550x90

Edna Kiplagat uusi maratonin maailmanmestaruutensa

Sandra Eriksson. Kuva: Anders Sjögren DECA Text&Bild

Sandra Eriksson. Kuva: Anders Sjögren DECA Text&Bild

Moskovan MM-kilpailuiden naisten maraton ankarassa 28 asteen helteessä päättyi Kenian Edna Kiplagatin voittoon. Suomen Sandra Eriksson karsiutui naisten estejuoksun finaalista ajalla 9.45,77.

Italian Valeria Straneo johti naisten maratonia yli 40 kilometriä. Uhkarohkean kovaa aloittanut Straneo hajotti juoksijajoukon jo ensi kilometreillä ja palkittiin lopulta hopeamitalilla.

Edna Kiplagat voitti jo toisen maratonin maailmanmestaruutensa. Hänen valmentajanaan toimii aviomies Gilbert Koech, joka itsekin on juossut 10 kilometriä loistoajassa 27.32.

Loppukirissä voitosta kamppaili kaksi perheenäitiä. Coloradon osavaltiossa Yhdysvalloissa suuren osan vuotta asuva 33-vuotias kolmen lapsen äiti Kiplagat kukisti kahden viimeisen kilometrin aikana lastentarhanopettaja Straneon.

Hopeamitalilla palkittu Straneo aloitti tavoitteellisen kilpaurheilun vasta 28-vuotiaana, juoksi ensimmäisen maratoninsa 33-vuotiaana ja nousi Italian maajoukkueeseen ensi kerran 35-vuotiaana. Hänkin on synnyttänyt jo kaksi lasta.

Straneon väliajat viiden kilometrin välein olivat seuraavat: 17.05, 17.07, 17.11, 17.39, 17.34, 17.25, 17.04 ja 17.17. Kiplagat avasi kirinsä kaksi kilometriä ennen maalia ja voitti kilpailun ajalla 2.25.44.

Kiplagat ei lähtenyt Straneon irtiottoon mukaan

Vain seitsemän kilometrin jälkeen kärkijoukossa oli enää 11 juoksijaa. Heidän joukossaan ei kuitenkaan ollut lopullinen voittaja Kiplagat. Auringonpaahteessa tämä aloitti rauhallisesti ollen enimmillään jo puoli minuuttia kärkeä jäljessä.

10 kilometrin väliaika-asemalla kärkijoukkoon kuuluivat Straneon ohella Etiopian Meselech Melkamu ja Feyse Tadese, Kenian Lucy Kabuu ja Valentine Kipketer, Kiinan Jia Chaofeng ja Japanin Kayoko Fukushi.

Viimekesäinen olympiavoittaja Etiopian Tiki Gelana keskeytti pian 10 kilometrin jälkeen. Toissavuotista maailmanmestaruuttaan puolustanut Edna Kiplagat sen sijaan nousi taustalta ja ajoi kärjen kiinni 13,5 kilometrin kohdalla.

Puolimatka ohitettiin ajassa 1.12.58. Sitä seuraavalla kilometrillä joukosta putosivat vuoron perään ensin Tadese, sitten Kabuu ja hänen jälkeensä Kipketer. 29 kilometrin jälkeen kärkiryhmästä putosi myös Kayoko Fukushi.

Lyhyemmillä matkoilla seitsemän arvokilpailuiden mitalia voittanut Meselech Melkamu pyristeli kärkiryhmässä 10 kilometrin päähän maalista, mutta keskeytti viisi kilometriä ennen maalia Fukushin uudelleen tavoitettua hänet.

Straneo hävisi kahden viimeisen kilometrin kirissä Kiplagatille 14 sekuntia. Pronssimitalilla palkittiin Kayoko Fukushi ajalla 2.27.45. Neljänneksi juossut toinen japanilainen Ryoko Kizaki hävisi Kiplagatille jo lähes kuusi minuuttia.

Kuuma keli ja uhkarohkean kova alkuvauhti uuvuttivat suuren osan kilpailijoista. Paras etiopialainen maratoonari oli vasta 13:s ja paras venäläinen vasta 21:nen. Kenialaisistakin toiseksi paras juokisjatar Lucy Kabuu saapui vasta 24:ntenä.

Olosuhteiden vertaaminen maratonilla on vaikeata. Todettakoon kuitenkin, että Leena Puotiniemi ja Johanna Kykyri olisivat viimevuotisilla ennätyksillään 2.35.54 ja 2.38.27 sijoittuneet Moskovassa yhdeksänneksi ja 15:nneksi.

Sandra Eriksson karsiutui 3,38 sekunnin erolla

Naisten estejuoksun alkuerissä IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson lähti matkaan aikavertailun 26. tilalta. Eriksson venyi 29 kilpailijasta 18. parhaaseen aikaan 9.45,57, mutta karsiutui.

Finaaliin päästiin aikavertailusta ajalla 9.42,19. Eriksson juoksi hidasvauhtisemmassa ensimmäisessä erässä, jonka voitti kaksien edellisten MM-kilpailuiden pronssimitalinainen Kenian Milcah Chemos ajalla 9.36,16.

Eriksson juoksi kaksi ensimmäistä kierrosta 14 juoksijan eränsä 10.-12. sijoilla. Tämän jälkeen hän kohensi asemaansa 7.-9. sijoille. Ensimmäisen kilometrin Eriksson juoksi noin 3.15, toisen 3.18 ja kolmannen noin 3.12,5.

Kuivaesteet Eriksson ylitti melko sujuvasti. Vesiesteillä hän hyppäsi tasajalkaa alas ja kulutti tähän hieman enemmän aikaa, kuin valtaosa muista kilpailijoista. Omasta ennätyksestään Eriksson jäi vain 2,23 sekunnin päähän.

Toisessa erässä vauhti oli alun alkaen kovempaa ja niinpä tästä erästä selviytyi aikavertailun perusteella finaaliin neljä juoksijaa, mutta Erikssonin erästä vain yksi. Toisen erän voitti Etiopian Elenesh Diro ajalla 9.24,02.

Finaaliin selviytyi kolme kenialaista ja kolme etiopialaista, mutta vain yksi venäläinen, hänkin vasta aikavertailun 11:ntenä. Hallitseva olympiamestari, maailmanmestari ja Euroopan mestari Julia Zaripova ei osallistunut kilpailuun.

Finaalista karsiutui myös Kenian neljäs edustaja Gladys Kipkemboi, jonka ennätys on 9.13,22. Nyt hän hävisi Sandra Erikssonille lähes kymmenen sekuntia.

Mo Farah otti revanssin Ibrahim Jeilanista

Britannian Mohamed Farah kärsi kaksi vuotta sitten Daegun MM-kilpailuiden 10000 metrin juoksussa niukan kiritappion Etiopian Ibrahim Jeilanille. Moskovassa Farah otti revanssin 0,52 sekuntia Jeilania nopeampana ajalla 27.21,71.

Alkuvauhti oli melko rauhallinen, vaikka Kenian Paul Tanui ja muutama muu kävivätkin silloin tällöin nykäisemässä muutaman nopeamman kierroksen. Loppua kohden vauhti kuitenkin kiihtymistään kiihtyi.

Farah juoksi ensi puoliskon hieman yli 13.50, mutta toisen puolikkaan lähes 20 sekuntia nopeammin. 3000 viimeistä metriä hän kiri noin 7.55, 2000 viimeistä metriä noin 5.10, viimeisen kilometrin 2.26,23 ja viimeisen kierroksen 54,49.

Farah nousi johtoon 1800 metriä ennen maalia, jolloin kärkiryhmään kuului vielä 17 juoksijaa. 500 metriä ennen maalia laaja joukko oli puolittunut yhdeksään mieheen ja 300 metriä ennen maalia viisi parasta irtosi täyteen lentoon.

Mestaruutta puolustanut Jeilan kaartui loppusuoralle toisena ja pyrki jälleen toista rataa ohittamaan Farahin, muttei tällä kertaa siihen kyennyt. Terävästi kiri myös Paul Tanui häviten hänkin Farahille vain 0,90 sekuntia.

Lontoon olympiakisojen hopeamitalimies Yhdysvaltain Galen Rupp ja Etiopian Abera Kuma putosivat mitalikolmikosta loppusuoran alettua neljänneksi ja viidenneksi. Kuudes ja seitsemäs olivat kenialaiset Bedan Karoki ja Kenneth Kipkemboi.

Kahdeksantena kilpailijana alle 27.30:n juoksi vielä Eritrean Nguse Amlosom. Maailmantilaston ykkönen Etiopian Dejen Gebremeskel hölkkäsi maaliin 16:ntena ja Euroopan mestari Turkin Polat Kemboi Arikan keskeytti jo ennen puoltamatkaa.

Lämpötila kilpailun aikana oli 27 astetta, mikä varmastikin heikensi tuloksia jonkin verran ja saattoi aiheuttaa joillekin juoksijoille yllättäviä ongelmia.

>>IAAF

-SUL

Premiumsport.fi

ulvang banneri