Bisnesatleetille kaikki on mahdollista

Bisnesatleett071111 introHevoskuurissa on jatkossa luvassa myös tuotetestejä ja -arvosteluja. Pään avaa Bisnesatleetti-kirja.


Bisnesatleett071111Bisnesatleetti.Hevoskuurissa on jatkossa luvassa myös tuotetestejä ja -arvosteluja. Pään avaa Bisnesatleetti-kirja.

Bisnesatleetti on työssään ja elämässään menestyvä yksilö, jolla on erinomaisen terveelliset elämäntavat. Kuulostaa monelle niin kaukaiselta, mutta toimitusjohtaja Mika D. Rubanovitschin, Johtajatiimin konsultti Elina Aallon ja kestävyysvalmentaja Antti Hagqvistin uusi kirja Bisnesatleetti (2011, julkaisija Johtajatiimi) pyrkii osoittamaan, ettei bisnesatleettius ole kenellekään mahdotonta.

Kirja jakautuu kolmeen osioon: Kohta totuus, Aseta tavoite ja Toimi. Käytännössä kaksi kolmannesta kirjan reilusta 200 sivusta käytetään sen perusteluun, ettei ole olemassa tekosyitä kieltäytyä elintapojen muuttamisesta terveellisempiin. Tekijät käyvät huolellisesti läpi tavoitteiden ja motivoitumisen merkityksen, sekä esittävät konkreettisia esimerkkejä elintapojen vaikutuksesta työelämään. Viimeinen kolmannes sisältää perustietoa harjoittelusta, palautumisesta ja terveellisesta ruokavaliosta.

Tavoitteet ja motivoituminen lähtökohtina

Kirjan alussa puhutaan työelämän paineista ja lukiessa tulee mieleen, eivätkö ohjelmallinen elämäntaparemontti ja kirjatut tavoitteet tuo vain lisästressiä. Sen ovat kuitenkin huomioineet kirjoittajatkin: elintapojen muutos löyhällä asenteella on vaikeaa. Muutaman kuukauden kurinalaisuuden ja ponnisteluiden, kenties lisästressinkin jälkeen uudet asiat arjessa muuttuvat tavoiksi ja bisnesatleetti pääse nauttimaan hyvästä voinnista ja paremmasta jaksamisesta.

Suurimpana ongelmana kuntoilun ja painonpudotuksen aloittajilla katsotaan olevan jyrkät ja suuret tavoitteet, jotka olisi saavutettava nopeasti. Todennäköisyys onnistumiseen on pieni ja epäonnistumiset ja retkahtamiset eivät motivoi jatkamaan. Bisnesatleetti-ohjelmassa on tarkoitus edetä pienin askelin, välitavoitteiden avulla. Elintaparemontti on pitkäaikainen ja kokonaisvaltainen projekti. Tuttua asiaa, maalaisjärjellä perusteltuna.

Bisnesatleetin ongelma lienee sama kuin muidenkin elämäntapaopusten. Huonoimmassa kunnossa olevat, eniten muutosta tarvitsevat ihmiset eivät niihin tartu. Miten tehdä Bisnesatleetista poikkeus tähän?

Kiinnostavat esimerkit tutkimuksista ja urheilijoiden suoriutumisesta tukevat hyvin tekstiä. Välissä on bisnesatleettisesti elävien miesten itse kirjoittamia esimerkkikertomuksia urheilu-unelmien saavuttamisesta työelämän ohessa. Kaikki ovat juosseet maratonia tai läpäisseet triatlonkisoja. Tuntuu vähän kaukaiselta aloittelevalle kuntoilijalle. Toisaalta... niin kutkuttavan motivoivaa, jos tuo niin miksen minäkin! Pitää vain muistaa välitavoitteet, joita esimerkkiteksteissä vain sivutaan.

Vielä jää mietityttämään, miksi kohderyhmänä puhutellaan vain liikemiehiä ja johtajia. Yhtä hyvin samat elementit tavoitteellisuudesta, motivoitumisesta ja perusharjoittelusta sopivat kaikille ammattiryhmille.

Urheilijan peruspalikoita

Entä onko kirjalla annettavaa urheilijalle? Huippu-urheilijalla kaikki esitellyt asiat ovat tiedossa ja kunnossa, mutta monella urheilijaksi itseään tituleeraavalla riittää valitettavasti opittavaa tämänkin kirjan esittelemistä perusasioista, kuten ravinnosta, palautumisesta ja tekemisen rytmittämisestä. Opiskelevalle tai työssä käyvälle urheilijalle tekijöillä voisi olla paljon opetettavaa, joitain tärppejä tihkuu tämänkin opuksen riveiltä.

Kuluneen vuoden aikana, ja tietysti aiemminkin, on puhuttu paljon urheilu-uran jälkeisestä työelämään sopeutumisesta. Bisnesatleetti osoittaa, että menestyvällä urheilijalla on periaatteessa palikat pärjäämiseen myös työelämässä: urheilija on tottunut suunnitelmallisuuteen, palautumisen tarpeeseen ja terveellisiin elämäntapoihin. Yksi ongelma lienee siinä, ettei kykyjä osata soveltaa uuteen elämänalueeseen. Kirjassa muistutetaan myös, ettei pitkäkään urheilu-ura päätyttyään takaa kuntoa loppuelämäksi, vaan ilman liikuntaa vaikutukset katoavat jo muutamassa kuukaudessa.

Yleväksi motoksi kirjasta jää mieleen bisnesatleetti (tohtoriyrittäjästrategiakonsulttitriatlonisti) Pablo Eratin sanat:

Uskon, että meissä jokaisessa on enemmän potentiaalia kuin arvaammekaan. Vain mielikuvituksen ja selkeän vision puuttuminen estää meitä saavuttamasta kaikkea sitä, johon meillä on mahdollisuus - niin urheilu- kuin liike-elämässä. Jos uskomme haaveisiimme, ryhdymme automaattisesti kanavoimaan energiaamme unelman toteuttamiseksi.

-Outi Ojanen
Kirjoittaja opiskelee Tampereen yliopistossa kirjallisuutta ja depytoi keväällä suunnistusmaajoukkueessa.

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast