Norjassa kovaa kiistaa urheilun veikkausvoittorahoista

Norjassa käydään parhaillaan kovaa väittelyä veikkausvoittorahojen jaosta norjalaiseen urheiluun. Sikäläinen veikkausyhtiö Norsk Tipping tulee tekemään odotettua heikomman tuloksen ja tämä tulee näillä näkymin näkymään myös urheilulle annettavassa tuessa. Tämä esitys on saanut ankaraa kritiikkiä norjalaisen urheiluväen keskuudessa.

 

Norjassa käydään parhaillaan kovaa väittelyä veikkausvoittorahojen jaosta norjalaiseen urheiluun. Sikäläinen veikkausyhtiö Norsk Tipping tulee tekemään odotettua heikomman tuloksen ja tämä tulee näillä näkymin näkymään myös urheilulle annettavassa tuessa. Tämä esitys on saanut ankaraa kritiikkiä norjalaisen urheiluväen keskuudessa.

– Nyt näyttää siltä, että hallitus ei ole mitenkään ajatellut kompensoida Norsk Tippingin heikkoa taloudellista tulosta. Tämä ei ole hyväksyttävissä. Se on ristiriidassa kaikkien niiden poliittisen lupausten kanssa toimintaedellytysten, reunaehtojen ja –tukien vahvistamisesta norjalaiseen urheiluun ja vapaaehtoistyön, sanoo Norjan Idrettsforbundin presidentti Börre Rognlien.

Norjan valtionbudjetin esityksen mukaan veikkausvoittorahoja tullaan jakamaan 3,2 miljardia kruunua (410 miljoonaa euroa). Tämä tietäisi urheilun osuuden pienenemistä noin kymmenellä prosentilla 1,56 miljardista 1,4 miljardiin kruunuun (180 miljoonaa euroa)

– Tämä tarkoittaa sitä, että meidän täytyy tehdä aktiivisesti töitä jatkossa Stortingetin (Norjan eduskunta) ja hallituksen kanssa, jotta he pitäisivät omat lupauksensa tuen jakamisesta norjalaiselle urheilulle ja vapaaehtoistyölle, 3,4 miljardia kruunua. Lupaan, että norjalainen urheilu pitää yhtä muiden vapaaehtoisjärjestöjen kanssa, jottei hallitus pääse pakoon lupauksiaan, sanoo Norjan urheilupresidentti Börre Rognlien.

Leikkaus näkyisi nimenomaan liikuntapaikkojen rakentamisessa ja ylläpidossa, mikä vastaavasti rajoittaisi lasten ja nuorten mahdollisuuksia liikunnan ja urheilun harrastamiseen. Rognlienin mukaan kaikkein harmillisinta on juuri se, että kaikista hyvistä puheista ja lupauksista huolimatta vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytykset heikkenevät koko ajan. Eikä tälle Rognlienin mukaan pitäisi olla mitään poliittisia perusteita, vaan päinvastoin tuen kasvattamiseen olisi tarvetta.

Myös Norjan Hiihtoliitossa vastustetaan ehdotusta

Monet norjalaiset urheilujärjestöt ja lajiliitot ovatkin reagoineet ehdotukseen ja nousseet vastustamaan sitä, joukossa myös Norjan Hiihtoliitto.

– Myös me olemme pettyneitä siihen, että norjalaisen urheilun toimintaedellytyksiä supistettaisiin, niin kuin valtion budjetissa on esitetty. Olimme toivoneet päinvastaista ehdotusta, sanoo Norjan Hiihtoliiton presidentti Sverre K. Seeberg.

Tämä kymmenen prosentin vähennys urheilun saamassa tuessa näyttäisi Seebergin mukaan johtuvan siitä, että peliautomaateista saatujen tulojen vähennystä ei ole pyritty mitenkään kompensoimaan urheilulle annettavassa tuessa. Norjan Hiihtoliitto onkin lähtenyt täysillä tukemaan Norjan Idrettsforbundin yritystä saada poliittisten päättäjien päät kääntymään jälleen urheilun suuntaan.

– Kaikille paikallisille tulisieluille, jotka suunnittelevat uusia urheilupaikkoja ja toimintaa, olisi tärkeää, ettei hallitus pettäisi lupauksiaan tällä alueella, sanoo Norjan Hiihtoliiton presidentti Sverre K. Seeberg.

Lähde: Norges Idrettsforbundetin ja Skiforbundetin lehdisötiedotteet

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast