Hiihtäjä Lähdemäki voittoon Betset-hölkässä

Sami Lähdemäki Betset-hölkässä. Kuva: Arto Hyytiäinen

Sami Lähdemäki Betset-hölkässä. Kuva: Arto Hyytiäinen

Saarijärven lupaava nuori hiihtäjä Sami Lähdemäki voitti virallisesti mitatun maantiekympin maanantaina Betset-hölkässä Kyyjärvellä.

Lähdemäki kellotti hyvän ajan 33.23. varsin tuulisessa säässä.

- Tuuli haittasi aika lailla, tuskaili Lähdemäki maalissa ollen silti hyvin tyytyväinen juoksuunsa.

21-vuotiaan Lähdemäen kyyti oli kylmää muille varsinkin toisella lenkillä. Toiseksi tullut Polvijärven Urheilijoiden Jukka Rahkonen hävisi Lähdemäelle 39 sekuntia. Ensimmäisen viiden kilometrin lenkin pojat taivalsivat rinta rinnan.

Matti Heikkistä odotettiin myös paikalle, mutta hän on parhaillaan leirillä Ranskassa, joten kisa jäi tänä vuonna väliin.

- Olisin mielelläni osallistunut, sillä vertailupohjaa olisi ollut kahden vuoden takaa, Heikkinen kertoi.

Naisten kilpasarjassa kovin vauhtia piti Katja Sorri Jyväskylästä, aika oli 42.50.

Tykästyi hölkkään

Suomen hiihdon B-maajoukkueeseen kuuluva Lähdemäki piti radasta paljon. Vauhtikin pysyi yllättävän hyvänä toisella kierroksella, vaikka hän joutuikin puskemaan yksin.

- Rata oli sellainen kun yleensä juoksukisoissa on. Oli hyvä, että se oli kahtena lenkkinä. Itse olisin toivonut mäkiä, mutta hyvää vaihtelua tuo oli niille mäkien kiipeämisille, piti pitää kuitenkin koko ajan kovaa vauhtia. Hyvää ärsykettä tuli lihaksistolle, Lähdemäki kertoi.

Lähdemäki piti myös tapahtumasta.

- Betset-hölkkä on hieno tapahtuma. Hölkkäkisa hyvillä palkinnoilla ja ilman osallistumismaksua kasvaa varmasti tulevaisuudessa koko ajan isommaksi tapahtumaksi. Muutenkin oli hieno juosta, kun oli paljon sukulaisia katsomassa. Rata kulki nimittäin serkkujeni talon ohi, Lähdemäki iloitsi.

Jalat suuressa roolissa

Juoksu on ollut isossa osassa Lähdemäen sulan maan harjoittelussa.

- Lähes 50 % kesän harjoittelusta on ollut juoksua ja juoksu-kävely vaelluksia. Jaloissa ei ole ollut ongelmia niin on pystynyt näin toteuttamaan.

Lähdemäen mielestä on hankala sanoa, pitäisikö hiihtäjien juosta enemmän.

- Luultavasti kyllä. Välttämättä kaikilla jalat eivät kestä kovaa juoksua, mutta kukin omien edellytysten mukaan. Juoksu on kuitenkin hyvin kehittävä harjoitusmuoto, siinä sydän ei tunne alamäkiä. Ja jos maailman huippuja ajatellaan niin kyllä ne kovaa tossullakin liikkuu. Kilpailut toimivat hyvinä testeinä ja hapenottoharjoituksina, Lähdemäki muistutti.

Tälle vuodelle Lähdemäen tavoitteena on 750 - 800 harjoittelutuntia. Seuraava B-maajoukkueen leiri hänellä on elokuun lopussa.

- Sitä ennen käyn yhden oman leirin Ylläksellä elokuun alkupuolella, Lähdemäki kertoi.

>> Tulokset

- Arto Hyytiäinen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri