Sipoonkorpi Trail juostaan lauantaina Kuusijärveltä

Kuvituskuva. Kuva: Aapo Laiho/Sipoonkorpi Trail

Kuvituskuva. Kuva: Aapo Laiho/Sipoonkorpi Trail

Vaihtelevalle reitille ovat tervetulleita sekä aloittelijat, että kokeneemmat polkujuoksijat.

Polkujuoksun ystäville tarjoillaan viikonloppuna hienoa maastoa Vantaan Sipoonkorvessa. Launataina käytävässä Sipoonkorpi Trailissä on mahdollisuus juosta joko 21 tai 10 kilometriä.

Tapahtumaa järjestävän Parkrun Finlandin puheenjohtaja Toni Louhisola kertoo, että Vantaa pysyi pitkään polkujuoksijoiden ulottumattomissa, vaikka muualla maassa ja pääkaupunkiseudulla tapahtumia riitti. Tästä syntyikin idea tapahtuman järjestämiseen Sipoonkorvessa.

-Sipoonkorpi voi olla melko tuntematonta seutua monelle juoksijalle, vaikka maasto on siellä ihan yhtä hienoa kuin esimerkiksi Nuuksiossa, Louhisola kertoo.

Alun perin juoksuun suunniteltiin maratonia, mutta lopulta päädyttiin puolta lyhyempään matkaan. Vuoden 2012 Jukolan viesti keräsi Vantaalle kymmeniä tuhansia suunnistajia ja polkujuoksu juostaan osin tuolloisen kilpailualueen pohjoisosassa.

Polkujuoksukilpailut ovat maanomistajakysymyksen kannalta hankalia. Yhtäältä poluilla juokseminen kuuluu vapaan jokamiesoikeuden piiriin, mutta toisaalta tapahtumien järjestäminen vaatii maanomistajien luvan. Sipoonkorpi Trailissa vihaisia maanomistajia ei tule vastaan.

-Me olemme ainakin varmuuden vuoksi kysyneet luvat maanomistajilta, Louhisola sanoo.

Sipoonkorven radalle mahtuu monenlaista eri maastopohjaa. Osa reitistä on teknisesti helppoa ja nopeaa, jopa sepelipolkua. Osin polut ovat teknisesti hyvinkin vaativia ja matkaan mahtuu pari jyrkempää nousua. Pitkän radan juoksijoiden kannattaa säästellä voimiaan, sillä viimeisen kilometrin alkaessa polkujuoksijat joutuvat kapuamaan yhden erittäin jyrkän rinteen yli.

Tapahtuman järjestelyissä mukana olevan Harri Laulumaan mukaan 98 prosenttia reitistä on kuivaa, mutta jäljelle jäävän kahden prosentin takia kannattaa varautua myös siihen, että kengät voivat kastua.

Kympin kautta lajiin

Mukana on myös kymmenen kilometrin kilpailu, jossa aloittelijatkin pääsevät polkujuoksun makuun. Sipoonkorven rataa suunnitelleen Laulumaan mielestä 21 kilometriä Sipoonkorvessa on haastava matka niille, jotka ovat tottuneet puolimaratoniin asfaltilla.

-Kympin kautta kannattaa lähteä tutustumaan, jos laji on vieras. Uskon, että moni tulevana viikonloppuna kymppiä juoksevista tulevat seuraavan kerran pidemmälle matkalle, arvelee Laulumaa.

Sipoonkorven reitti on sen verran epätasaista, että mokkasiineilla ei kisaan kannata lähteä.

-Mitä enemmän pohjassa on kuviota, sen parempi. Tavalliset juoksulenkkarit voivat olla vähän liian liukkaat etenkin sateisella säällä, Louhisola arvioi.

Suunnistajat ennakkosuosikkeja

Tapahtumaan odotetaan kaikenlaisia liikkujia aloittelijoista, kuntoilijoihin ja huippu-urheilijoihin. Mikäli mielii voittaa kilpailun, on oltava kovan luokan menijä. Paikalle on tulossa suunnistuksen MM-mitalisti Scott Fraser, joka juoksi reilu viikko sitten maantiekympin alle puolen tunnin.

-Voittajan aikaa on vaikea lähteä arvioimaan. Se riippuu tietenkin kelistä ja vähän siitäkin kuinka tiukka taistelu voitosta tulee. Veikkaisin, että nopein mies juoksee noin puoleentoista tuntiin, Laulumaa arvelee.

Naisten puolella mukana on kanadalaissuunnistaja Emily Kemp.

Suunnistuksellisuutta kilpailuun mukaan tuo myös se, että kaikille kilpailijoille jaetaan kartat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kisan aikana joutuisi suunnistamaan.

-Reitti on kyllä selkeästi viitoitettu, siitä ei ole huolta. Kartat ovat sitä varten, että kilpailijat voivat halutessaan ennakoida reitin nousuja, laskuja ja juomapisteitä, jolloin voimien jakaminen helpottuu kun tietää kuinka paljon matkaa on jäljellä. Se on myös aika kätevä väline jälkipeliin maalissa, Louhisola huomauttaa.

Sipoonkorpi Trailiin voi ilmoittautua vielä kilpailupäivään saakka. Lähtö on lauantaina 2. toukokuuta kello 12. Vantaan Kuusijärveltä. Juoksun jälkeen pääsee saunaan ja uimaan. Lounasta voi ostaa viereisestä Cafe Kuusijärvestä.

-Olemme tilanneet aurinkoisen sään lauantaille, Louhisola vinkkaa.

Sipoonkorven reiteille pääsee myös syksyllä, kun seuraava Sipoonkorpi Trail järjestetään lokakuun alussa.

-Juho-Veikko Hytönen

Sipoonkorpi Trail

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri