Puotiniemi Tukholman maratonin neljäs – A-raja alittui

Leena Puotiniemi vastasi tänä vuonna parhaasta suomalaisnoteerauksesta Tukholman maratonilla. 2.41.21 on erinomainen aika tuulisella ja verrattain hitaalla reitillä. Puotiniemen viimevuotinen aika parantui kuudella minuutilla. Hän teki myös uuden ennätyksensä ja samalla alittui myös Daegun MM-kisojen A-raja.

Leena Puotiniemi vastasi tänä vuonna parhaasta suomalaisnoteerauksesta Tukholman maratonilla. 2.41.21 on erinomainen aika tuulisella ja verrattain hitaalla reitillä. Puotiniemen viimevuotinen aika parantui kuudella minuutilla. Hän teki myös uuden ennätyksensä ja samalla alittui myös Daegun MM-kisojen A-raja.

Puotiniemi osasi jakaa vauhtinsa hyvin. Toinen puolikas oli vain minuutin ensimmäistä hitaampi.

-Oli kyllä sellainen pöljän päivän fiilis. 2.40 olisi paukkunut jos oltaisiin juostu Berliinissä tänään, kertoi tyytyväinen Puotiniemi maalissa.

IF Länkenin juoksijatar taivalsi suurimman osan matkasta noin kahden minuutin päässä kisan voittaneen Isabellah Anderssonin kärkiryhmästä. Anderssonin kiihdyttäessä loppumatkasta ero kasvoi melkein neljään minuuttiin. Myös Puotiniemi jaksoi loppukilometrit kilpakumppaneitaan pirteämmin ja näin ollen hän ohitti kenialaiset Naomi Jepngetich ja Leah Kusarin vain pari kilometriä ennen maalia.

Tuulinen sää kiusasi myös Puotiniemeä.

-Vastatuuleen juostiin aina reitin rantapätkillä ja se oli rankkaa kun siellä joutui yksin puskemaan. Myötätuuli oli kaupungissa, josta siitä ei ollut apua.

Omaa ennätystänsä kolmella minuutilla parantanut Puotiniemi oli myös kiitollinen ultrajuoksija Asmo Aholan tarjoamaan vetoapuun reitin loppupuolella.

Tuulen lisäksi reitistä teki hitaan myös sen epätasaisuus. Reitillä oli pientä kuoppaa ja askellusta haittaavia tekijöitä.

-Jos vertaa Saksaan, jossa tiet ovat aivan tasaisia niin kyllähän se hidastaa täällä, arvioi Puotiniemi.

Tieto A-rajan alituksesta ei ollut kantautunut Hevoskuurin korviin haastatteluhetkellä, mutta Helsinki City Marathon on seuraava tärkeä kisa Puotiniemen almanakassa, tai oli ainakin ennen Tukholman loistoaikaa. Alkukesään kuuluu kuitenkin puolimaratoneja ja kymppejä.

-Terveyttä täytyy toivoa, kertoi Puotiniemi kesän kilpailut mielessään.

Toiseksi paras suomalainen oli Kukka-Maaria Mustonen 27. sijallaan.

Vaittinen paras suomalainen mies

Forssan Salaman Marko Vaittinen oli nopein suomalainen ajalla 2.28.04. Mies oli varsin tyytyväinen suoritukseensa, vaikka takareisi hieman protestoi viimeisillä kilometreillä.

-Vauhdinjako oli optimaalinen. Täytyy olla ihan tyytyväinen että jaksoin maaliin asti, kertoi Vaittinen viitaten hyytymiseensä Rotterdamin Maratonilla huhtikuussa.

Pääosan matkasta Vaittinen taivalsi tanskalaisen Kenneth Rasmussenin ja ruotsalaisen Rasmus Engströmin kanssa. Myöhemmin norjalainen André Löseth liittyi yhteispohjoismaiseen letkaan selkä edellä. Skandinaavit pääsivät kuitenkin 40-vuotiaalta Vaittiselta karkuun takareiden kipuillessa viimeisillä kilometreillä.

-Varsinkin alamäissä juokseminen oli tuskaista lopussa

Vaittinen kuitenkin arvioi että loppuaikaan jalkaongelmalla ei ollut suurta vaikutusta.

Seuraavan kerran Vaittinen nähdään kolmen viikon päästä kotikylässä Forssan Suvi-illassa puolimaratonilla. Helsinki City Maraton on seuraava 42 kilometrin kisa. Vaittinen myös paljastaa juoksevansa 100 kilometrin MM-kisoissa kolme viikkoa HCM:n jälkeen.

-Sen jälkeisistä suunnistelmista en tiedä. Kovin pitkälle ei voi suunnitella, onhan tässä jo neljäkymmentä mittarissa, totesi Vaittinen.

Toiseksi paras suomalainen oli kisan kahdeskymmenes Lauri Friari (2.32.42)

Muita suomalaisia 50 parhaan joukossa olivat Marko Heiskanen, Matti Teittinen, Janne Klasila, Tomi Halme ja Asmo Ahola.

Katso myös "Shumi Gerbaba ja Isabellah Andersson voittoihin Tukholman maratonilla"

Tukholman maratonin tulokset


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri