Suunnistajat pääosissa Pirkkalan yöhölkässä

pirkkalaintroSuunnistajat olivat pääosissa tämän vuoden Pirkkalan yöhölkässä vieden voiton useassa sarjassa. Pääsarjojen voittajia olivat Vetelin Ari-Pekka Lassila sekä Tampereen Pyrinnön Ranskan MM-suunnistuksiin tähtäävä Anni-Maija Fincke. Tapahtumassa tehtiin jälleen myös osallistujaennätys, 324 juoksijaa.

pirkkalalahto03082011Pirkkalan yöhölkän lähdössä oli säpinää. Kuva: Terhi HalonenSuunnistajat olivat pääosissa tämän vuoden Pirkkalan yöhölkässä vieden voiton useassa sarjassa. Pääsarjojen voittajia olivat Vetelin Ari-Pekka Lassila sekä Tampereen Pyrinnön Ranskan MM-suunnistuksiin tähtäävä Anni-Maija Fincke. Tapahtumassa tehtiin jälleen myös osallistujaennätys, 324 juoksijaa.

Pirkkalan yöhölkkä käytiin upeassa aurinkoisessa elokuun illassa. Sillä eihän vanhasta yöhölkästä ole kuin nimi jäljellä. Joskus 70-luvulla ja 80-luvun alussa kun hölkkää juostiin vielä yöaikaan, niin muutaman kerran pääsi kärkiporukka pimeässä eksymään reitiltä ja niinpä tapahtumaa päätettiin hiukan aikaistaa iltatapahtumaksi. Ja ainakin tämän vuoden tapahtumassa oli valoa tarpeeksi auringon helliessä sekä juoksijoita että runsasta yleisöä. Pirkkalan yöhölkästä onkin kehittynyt viime vuosien aikana varsin hieno tapahtuma suomalaisten kesäisten juoksutapahtumien joukossa. Reitti on mukavan vaihteleva ja riittävän vaativa muuttamine nousuineen. Myös tämän vuoden juoksijat kehuivat joukolla tapahtumaa.

Anni-Maija Fincke tähtää sprinttimenestykseen Ranskassa

Naiset kiersivät 5.46 kilometrin lenkin kerran ja ensimmäisenä maaliin saapui ylivoimaisena voittajana Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke ajalla 19.39. Fincke tähtää tosissaan elokuun puolivälissä alkaviin suunnistuksen MM-kisoihin Ranskassa, joten tämä kävi hyvänä valmistavana kovana harjoituksena MM-kisoihin. Toiseksi tuli Fincken seurakaveri ja myöskin MM-kisoihin valittu Venla Niemi. Ero kaksikon välillä oli selvä, yli kaksi minuuttia, Niemen ajan ollessa 21.47. Toiseksi vikkelin nainen oli kuitenkin Pyrinnön Heidi Haapasalo, joka kilpaili Naiset 40-sarjassa ja kellotti ajan 20.50. Tämä kärkikolmikko oli mukana Pyrinnön keväisessä Tvåmilan voittajajoukkueessa. Suunnistajat hallitsivat varsin selvästi naisten sarjaa ottaen kuusi ensimmäistä sijaa. Ensimmäisenä yhdeltä kierrokselta ehtivät maaliin kuitenkin 18-vuotiaat pojat Kangasala SK:n suunnistajan Kristian Kannuksen johdolla. Pojat pitivät hyvää vauhtia, sillä Kannus ehti maaliin yli 40 sekuntia ennen Finckeä. Kannuksen aika oli hyvä 18.52. Fincke ei päässyt aivan kahden vuoden takaiseen reittiennätykseen 19.24 jääden siitä viisitoista sekuntia.

pirkkalafincke2011Anni-Maija Fincke hallitsi naisten sarjaa. Kuva: Terhi HalonenAnni-Maija Finckelle Pirkkalan yöhölkkä kävi hyvänä kovana harjoituksena ennen sunnuntain lentoa Ranskaan ja kohti MM-kisoja.

– Tämä on oikein mukava tapahtuma. Kaksi vuotta sitten olin myös mukana. Tänään ei kuitenkaan kulkenut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Oli vähän tukkoista menoa ja sen huomasi varsinkin alamäissä, kun askel ei rullannut kunnolla. Nyt on ohjelmassa lähinnä herkistelyä, jutteli Fincke maalissa.

– Sunnuntaina lähdemme Ranskaan ja ensin olemme neljää päivää korkealla viimeistelyleirillä. Viimeisellä viikolla tulen tekemään kaksi kovaa sprinttitreeniä. Sprinttiin tähdätään ja sprinttiä seuraavassa pitkällä matkalla mennään se mikä päästään, Fincke kertoi MM-ohjelmastaan.

Myös MM-kisojen ensikertalainen Venla Niemi piti yöhölkkää hyvänä kovana harjoituksena valmistauduttaessa MM-kisoissa. Niemi tulee Fincken tapaan hyvin todennäköisesti juoksemaan sprintin MM-kisoissa. Virallinen vahvistus asialle saadaan perjantaina 5.8. kun matkavalinnat julkaistaan.

– Tämä oli hyvä kova harjoitus ja sain itsestä paljon enemmän irti, kuin mitä sprinttiä suunnistaessa normaalisti saan. Nyt joutui ihan kunnolla makaaman maassa pitkän aikaan maaliintulon jälkeen. MM-kisoja odotan innolla ja viimeisellä viikolla tulen tekemään vielä kaksi kova sprinttitreeniä kaupungissa ennen MM-kisoja, Niemi jutteli maaliintulonsa jälkeen.

Ari-Pekka Lassila ja Pasi Huhtala kävivät kamppailua miesten kilpailun voitosta

AriPekkaLassila_Pirkkala2011Ari-Pekka Lassila voitti Pirkkalan yöhölkän ensiyrittämällään. Kuva: Terhi HalonenMiesten kilpailu oli kaksikon Ari-Pekka Lassila ja Pasi Huhtala hallintaa ja kaksintaistelua. Huhtala veti ensimmäiset kahdeksan kilometriä sen verran kovaa, että ainoastaan Lassila pystyi seuraamaan. Ja kahdeksan kilometriä Huhtalaa peesattuaan pari kilometriä ennen maalia Lassila päätti ylämäessä tehdä ratkaisun, johon Huhtala ei pystynyt enää vastaamaan. Näin Lassila otti ensimmäisessä Pirkkalan yöhölkässään komeasti voiton. Teivon Vesa Erojärvi oli kolmas, mutta jo yli 1.30 Lassilalle hävinneenä.

Myös Lassila omaa suunnistajataustaa ja mies on sprintin SM-kisoissa päässyt pari kertaa A-finaaliin saakka. Lassila kehui kovasti reittiä ja tapahtumaa.

– Tämä on todella hieno tapahtuma. Olen ensimmäistä kertaa mukana ja yllätyin, kuinka hienosta tapahtumasta tässä on kyse. Reitti oli tosi mukava ja vaihteleva, kehui Lassila yöhölkkää.

– Pasin perässä menin ensimmäiset kahdeksan kilometriä. Hän veti sen verran hyvää vauhtia, ettei ollut tarvetta mennä kovempaa. Huomasin kuitenkin, että hän otti ylämäet rauhallisesti ja niinpä päätin iskeä sopivassa ylämäessä pari kilometriä ennen maalia. Vähän vielä pelkäsin lopussa, että saako hän kiinni, sillä vastaavasti hän veti sen verran hyvin alamäet ja helpot pätkät, kertoi Lassila ratkaisusta.

Kisan kakkonen Pasi Huhtala vastaavasti kertoi, että meno oli hiukan jäykkää. Lieneekö tämä johtunut niistä 170 km:stä, jotka hän on juossut viimeisen viikon aikana... Niinpä hän ei Lassilan nykäykseen pystynyt vastaamaan.

Hevoskuurilaisista mainio kestävyysjuoksijatoimittajamme Jarno Maimonen oli uskaltautunut viivalle puolustamaan viimevuotista kakkossijaansa. Nyt Mogulin oli tyytyminen seitsemänteen sijaan.

– Rankkaa oli, puhisi mies maalissa, kun häneltä kysyttiin kommenttia juoksun jälkeen. Paljon muuta Jarno ei sitten hetkeen pystynyt puhumaankaan, sen verran koville otti hänelläkin illan juoksu.

PIRKKALAN YÖHÖLKKÄ 3.8.2011

M : 10,57 km

1. Ari-Pekka Lassila VetU 35.50
2. Pasi Huhtala TP 36.08 +17
3. Vesa Erojärvi Teivo ST 37.28 +1.37
4. Juho Heinonen Tampere 38.16 +2.26
5. Michal Jirasek TP 38.19 +2.29

N : 5,459 km

1. Anni-Maija Fincke TP 19.39
2. Venla Niemi TP 21.47 +2.07
3. Miia Niittynen KooVee 22.28 +2.48
4. Liisa Pulli TP 22.42 +3.02
5. Ellu Munukka TP 22.51 +3.11

Pirkkalan yöhölkän kotisivut:

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri