenian Peninah Arusei oli kolmas 2.27.17. Wienin maratonille osallistui reilut 32 000 juoksijaa.

-Jarno Maimonen

vj talvimainos banneri

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri