Botnia Games

12. kerran Mustasaaren Botnia-hallissa järjestettävässä Botnia Gamesissä oli tänä vuonna panostettu kilpailuun aikaisempia vuosia paremmin ja se näkyi kovatasoisissa starttilistoissa.

12. kerran Mustasaaren Botnia-hallissa järjestettävässä Botnia Gamesissä oli tänä vuonna panostettu kilpailuun aikaisempia vuosia paremmin ja se näkyi kovatasoisissa starttilistoissa. Mielenkiintoisia urheilijoita oli kutsuttu ympäri Pohjoismaita aina Eurooppaa myöten useampaan lajiin. Odotettavissa oli kovia otatuksia, joihin Botnia-hallin nopea 400metrin mondorata tarjosi erinomaiset mahdollisuudet.

Hevoskuurin suurin mielenkiinto kohdistui kuitenkin kestävyysmatkoille ja etenkin miesten 3000metrille, joka keräsi kasaan talven kovatasoisimman kestävyysjuoksukilpailun. Varsinkin vaasalaistuneen tuoreen maaotteluvoittajan Niklas Sandellsin (8.00,74) ja maamme ykkösjuoksijan Jukka Keskisalon kohtaamista odotettiin vesi kielellä. Mukaan hämmentämään soppaa olivat kotimaasta ilmoittautuneet myös Katajien toinen ylpeys, Matti Räsänen, sekä vuosia maamme kestävyysjuoksun eliitissä pyörinyt ja Jussi Utriainen - viime vuoden Em-kävijöitä kumpikin. Ja jotta vauhtia varmasti olisi tarjolla riittävästi, mukaan oli kutsuttu mm. läntisen naapurimaamme eliitti Johan Wallersteinin (maaottelukakkonen/8.02,11) johdolla, sekä kenialaiset Philip Yego ja James Kangogo. Kaiken kaikkiaan viivalla oli seitsemän suomalaista viime vuoden Em-edustajaa.

Eikä juoksu pettänyt juoksijoita eikä katsojiakaan. Kenialaiset Philip Yego ja James Kangogo ampaisivat paukusta reipasta vauhtia liikkeelle ja pääjoukko jättäytyi muutaman metrin tarkkailuasemiin. Ensimmäinen tonnin taittuikin lupaavasti Yegon komennuksessa aikaan 2.38,84. Toisella kilometrillä vauhti hieman tasottui kenialaisten heiluttaessa puikkoa (väliaika 5.21,34), mutta lukuunottamatta Jukka Keskisalon jättämistä leikkiä kesken, ei pääjoukossa juuri muita muutoksia tapahtunut. Viimeisellä kilometrillä Nickas Sandells aloitti kirinsä ohittaen hyytyneen Yegon ja aloitti Kangogon saalistuksen. Matka loppui kuitekin kesken, mutta viimeisen tonnin (2.35) myötä irtosi kakkossija ja uusia komea ennätys 7.57,00. Aika on Suomen kaikkien aikojen viidenneksi nopein hallissa juostu. Sandellsin takana Ruotsin Johan Wallerstein juoksi kolmanneksi ajalla 8.00,76 ja Joonas Hamm sekä Matti Räsänen alittivat Em-kisarajan ollen neljäs ja viides. Hammin 8.01,94 on miehen uusi ennätys. Myös Riku Marttinen paranteli ennätystään aikaan 8.10,94.

Keskisalon keskeytys ja jääpussi vasemmassa jalkaterässä jätti mieleen pieniä kysymyksiä ja sai valmentaja Ismo Hämäläisen miettiliääksi (myöhemmin selvisi, että Keskisalon jalka murtui). Tästä huolimatta näyttäisi talvehtiminen kuitenkin sujuneen valtaosalta porukasta mainiosti, sen verran lupaavia tulokset tähän aikaan vuodesta ovat. Luonnollisesti juoksun suurin ilonaihen oli loistokuntoon päässeen Niclas Sandellsin esitys. Sandells on ilmoittanut päättävänsä hallikauden tähän ja jatkavansa harjoittelua kohti kesää ja Daegun MM-kisoja. Tälle kaudelle harjoittelussa on painotettu entistä enemmän kestävyysominaisuuksien parantamiseen, joka tuntuu olleen oikea valinta. Ja täytyy muistaa, että Sandellsin leipälaji on 1500metriä, jonka viime kesäinen ennätys 3.39,43 pistetään tätä menoa aivan uusille sekunneille.

Naisten 3000metrillä Sandra Eriksson tarjoili loistavaa viihdettä juoksemalla voittoon mainiolla ajalla 9.11,48, joka alittaa Em-kisojen tulosrajan liki neljällä sekunnulla ollen samalla naisen uusi ennätys. Eriksson naputti kellon tarkasti kaikki tonnit sekunnin sisään hyydyttäen moninkertaisen maaotteluvoittajan Malin Liljestedtin saaden hänet lopulta keskeyttämään. Parannusta viime kesänä Espoossa juostuun ennätykseen tuli kertaheitolla yli kymmenen sekunttia!

Naisten 800metrillä voittoon juosseen Valko-Venäjän Marina Arzamasavan takana niin ikään Suvi Selvenius kuin Karin Storbacka tekivät huippujuoksut alittaen Em-rajan. Selveniuksen 2.04,06 on Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhain hallitulos, mikä lupailee hyvää ensi kautta silmällä pitäen.

Miesten 800metrillä ei aivan Em-rajoja alitettu (1.49,50), mutta kelpo tuloksiin silti päästiin. Voittaja oli soolojuoksun tehnyt Kenian Reuben Bett ajalla 1.47,23. Toiseksi heittäytyi Tommy Granlund ajalla 1.50,29 ennen Rami Oravakangasta ja Tuomo Salosta, joista kumpainenkin paransivat halliennätyksiään.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri