Norjan lajiliitot toivovat alppimajakiellon kumoamista

Norjassa ei toistaiseksi ole ollut sallittua käyttää alppimajaa harjoittelun apuna, mutta nyt useat Norjan kestävyysurheilun lajiliitot ovat tehneet vetoomuksen alppimajan käytön sallimiseksi.

Norjassa ei toistaiseksi ole ollut sallittua käyttää alppimajaa harjoittelun apuna, mutta nyt useat Norjan kestävyysurheilun lajiliitot ovat tehneet vetoomuksen alppimajan käytön sallimiseksi.

Alppimaja on ollut varsinkin hiihtäjien käyttämä tila, jossa ilman happipitoisuutta on laskettu keinotekoisesti typen avulla. Alppimajaa käytetään veriarvojen parantamiseen olemalla keinotekoisesti korkeassa ilmanalassa.

Nyt Norjan Hiihtoliitto, Norjan Ampumahiihtoliitto, Norjan Suunnistusliitto, Norjan Pyöräilyliitto, Norjan Yleisurheiluliitto ja Norjan Uimaliitto ovat pyytäneet keskusliittoa eli Norjan Urheiluliittoa ottamaan asian uudelleen esille alppimajakiellon kumoamiseksi.

Norjalaiset kestävyysurheilulajit ovat keskustelleet keskenään alppimajakiellosta ja ovat tämän perusteella tehneet ehdotuksen Norjan Urheiluliitolle, että alppimajakielto kumottaisiin erityisessä istunnossa vuonna 2012.

– Periaate on yksinkertaisesti se, että norjalaisilla urheilijoilla tulee olla samanlaiset lähtökohdat kuin heidän ulkomaalaisilla kilpakumppaneillaan, sanoo Norjan Suunnistusliiton presidentti Elin Sjödin Drange ja jatkaa.

– Norjalaisten urheilijoiden pitää saada urheilla samoilla ehdoilla kuin heidän ulkomaalaiset kilpailijansa. Siksi tuomme nyt esille ehdotusta, jossa alppimajan käyttökiellon kumoaminen otettaisiin käsittelyyn, sanoo Drange.

Norjalaisessa kestävyysurheilussa on herännyt tarve ja toive ottaa alppimajakysymys uudelleen esille ja keskustella alppimajojen hyödyllisyydestä ja eettisestä oikeutuksesta ja nyt pallo on siis Norjan Urheiluliitolla. Tiedotteellaan lajiliitot ovat halunneet tuoda asian esille myös laajempaan keskusteluun.

Lähde: Norjan Suunnistusliitto/Norjan lajiliittojen yhteinen tiedote

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri