Tommy Ekblom: Suomen kestävyysjuoksun kärjen suunta on ylöspäin

TommyEkblom010811Daegun MM-kisat lähestyvät ja viimeisiä kisavalintoja tehdään lähiaikoina myös kestävyysjuoksun osalta. Hevoskuuri otti yhteyttä Suomen kestävyysjuoksun lajipäällikköön Tommy Ekblomiin ja kyseli kestävyysjuoksun kuulumiset ja tilanteen kisavalintojen suhteen.

KeinoEkblom010811Kenian suurjuoksija Kip Keino ja Tommy Ekblom. Kuva: Tommy Ekblomin kuva-arkistoDaegun MM-kisat lähestyvät ja viimeisiä kisavalintoja tehdään lähiaikoina myös kestävyysjuoksun osalta. Hevoskuuri otti yhteyttä Suomen kestävyysjuoksun lajipäällikköön Tommy Ekblomiin ja kyseli kestävyysjuoksun kuulumiset ja tilanteen kisavalintojen suhteen.

Hei! Miten kesä ja kausi on mennyt mielestäsi kestävyysjuoksun osalta?

– Harjoituskausi sujui pääosin hyvin, joten odotukset kesään ovat olleet korkealla. Tämän hetken tilanne saisi olla kuitenkin parempi, jos tilastoja katselee. Odotan kuitenkin vielä huomattavia tulosparannuksia, ennen kuin kesä kääntyy syksyksi.

Mitä positiivisia yllätyksiä ja mitä pettymyksiä kuuluu kauteen?

– Ilonaiheita aikuisten sarjassa ovat olleet mm. Karin Storbacka, Heidi Eriksson, Tommy Granlund, Janne Ukonmaanaho. Matti Räsänen aloitti myös kautensa hyvin, vaikka viimeiset kisat eivät olekaan onnistuneet. Nuorten sarjoissa Rantasen sisarukset, Oona Kettunen ja kasin taso kokonaisuudessaan 17-vuotiaiden poikien sarjassa.

Pettymyksiä ovat olleet Johanna Lehtisen ja Sandra Erikssonin sairastelut, miesmailerit, joilta kuitenkin odotan Lappeenrannan Eliittikisoissa kasvojen pesua.

Mennään Daegun MM-kisoihin. Millainen on tilanne kestävyysjuoksun valintojen suhteen? Kuinka monta ja ketkä arvelet nähtävän MM-kisoissa? Missä on vielä mahdollista antaa näyttöjä ja milloin joukkue lopullisesti valitaan?

– Jukka Keskisalo ja Janne Ukonmaanaho ovat alittaneet esteissä B-rajan. B-rajalla voi kuitenkin lähettää ainoastaan yhden edustajan / laji, joten jompikumpi pitäisi rikkoa A-rajan, jotta saadaan molemmat matkaan. Leena Puotiniemi on myös alittanut järjestäjien B-rajan maratonilla. Se ei kuitenkaan riitä edustuspaikkaan, sillä SUL on asettanut miesten ja naisten maratonille tiukemmat rajat, jotta ne olisivat balanssissa muiden lajien B-rajojen kanssa.

Vielä odotan näyttöjä ainakin miesmailereilta, kuten jo aikaisemmin totesin. Lappeenrannan Eliittikisat on viimeinen näyttöpaikka, jonka jälkeen lyödään joukkue lukkoon.

Millainen kestävyysjuoksun tilanne on mielestäsi Suomessa tällä hetkellä? Onko esimerkiksi sinulla ja SUL:lla tarpeeksi resursseja käytettävissä kestävyysjuoksuun tällä hetkellä?

– Resursseja saisi tietysti olla lisää, mutta katson, että käytettävissä olevalla rahalla pystymme tukemaan kärkijuoksijoitamme kohtuullisesti. Kärjen osalta sanoisin, että kehityksen suunta on positiivinen. On syntynyt harjoitusryhmiä, jossa yhdessä tekemällä pyritään parantamaan harjoittelun laatua.

Suomessa on kautta vuosien ollut lupaavia nuoria juoksijoita, mutta valitettavan monen tie on syystä tai toisesta katkennut ennen aikuisten huipulle pääsyä. Mitä olisi sinun mielestä tälle asialle mahdollista tehdä, jotta saisimme autettua näitä nuoria paremmin huippu-urheilijoiksi myös aikuisten sarjassa?

Tie huipulle on pitkä. Matkalla sinne urheilija tarvitsee onnistumisen elämyksiä, jotka kannustavat eteenpäin. Jos haluaa aikuisten huipulle, päätös panostuksesta on syytä tehdä ajoissa. 19 - 22-vuoden iässä saa jo harjoitella aikuismaisesti, jotta ehtii junaan mukaan.

Entä ylipäätään keinoja suomalaisen kestävyysjuoksun ja kestävyysurheilun nostamiseksi entistä kovemmalle tasolle?

– Nuorille paljon monipuolista tekemistä eri liikuntalajeissa (tuntimäärä saatava nousemaan nykyisestä tasosta), hyvien harjoitusryhmien rakentaminen joko seuran sisällä tai alueellisesti, laadukkaan työn lisääminen, jossa huomioidaan myös ravinto ja lepo, urheilijoiden ja valmentajien kansainvälisten kontaktien hyödyntäminen ja sitä kautta aikuisurheilijan harjoittelun tehostaminen.

Kiitokset haastattelusta! Toivotaan menestystä Suomen kestävyysjuoksulle, jotta saisimme kokea ilonhetkiä juoksun parissa jatkossakin.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri