SM-maastot käyntiin Nivalassa

smintroNivalan SM-maastojen ensimmäisenä päivänä juostiin junnujen sekä veteraanien startit aurinkoisessa ja tuulisessa säässä. Mestaruusmaastojen kilpailurata on tänä vuonna maastojuoksua sanan todellisessa merkityksessä. Radan vaativuus herätti kovasti keskustelua juoksijoiden joukossa. Reitti koettiin hyvin haastavaksi, mutta samaan hengenvetoon todettiin, että maastojuoksustahan tässä on kysymys!

sm_m35_1M35-, M40- ja M45-sarjojen lähtö. Kuva: Jarno MaimonenNivalan SM-maastojen ensimmäisenä päivänä juostiin junnujen sekä veteraanien startit aurinkoisessa ja tuulisessa säässä. Mestaruusmaastojen kilpailurata on tänä vuonna maastojuoksua sanan todellisessa merkityksessä. Alusta koostuu pehmeästä hiekasta sekä perinteisestä sahanpurusta. Lähtö- ja maalialueet ovat tasaisia, mutta kilpailijoiden kunto joutuu todelliseen testiin pitkässä, yli puolen kilometrin alamäessä sekä sitä seuraavassa puolen kilometrin ylämäessä. Radan vaativuus herätti kovasti keskustelua juoksijoiden joukossa. Reitti koettiin hyvin haastavaksi, mutta samaan hengenvetoon todettiin, että maastojuoksustahan tässä on kysymys!

sm_p1415_1P14- ja P15-sarjojen menoa. Kuva: Jarno MaimonenNivalan vaativalla radalla onnistuakseen juoksijalta tarvitaan hyvää lihaskuntoa sekä koordinaatiokykyä, ja mikäli on tottunut juoksemaan epätasaisella alustalla, on se eduksi. On mielenkiintoista seurata huomisen lähdöissä, miten rataspesialistit kokevat reitin haasteet, ja kuinka vahvoja suunnistajat tulevat olemaan – ja minkälaisia kommentteja juoksijoiden suusta sillä kertaa kuullaan!

Veteraanien SM-lähdöissä juoksi kaiken kaikkiaan 246 juoksijaa ja Flying Finns - junnumaastoissa 208 lasta. SM-maastot jatkuvat huomenna nuorten ja yleisten sarjojen kilpailuilla.

Ensimmäisen kilpailupäivän juoksijoiden kommentteja

sm_t1415_1Ellinoora Myötyri ja Satu Kähkönen olivat sarjojensa parhaat. Kuva: Jarno MaimonenT14-sarjan voittaja Ellinoora Myötyri: - Kisa meni loistavasti! Kaikki muut paitsi Satu (Kähkönen) jäivät jo heti alussa. Viimeisellä kierroksella pelkäsin, etten jaksa juosta loppuun asti, ja että muut saavuttavat minut. Jaksoin kuitenkin, ja viimeisessä ylämäessä karkasin Satulta.

T15-sarjan voittaja Satu Kähkönen: - Hyvin meni! Lopussa en viitsinyt juosta täysillä, kun tiesin voittavani oman sarjan, ja Ellinoora kilpaili toisessa sarjassa. Säästin voimiani huomiseen 17-vuotiaiden kisaan.

P14-sarjan voittaja Samuli Hussa: - Olipa raskas matka!

M60-sarjan viides Kauko Tuisku ja yhdeksäs Olavi Peura: - Hyvä rata, miehet ei vaan olleet kunnossa. Kunnon maastojuoksua!

M65-sarjan voittaja Seppo Matela: - On rankka rata! Sitä ei ole tehty vain mailereille, kuten aiempina vuosina. Nyt oli kunnon maastojuoksua!

sm_n45_1N45-sarjan Anne Jääskeläinen oli päivän ylivoimaisimpia voittajia. Kuva: Jarno MaimonenN40-sarjan voittaja Satu Auvinen: - Oli siihen nähden hyvä kisa, että Pyynikki-juoksun aikaan olin vuodepotilaana sairaalassa. Kärsin angiinasta. Hämeen pm-maastot jäivät poskiontelotulehduksen vuoksi väliin. Ettei tämä ihan suunnitelmien mukaan mennyt… Tiesin kyllä voittavani sarjani. Rata oli raskas! Voi herran jestas!

M35-sarjan voittaja Teppo Syrjälä: - Kaksi kierrosta mentiin kohtuullisen kevyttä vauhtia. Viimeisessä mäessä sitten kokeilin, ja pääsin hieman irti ja voittoon. Rata on pehmeä, mutta ei kuitenkaan mahdottoman pehmeä. Ylämäki oli alamäkeä pitävämpi. Alamäkeen juoksimme jonossa, kun yritimme hakea sahanpurussa mahdollisimman kantavaa kohtaa.

sm_50_2Veli-Pekka Vänni ja Seppo Kykkänen menestyivät M50-sarjassa. Kuva: Jarno MaimonenM50-sarjan voittaja Seppo Kykkänen: - Ekassa laskussa olin vasta 15. sijoilla. Laskun jälkeen huomasin muiden jo hengittävän raskaasti. Juoksin vain omaa tasaista vauhtiani, eikä niitä muita sitten vähän ajan päästä näkynytkään Lettojärven Eeroa lukuun ottamatta.

M50-sarjan neljäs Veli-Pekka Vänni: - Hieno reitti ja hieno juoksu! Loppuveto jäi vähän myöhään, ja mitalisija jäi harmittavan lähelle.

>> Tulokset

>> Kuvia

sm_50_1Takalenkin alamäkeä. Kuva: Jarno MaimonenKuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri