Hannes Kolehmainen nimettiin IAAF:n Hall of Fameen

Hannes Kolehmaisen legendaarinen voitto Jean Bouinista Tukholman olympialaisten 5000 metrillä 10.7.1912 herätti myytin ja legendan Suomen juoksemisesta maailmankartalle. Kuva: Otavan kuva-arkisto. Kirjassa: Ossi Viita: Hymyilevä Hannes.

Hannes Kolehmaisen legendaarinen voitto Jean Bouinista Tukholman olympialaisten 5000 metrillä 10.7.1912 herätti myytin ja legendan Suomen juoksemisesta maailmankartalle. Kuva: Otavan kuva-arkisto. Kirjassa: Ossi Viita: Hymyilevä Hannes.

Kestävyysjuoksija Hannes Kolehmainen on nimetty toisena suomalaisena yleisurheilijana Kansainvälisen Yleisurheiluliiton IAAF:n Hall of Fameen. Viime vuonna avattuun Hall of Fameen nimettiin tuolloin heti kättelyssä juoksijalegenda Paavo Nurmi.

Kolehmainen juoksi Tukholmassa 1912 Suomelle kaikkien aikojen ensimmäisen yleisurheilun olympiakullan. Kisoissa hän voitti kolme kultaa ja yhden hopean, sekä rikkoi kolme maailmanennätystä. Parhaiten Kolehmainen muistetaan 5 000 metrin matkalta, jossa hän alitti ensimmäisenä maailmassa 15 minuuttia ajalla 14.36,6, ja voitti tiukassa kamppailussa viime metreillä ranskalaisen Jean Bouinin. Lisäksi hän voitti 10 000 metrin juoksun ja maastojuoksun. Siihen aikaan Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa, ja vaikka Suomen joukkue oli olympialaisissa omana joukkueena, Venäjän lippu nostettiin salkoon Kolehmaisen voiton kunniaksi. Hänen kuultiinkin sanovan "olisin melkein toivonut etten olisi voittanut". Olympialaisten jälkeen Kolehmainen muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän kilpaili Irish American Atletic Club -urheiluseuran väreissä.

Ensimmäinen maailmansota keskeytti Kolehmaisen uran, mutta hän päätti jatkaa urheilua ja keskittyä pitemmille juoksumatkoille, erityisesti maratonille. Hän oli juossut ensimmäisen maratonin jo vuonna 1907. Kolehmainen sijoittui neljänneksi Bostonin maratonilla vuonna 1917. Antwerpenin kesäolympialaisissa 1920 hän voitti maratonkultaa ensimmäisenä suomalaisena. Kolehmainen palasi Suomeen kisojen jälkeen. Hän osallistui vielä maratonille Pariisin kesäolympialaisissa 1924, mutta keskeytti.

Paavo Nurmen ja Ville Ritolan ohella Kolehmaista on kutsuttu nimellä "Lentävä suomalainen" (The Flying Finn). Toinen lempinimi oli "Hymyilevä Hannes".

>>Hall of Fameen tänä vuonna nimetyt

Lähteet: IAAF ja Wikipedia

Aiheesta lisää:

>>Hannes Kolehmaisen legendaarisesta Tukholman 5000 metrin olympiavoitosta on tasan sata vuotta

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri