Jarmo Punkkinen: Menestys tuonut itseluottamusta Kaisan tekemisiin

Punkkinen220311Kaisa Mäkäräisen hiihtovauhti Suomen Cupin viestissä Vuokatissa viime viikonloppuna näytti lupauksia antavan hyvältä. Hevoskuuri otti yhteyttä Kaisa Mäkäräisen valmentajaan Jarmo Punkkiseen ja kyseli häneltä, miten Kaisan harjoittelu on kesän aikana sujunut.

Punkkinen220311Jarmo Punkkinen on luottavainen Kaisa Mäkäräisen harjoittelun suhteen. Kuva: Hevoskuuri.fiKaisa Mäkäräisen hiihtovauhti Suomen Cupin viestissä Vuokatissa viime viikonloppuna näytti lupauksia antavan hyvältä. Hevoskuuri otti yhteyttä Kaisa Mäkäräisen valmentajaan Jarmo Punkkiseen ja kyseli häneltä, miten Kaisan harjoittelu on kesän aikana sujunut.

Jarmo Punkkinen vaikuttaa varsin luottavaiselta Mäkäräisen nykytilanteeseen ja kertoo, että kesä on mennyt varsin hyvin.

– Varsin hyvin on mennyt koko kesän ja harjoittelukauden ajan. Mitään isompia takapakkeja ei ole matkalle osunut. Tosin aina silloin tällöin on ollut hiukan väsyneempiä hetkiä kovan harjoittelujakson päätteeksi, mutta se on ihan normaalia. Esimerkiksi heinäkuussa Kaisalla oli varsin kova harjoittelujakso, niin tämä tuntui sitten väsymyksenä elokuun alussa, mutta siitäkin selvittiin nopeasti, kertoo Punkkinen suojattinsa harjoittelun sujumisesta.

Punkkinen kertoo, että varsin samanlaisella harjoittelusapluunalla on menty tänäkin vuonna kuin aikasempina vuosina. Kestävyys on keskeisessä roolissa Punkkisen valmennusfilosofiassa ja se näkyy myös Kaisan harjoittelussa. Kestävyyden ollessa kunnossa tänä vuonna on haettukin sitten parannusta kovavauhtiseen hiihtoon.

– Olemme tehneet mm. ylivauhtista hiihtoharjoittelua helpoilla maaston osilla ja loivaan alamäkeen ja pyrkineet saamaan jalkoja paremmin mukaan hiihtoon. Jalkojen toimivuushan on keskeistä kovavauhtisessa hiihdossa. Muutenkin olemme paneutuneet tekniikan hiomiseen ja olemme pyrkineet tekemään Wassu-tekniikasta tehokkaampaa, summaa Jarmo Punkkinen tämän harjoituskauden painopistealueita.

Mäkäräisellä kestävyys kunnossa

Kaisa Mäkäräisellä on siis luonnostaan kestävyysominaisuudet kunnossa ja Punkkisen mukaan Mäkäräinen onkin hyvin tyypillinen kestävyysurheilija. Punkkisen valmennusajatteluun kuuluu omien vahvuuksien hyödyntäminen ja näin myös Mäkäräisenkin kohdalla eli kestävyydestä pidetään hyvää huolta koko ajan. Jarmo Punkkinen laskeskelee, että viime vuosina Mäkäräisen harjoitusmäärät ovat olleet noin 700–750 tunnin luokkaa, joista 400 tuntia tulee tehtyä marraskuun alkuun mennessä. Eli käytännössä harjoitusmääristä yli puolet tehdään viikkojen21–44 välisenä aikana.

– Nämä ovat siis pelkästään fyysisen puolen harjoitustunteja. Tähän kun lisätään vielä pitkälti toistakymmentä tuhatta laukausta, niin reilusti yli tuhannen tunnin mennään kokonaisharjoittelumäärissä, eikä tuota ole enää kovin järkevää nostaa ylöspäin, kertoo pitkän linjan hiihtovalmentaja suojattinsa harjoitusmääristä.

Menestys tuonut itseluottamusta

Jarmo Punkkinen kertoo, että kesä on siis mennyt tosi hyvin Kaisan kohdalla. Ja hänen mukaansa tähän on yhtenä selityksenä viime talven loistava menestys. Menestys on tuonut mukanaan itseluottamusta ja varmuutta siitä, että on tehty oikeita asioita harjoittelun suhteen. Usko omaan tekemiseen on tällä hetkellä vahvaa ja itseluottamus on kohdillaan, joten varsin luottavaisin mielin voidaan uuteen kauteen lähteä.

Menestyksestä huolimatta Kaisa Mäkäräinen lähtee Punkkisen mukaan varsin nöyränä tulevaan kauteen. Mäkäräinen tiedostaa ja tunnistaa lajin luonteen ja sen herkkyyden eikä aseta mitään yksittäisiä tavoitteita.

– Ampumahiihto on niin herkkä laji, että emme tähtää mihinkään yksittäiseen kilpailuun ensi talvena. Meidän tavoitteemmeon olla hyvässä kunnossa koko kauden ajan eli joulukuun alusta huhtikuun alkuun. On vaarallista keskittyä vain yhteen kilpailuun, sillä jos se epäonnistuu, niin se pilaa sitten samalla tavallaan koko kauden. Sen sijaan pyrimme ehjään ja hyvään kauteen, joka varmasti tuo onnistuessaan myös menestystä mukanaan, Punkkinen kertoo kaksikon tavoitteista tulevan kauden suhteen.

Olokselle rasituksen alaista ammuntaa harjoittelemaan

KaisaMakarainen301011hlKaisa Mäkäräinen osoitti hyvää hiihtokuntoa Suomen Cupin viestissä Vuokatissa. Kuva: Heidi LehikoinenVuokatin leirin ja Suomen Cupin viestihiihdon jälkeen Kaisa Mäkäräinen matkusti kotiinsa Joensuuhun vajaaksi viikoksi ennen kuin ohjelmassa on Oloksen leiri, joka kestää vajaat kaksi viikkoa. Tämän jälkeen kausi lähteekin jo pian kunnolla käyntiin Östersundin maailmancup avauksesta.

Punkkisen mukaan Oloksen leirillä on yksi keskeinen teema, nimittäin rasituksen alaisen ammunnan viimeistely.

– Tämä rasituksen alaisen ammunnan hiominen on selkeä syksyn projekti. Aiemmin siihen ei ole kiinnitetty niin paljon huomiota. Samalla tehdään myös kilpailunomaisia suorituksia ja tekniseen puoleen tehdään viimeisiä silauksia.

– Nyt tarvitaan näitä kilpailunomaisia harjoituksia, sillä vielä eivät tehot ole siirtyneet välineisiin. Mutta kestävyyttäkään emme Oloksella unohda ja Kaisa tulee tekemään 3–4 päivää pitkiä lenkkejä, joilla varmistetaan peruskestävyysalueen pysyminen kunnossa, valottaa Jarmo Punkkinen suojattinsa Oloksen leirin ohjelmaa.

Kaikki näyttää siis varsin hyvältä näin kauden kynnyksellä ja Kaisa Mäkäräinen alkaa olla valmis puolustamaan viime talven maailmancupin kokonaiskilpailun voittoaan.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast