Manninen ja Tuominen ennätysjahtiin Frankfurtissa

Henri Manninen. Kuva: Terhi Halonen

Henri Manninen. Kuva: Terhi Halonen

32. Frankfurtin maraton juostaan ensi sunnuntaina. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Henri Manninen ja Valkeakosken Hakan Mira Tuominen lähtevät kilpailuun tavoitteena kohentaa henkilökohtaisia ennätyksiään.

Miesten maratonjuoksun kansainvälinen taso jatkaa nousuaan. Viimeisten viikkojen aikana on nähty maailmanennätyksen kaatuminen sekä peräti 16 alle 2.08.00 loppuaikaa! Naisten kivikova maratonennätys on sen sijaan saanut olla rauhassa jo kymmenen vuotta. Noustakseen suurten kaupunkimaratonien naisten sarjan palkintopallille on tänä vuonna pitänyt juosta 2.19.57-2.24.54 aikoja, mikä kertoo hyvin naisten maratonin tason kovuudesta, vaikka Paula Radcliffen kosmisesta ME:stä ollaankin minuutteja perässä.

Syksyinen maratonjuoksun ilotulitus saanee jatkoa sunnuntaina Frankfurtin maratonilla, jolle starttaa peräti 21 alle 2.10.00 ennätyksen juossutta asfaltinielijää. Heistä viiden ennätys on kovempi kuin 2.05.30! Miesten kilpailuun suosikkeina starttaavat etiopialaiset Dino Sefir (PB 2.04.50) ja Feyisa Lilesa (PB 2.04.52) sekä kenialaiset Vincent Kipruto (2.05.13), Haagin puolimaratonin 60.05 ajalla voittanut Edwin Kipyego ja takavuosien ratahirmu Moses Masai.

Etiopian Meselech Melkamu voitti viime vuoden Frankfurtin maratonin reittiennätysajalla 2.21.01 ja lähtee puolustamaan naisten maratonin voittoaan. Haastajakseen hän saa maannaisistaan Tirfi Tsegayen (PB 2.21.19) ja Mamitu Daskan (PB 2.21.59). Kenialaistykeistä lähtöviivalle kyyristyvät ainakin Eunice Jepkirui (PB 2.21.41) ja Caroline Kilel (PB 2.22.36).

Naisten maratonin mielenkiintoisin ensikertalainen on etiopialainen maileri Gelete Burka. 1500 metrin maailmanmestari hallista ei ole aiemmin juossut kilpaa edes puolimaratonia, 15 kilometrin maantiekisan ollessa pisin kilpailumatka ennen ensi sunnuntain maratonia. Maantiekymppi hänellä on kulkenut aikaan 30.53. Odotettavissa onkin nopea ja jännittävä juoksukilpailu.

Henri Manninen jahtaa EM-rajaa

Yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailut käydään ensi kesänä Sveitsin Zürichissä. Vaikka kisajärjestäjä ei ole maratonille tulosrajoja asettanut on Suomen Urheiluliitto tuttuun tapaan sellaiset laatinut. SUL:n tulosrajat maratonille ovat miehillä 2.18.00 ja naisilla 2.39.00.

EM-maratonin yhteydessä juostaan Euroopan cupin joukkuekilpailu, minkä lopputuloksiin lasketaan kunkin maan kolmen parhaan juoksijan tulos. Aikainen päätös Suomen osallistumisesta joukkuekilpailuun täysin joukkuein motivoisi luonnollisesti kotimaisia mies- ja naismaratooreita. Kukaties tulevana kautena nähtäisiin paljon parjatun kestävyysjuoksun tason selkeää nousua, mikäli urheilijoille tarjottaisiin edes edellä mainitun kaltaista pientä porkkanaa. Kovia arvokisojen kestävyysjuoksujen tulosrajoja harrastavassa SUL:ssa ei nähtävästi sytytä tällaiselle ajatusleikille, vaan kannustuksen tien sijaan on taas valittu lannistamisen tie -valitettavasti.

Jyväskylästä löytyy maratonin suomenmestari Miika Takalan lisäksi toinenkin mies, joka ei vähästä lannistu. Henri Manninen lähtee Frankfurtissa juoksemaan SUL:n tulosrajaa ja henkilökohtaista ennätystä. Mannisen maratonennätys 2.19.28 syntyi neljä vuotta sitten miehen debyyttimaratonilla Firenzessä.

Miten valmistautumisesi on sujunut syksyn maratonille?

- Mun valmistautuminen Frankfurtin maralle on sujunut hyvin. Elokuusta asti olen keskittynyt tälle syksyn maratonille ja mikä parasta olen pysynyt koko valmistautumisen ajan terveenä, mikä on tietenkin erittäin tärkeää. Alunperin minun piti juosta Amsterdamissa, mutta päätettiin valmentajan kanssa siirtää katseet Frankfurtiin. Syy siihen oli, että ei ollut varmuutta millaista ryhmää olisi ollut omaan tavoiteaikaan 2.18.00 ja toiseksi sain viikon lisää aikaa korkealta paluusta. Omat kokemukset vuoristosta on sellaiset, että ekat pari viikkoa on hieman pientä vuoristorataa vireen kanssa, kertoo Henri Manninen Hevoskuurille.

28-vuotias JKU:n mies harjoitteli viisi viikkoa Keniassa vedellen 190-200 kilometrin treeniviikkoja.

- Tosiaan kävin tässä välissä treenaamassa Keniassa paikallisten maratonkoneitten kanssa. Yritin harjoitella mahdollisimman paljon paikallisten kanssa ja lähes aina sieltä jokin omaan ohjelmaan sopiva ryhmä löytyikin Kokemuksena aivan mahtava ja oli tosi motivoivaa treenata maailman huippujen kanssa! Manninen jatkaa.

Mira Tuomisen tavoitteena parantaa ennätystään

tuominenmiraMira Tuominen. Kuva: Jarno MaimonenMira Tuomisen ensi kauden suunnitelmiin kuuluu myös EM-Zürichin tulosrajan metsästys. Frankfurtin maratonilta hän hakee hyvää suoritusta ja varsinaisen iskun tulosrajaa kohti hän tekee ensi keväänä. Tuomisen maratonennätys 2.49.08 on kahdeksan vuoden takaa  Helsingin SM-maratonilta.

Kuinka valmistautumisesi maratonille on sujunut?

- Valmistautuminen Frankfurtiin on mennyt hyvin. Sen aloitin syyskuun alusta ja elokuun parista viimeisestä viikosta tuli sopivasti ”ylimenokausi” kun jalkaterässä oli hiukan häikkää. Varmuuden vuoksi jätin kesän viimeiset ratakisat väliin. Syyskuun alusta kaikki reenit ovat menneet suunnitellusti paria lyhyttä flunssaa lukuunottamatta. SM-maraton olisi tullut hyvin nopeasti ratakauden perään, mutta Frankfurtiin on ehtinyt useamman viikon tehdä varsinaista maratonreeniä, kertoo Hevoskuurin tavoittama Mira Tuominen.

Mikä on tavoitteesi Frankfurtissa?

- Lähden hakemaan aikaa väliin 2.42-2.45, se tuntuu tällä hetkellä realistiselta tavoitteelta.

Voitit jälleen kerran Pirkan hölkän. Jotkut ovat sanoneet, että Pirkan hölkän ajasta voi ennustaa maratonin lopputuloksen. Mitä mieltä itse olet?

- Vaikea sanoa voiko Pirkan hölkän ajasta ennustaa maratonin lopputulosta. Se on kuitenkin luonteeltaan niin erilainen kuin tasainen maantiejuoksu. Ehkä juoksijoille, joille maasto - ja maantiejuoksu ovat yhtä vahvoja, voisi sen perusteella maratonin loppuaikaa kaavailla. Sen ainakin voin sanoa, että kovempi kilometrivauhti pitäisi olla maantiellä helpompaa kuin Pirkan mäissä tai polkuosuuksilla. Toivottavasti ainakin oma vauhti maratonilla tulee olemaan kovempaa kuin Pirkassa!

Oletko siirtymässä Frankfurtin maratonin myötä enemmän maratoonariksi vai näetkö itsesi enemmän ratajuoksijana myös jatkossa?

- Tällä hetkellä on tarkoitus tavoitella Zürichin maratonin EM-rajaa, joten ensi kaudella olen sitten enemmän maratoonari, mutta nälkää on myös edelleen tehdä radalla kunnon tuloksia, päättää Tuominen.

Frankfurtin maratonille ilmoittautuneiden 172 suomalaisen joukossa ovat myös moninkertaiset maratonin suomenmestarit Yrjö Pesonen ja Lauri Friari. Jalkavaivoista kärsineet maratonin SM-hopeamitalisti Aki Nummela ja Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb joutuvat jättämään maratonin väliin.

Frankfurtin maratonin startti tapahtuu sunnuntaina kello 11:30.

>>Frankfurtin maraton

>>Tulospalvelu

-Jarno Maimonen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri