Heidi Eriksson unelmoi Helsingin EM-kisoista

Kesäkuun lopussa kuului Ruotsin Sollentunasta hienoja uutisia: Heidi Eriksson kohensi 1500 metrin ennätystään lähes viisi sekuntia aikaan 4.14,87! Tulos alittaa ensi vuonna Helsingissä käytävien yleisurheilun Euroopan mestaruuskisojen B-rajan 4.15,00. Näin Heidin unelma kotikisoista on askeleen lähempänä.

Heidi Eriksson Tampereen Eliittikisojen 1500 metrillä. Kuva: Jarno MaimonenHeidi Eriksson Tampereen Eliittikisojen 1500 metrillä. Kuva: Jarno MaimonenNimet Eriksson ja If Nykarlebynejden ovat olleet viime vuosina tuttu näky naisten kotimaisten kestävyysjuoksutulosten kärkipäässä lähes matkalla kuin matkalla. Erikssonin siskoista Zenitha juoksee päämatkanaan 800 metriä, Heidi 1500 metriä ja Sandra 3000 metrin esteitä. He kaikki edustavat uusikaarlepyyläistä yleisurheiluseuraa If Nykarlebynejdeniä. Hevoskuuri tavoitti Erikssonin siskoista haastateltavaksi Heidin.

Kesäkuun lopussa kuului Ruotsin Sollentunasta hienoja uutisia: Heidi Eriksson kohensi 1500 metrin ennätystään lähes viisi sekuntia aikaan 4.14,87! Tulos alittaa ensi vuonna Helsingissä käytävien yleisurheilun Euroopan mestaruuskisojen B-rajan 4.15,00. Näin Heidin unelma kotikisoista on askeleen lähempänä.

Kehitystä on tapahtunut myös muilla kilpailumatkoilla. Talven SM-halleissa Heidi Eriksson juoksi siskonsa Sandran jäljessä 3000 metrillä SM-hopealle ennätysajallaan 9.20,78. Ulkoradoilla ennätys on sittemmin painunut entistä lähemmäs yhdeksää minuuttia. Helsingin Eläintarhan kentällä käydyissä Toukokuun kisossa hän sijoittui 3000 metrillä toiseksi uudella ennätysajallaan 9.13,12. Kaiken kaikkiaan Heidi on parantanut kolmosen ennätystään tänä vuonna peräti 28 sekuntia viime vuosista!

800 metrillä hän on toistaiseksi päässyt tänä vuonna neljän sadasosasekunnin päähän ulkoratojen ennätyksestään 2.08,86. Tämä tapahtui Kuortaneen Eliittikisojen rankkasateessa juhannuksena.

Olet juossut uudet hienot ennätykset 1500 ja 3000 metrillä! Onko harjoitteluusi tullut erityisiä muutoksia aiempaan verrattuna?

- Harjoittelussani ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kilometrimäärät ovat hieman nousseet aiemmista vuosista. Se, että olen saanut olla terve ja voinut harjoitella ehjänä koko vuoden, on mahdollistanut tulosparannukset. Suurin muutos harjoittelussa ja kilpailuissa on tapahtunut henkisellä tasolla.

Ennätyksesi on parantunut erityisesti 3000 metrillä. Sen perusteella voisi ajatella 5000 metrinkin kulkevan kovaa. Onko 1500 metriä tulevaisuudessa edelleen päämatkasi, vai aiotko kenties siirtyä pitemmille matkoille?

- 1500 metriä on vielä ehdottomasti päämatkani, mutta tulevina vuosina tulen tietysti keskittymään enemmän vitoselle.

Mitkä ovat tavoitteesi täksi ja seuraaviksi vuosiksi?

- Suurin tavoitteeni ja unelmani on juuri nyt ensi vuoden Helsingin EM-kisat. Tänä kesänä tavoitteena on parantaa ennätyksiäni niin lähelle EM-kisojen tulosrajoja kuin mahdollista.

Millaista on harjoittelusi näin kilpailukaudella?

- Kilpailukauden harjoitteluuni kuuluu aika paljon lenkkejä ja kevyitä vetoja, koska pääpaino on luonnollisesti kilpailuissa. Riippuen kilpailuohjelmasta, harjoitteluuni kuuluu myös viikoittainen kova rataharjoitus, missä haetaan kilpailuvauhteja.

Aloititko vanhimpana Erikssonin sisaruksena ensimmäisenä yleisurheilun, ja seurasivatko Sandra sekä Zenitha esimerkkiäsi, vai aloititteko kaikki yhtä aikaa?

- Aloitin yleisurheilun jo kolmevuotiaana, joten Sandra ja Zenitha seurasivat esimerkkiäni muutamia vuosia myöhemmin.

Harjoitteletko usein yhdessä siskojesi kanssa? Jos olette yhdessä juoksemassa, meneekö lenkki koskaan keskinäiseksi kilpailuksi?

- Harjoittelemme aika harvoin yhdessä. Silloin, kun tällaista tapahtuu, niin emme kilpaile keskenämme. Toki lenkit joskus päättyvät kirikisaan.

Päämatkasi on 1500 metriä, Sandran 3000 metrin esteet ja Zenithan 800 metriä. Ovatko eri päämatkat sattumaa vai tietoinen valinta?

- Se on täysin sattumaa. Meillä on omat vahvuutemme, ja näin olemme päätyneet eri päämatkoille.

Oliko sinulla nuorena esikuvia urheilussa?

- Ei ollut.

Onko Guy Storbacka valmentanut sinua urasi alusta lähtien, ja miten yhteistyönne alkoi?

- Guy on ensimmäinen valmentajani. Yhteistyömme alkoi pyynnöstäni vuonna 2006, kun koin, etten enää kehittynyt omin päin. Sillä tiellä edelleen ollaan.

Monet kokevat opiskelun ja urheilun yhteensovittamisen kuormittavaksi. Miten olet itse onnistunut yhdistämään opiskelun sekä huippu-urheilun?

- Opiskelen erityispedagogiikkaa Åbo Akademiassa Vaasassa. Toistaiseksi olen onnistunut hyvin yhdistämään urheilun ja opiskelun. Vaasanseudun Urheiluakatemia toimii erinomaisesti, ja minulla on käytettävissä todella hyvät opinto-ohjaajat, jotka auttavat järjestämään opintoja urheilun kanssa.

Hevoskuuri kiittää haastattelusta ja toivottaa Heidille menestystä tiellä EM-kisoihin!

- Jarno MaimonenKuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri