Ronkainen ja Hemminki Terwamaratonin ykköset

Teppo Ronkainen tulee Terwamaratonin voittajana maaliin. Kuva: Henri Lehikoinen

Teppo Ronkainen tulee Terwamaratonin voittajana maaliin. Kuva: Henri Lehikoinen

Rovaniemeläinen Teppo Ronkainen ja Tervolan Anni Hemminki olivat nopeimmat perinteisellä Oulun Terwamaratonilla lauantaina. 45-vuotiaiden sarjassa juossut Ronkainen taittoi matkan aikaan 2.37.51, Hemmingin aika oli 2.56.00.

– Ihan hyvä kisa oli. Raskainta oli toiselle kierrokselle lähdettäessä (2x21,5km lenkki juostiin). Odotin, että yleisen sarjan voittanut Jouni Holappa olisi ollut nopein (2.39.43). Muistaakseni oli kuudes maratonvoittoni täällä. Maratonjuoksuihin on ehtinyt kertyä hyvä rutiini, joten se myös mahdollistaa menestyksen. Reitti (uudistui täksi vuodeksi) oli mielestäni parempi, kuin viime vuonna, Ronkainen sanoi.

26. Oulun Terwahölkän ja –maratonin tapahtumakeskus siirrettiin aiemmasta Oulun Edenistä Raatin Stadionille, joten myös juostava reitti koki merkittäviä uudistuksia. Uusi tapahtumapaikka oli yleisesti juoksijoiden mieleen. Uudistuneesta reitistä piti myös Hemminki, joka sanoi juoksunsa kulkeneen "ihan hyvin".

AnniHemminki240514 henrilehikoinenAnni Hemminki voittohaastattelussa. Kuva: Henri Lehikoinen– Raskaimmat kilometrit oli toiselle kierrokselle lähdettäessä ja Nallikarissa, jossa oli vastatuulta. Voittoa en sinällään miettinyt, tavoite oli päästä alle kolmen tunnin ja se onnistui. Olin toista kertaa Oulun Terwahölkkä ja –maratonissa, viime vuonna juoksin puolikkaan maratonin. Juoksuun panostan opintojeni ohessa. Kauden jatkosta en osaa vielä sanoa, Rovaniemen Roadrunnersia edustava nainen sanoi.

Puolimaratonilla nopeimmat olivat oululainen Mikko Tolonen (1.13.48) ja 40-vuotiaiden sarjassa juossut Katja Tikkanen (1.29.50).

– Ihan hyvä kisa oli tänään. Välillä tuuli ja välillä oli liian kuuma, mutta muuten kulki tosi hyvin. Raskaimmat kilometrit olivat 16-17 kilometrin kohdalla. Keliin nähden olen tyytyväinen aikaan. Ensi viikolla juoksen Tukholman maraton -tapahtumassa, joten tämä oli hyvä harjoitus sitä varten. Voitto tuli yllätyksenä, sillä vastassa oli kovia tyttöjä, viidennen kerran Terwamaratoniin osallistunut Tikkanen sanoi.

Hän nauttii urheilusta perheen ehdoilla:

– Ruuhkavuosia elän ja kolme lastani vievät suurimman osan ajasta. Lapset tulevat ykkösenä ja itse treenaan sitten kun kerkeän. Tukholman lisäksi ohjelmassa on ainakin Rovaniemi, Kempele tai Kiiminki ja Levi.

Tolonen taittoi matkaa Veli-Heikki Koivun ja Jouni Holapan(juoksi maratonin) kanssa.

– Tuulisia osuuksia oli jonkin verran, joten vuorovedolla mentiin Veli-Heikin kanssa. Kahta kilometriä ennen maalia päätin ratkaista. Tänään juostiin vain sijoituksista, eikä aikaan kannata tuijottaa. Voitto tuli siinä mielessä yllätyksenä, koska Kimmo Randelin oli ilmoittautunut kisaan. Randelin oli ennakkosuosikki, mutta ei lopulta ilmestynyt paikalle. Olen muistaakseni ollut kolme kertaa toinen täällä, joten voitto maistuu hyvälle, sanoi niin ikään uutta reittiä kehunut Tolonen.

Hän sanoi, että uuden reitin myötä vastatuuliosuus oli aiempaa lyhyempi. Hänen tavoitteenaan on päästä Kalevan Kisoihin juoksemaan kymppi.

– Alkukausi on käsittänyt kuuteen viikkoon kuusi juoksua, ja jokaisella on ennätys tätä kisaa huomioon ottamatta parantunut. Jämsässä on tavoite juosta kesäkuun lopussa Kalevan kisa -raja kympille, josta minulla puuttuu 19 sekuntia. SM-maraton kiinnostaa kanssa, jos jalat ovat sen kestämässä kunnossa ja kunto on hyvä, Tolonen mietti.

Ukonmaanaho kukisti Boströmin kympillä

Miesten kympillä oli kovatasoinen kärkikaksikko, kun Janne Ukonmaanaho nujersi suunnistuksen MM-sprinttimestari Mårten Boströmin 19 sekunnilla.

– Meillä oli tänään hyvää taistelua Jannen kanssa. Kisan jälkeen tuumasimme, että tänään molemmilla kroppa tuntui hyvältä ja omakin juoksu kulki muutenkin hyvin. Tuuli ei haitannut tänään, koska oli niin kevyet jalat. Kelikin oli tänään kohdillaan. Hieno oli olla Terwamaratonissa. Reitin varrella oli hyvin porukkaa, ja jotkin jopa muistivat minunkin nimen, eikä pelkästään kotikylänpoikaa Jannea. Seuraavaksi suunnistuksen Huippuliigaa Inkoossa torstaina, ensi viikonloppuna on MM-näyttökilpailut Italiassa. Tämä kymppi oli sopiva terävöittäminen niitä varten, Boström sanoi.

Juoksijat viihtyivät Terwamaratonilla

Terwamaraton juostiin 22 asteen lämpötilassa, aurinkoisessa säässä, mutta viileän suht' voimakkaan tuulen vilvoittamana. Tapahtumaan osallistui 3005 juoksijaa. Ensimmäisen maratoninsa juossut oululainen Minna Lappalainen ja toisen maratoninsa juossut kiiminkiläinen Mikko Tykkyläinen olivat kokemukseensa tyytyväisiä. Tykkyläinen tuli maaliin ajassa 3.56.53, Lappalainen ajassa 4.06.52.

MikkoTykkylainen240514 henrilehikoinenMikko Tykkyläinen. Kuva: Henri LehikoinenTykkyläinen pelkäsi päivästä tulevan liiankin lämmin, mutta tuuli helpotti hänenkin onnekseen juoksijoiden urakkaa. Viime kesänä ensimmäisen maratoninsa juossut mies sanoi juoksun tuntuneen yhtä hankalalta kuin ensimmäisellä maratonilla.

– Tavoite oli päästä alle neljän tunnin ja se onnistui. Olen ollut täällä ennen puolikasta ja kymppiä juoksemassa. Kiiminki maraton ja Rovaniemi maraton -tapahtumista on kokemuksia. Oulun tapahtuma on hyvin järjestetty, kaikki toimii isosta osallistujamäärästä huolimatta hyvin. Reitti oli myös sopivan tasainen, eikä mäkiä ole liikaa. Juoksuharrastukseni olen aloittanut aika myöhään, eikä hirveän monta vuotta ole vielä ehtinyt kertyä. Juoksen keskimäärin 3-4 kertaa viikossa kuuden–kymmenen kilometrin lenkkejä. Tänään oli erikoista se, että puolikas ja maraton lähtivät samaan aikaan, joten aika ruuhkaista oli alussa, Tykkyläinen mietti.

Lappalainen koki tasaisen vauhtinsa olleen avain suoritukseen, johon hän oli tyytyväinen.

– Kaksi kertaa olen aikaisemmin tässä tapahtumassa ollut puolimaratonia juoksemassa. Muista juoksutapahtumista ei ole kokemuksia. Tapahtumapaikkana Raatin Stadion parempi, kuin Eden, koska tilaa esimerkiksi venyttelylle oli jalkapallokentällä hyvin. Reitti oli hyvä ja juomapaikalla toimitsijoiden toiminta oli hyvää, Lappalainen kiitteli.MinnaLappalainen240514 henrilehikoinenMinna Lappalainen. Kuva: Henri Lehikoinen

>>Tulossivu:

- Henri Lehikoinen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri