Mari Laukkanen haluaa näyttää itselleenkin osaamisensa

MariLaukkanen intro151211Mari Laukkanen haluaa kerätä tulevalla kaudella mahdollisimman paljon maailmancupin pisteitä ja näyttää samalla itselleenkin osaamisensa. Toistaiseksi pisteitä on kertynyt Östersundista seitsemän ja niitä on tarkoitus kasvattaa runsaasti kauden aikana.

MariLaukkanen151211Kuvassa Mari Laukkanen Puijon SM-hiihtojen 30 km:n yllätyshopeamitalistina viime kaudelta. Kuva: Hevoskuuri.fiMari Laukkanen haluaa kerätä tulevalla kaudella mahdollisimman paljon maailmancupin pisteitä ja näyttää samalla itselleenkin osaamisensa. Toistaiseksi pisteitä on kertynyt Östersundista seitsemän ja niitä on tarkoitus kasvattaa runsaasti kauden aikana.

Toistaiseksi Mari Laukkasen suoritukset ovat olleet tällä kaudella varsin vaihtelevia ja parhaimpana sijoituksena on Östersundin takaa-ajon 34. sija. Mukaan mahtuu myös epäonnea, sillä kauden avauskilpailussa Laukkanen keskeytti ajauduttuaan ulos ladulta. Myös ammuntasuoritukset ovat vaihdelleet ja näin huippusuoritukset ovat vielä toistaiseksi jääneet saavuttamatta tällä kaudella.

– Ammunta on tosiaan sujunut varsin vaihtelevasti ja varsinaisia nappionnistumisia ei ole vielä osunut kohdalle. Jotain yksittäistä selittävää syytä en tälle osaa sanoa, sillä joka kerta ammunnan vaihtelulle on ollut eri syynsä. Vaihtelua on tapahtunut myös ampumapaikkojen välillä niin, että välillä on epäonnistunut makuuammunta ja välillä pystyammunta. Ehkä tämä kertoo yliyrittämisestä ja siitä, että on kauhea halu onnistua. Näin paketti ei pysy kasassa, kun halua on liikaa. Taito on kuitenkin olemassa, sillä hyviäkin suorituksia löytyy makuun ja kyllä se ammunta vielä osuu kohilleen, summaa Mari Laukkanen Hevoskuurille alkukauttaan ammunnan osalta.

Fysiikkaansa ja hiihtokuntoonsa Laukkanen on varsin tyytyväinen tällä hetkellä.

– Tärkeintä kuitenkin on, että fysiikka on kunnossa ja hiihto kulkee hyvin. Hyvä kunto antaa uskoa, että on mahdollista pärjätä, iloitsee Laukkanen hyvästä fyysisestä vireestään.

Alun perin ampumahiihdon maailmancupin oli tarkoitus jatkua Ranskan Annecyssä, mutta lumipulan takia kilpailut siirrettiin Itävallan Hochfilzeniin, jossa kilpailtiin myös edeltävänä viikonloppuna. Näin ampumahiihtäjiltä jäi yksi rasittava matkapäivä pois ja he ovat pystyneet rauhassa harjoittelemaan ja keskittymään tuleviin kilpailuihin. Hochfilzenissä naisten kilpailut alkavat perjantaina pikamatkalla, josta 60 parasta selviää lauantain takaa-ajoon. Sunnuntaina ohjelmassa on kauden ensimmäinen sekaviesti.

Myös Laukkanen oli varsin tyytyväinen siihen, ettei tarvinnut matkustaa Ranskaan, vaan sai jäädä Hochfilzeniin.

– Oli hyvä, ettei maanantaille tullut pitkää matkustuspäivää. Kolme kisaa on harvoin peräkkäisinä päivinä ohjelmassa, joten se tuntui kropassa. Nyt maanantaina pystyi pitämään lepopäivän ja sen jälkeen oli ohjelmassa pitkä lenkki. Nyt viime päivät on tehty valmistavia harjoituksia perjantain kilpailuun, kertoo Laukkanen tämän viikon ohjelmastaan.

Mari Laukkasella on selvät odotukset ja toiveet tuleviin viikonlopun kisoihin.

– Takaa-ajopaikan saavuttaminen on ensimmäinen tavoite eli vähintään 60 parhaan joukkoon pääseminen. Ja sitten olisi kiva saada myös niitä maailmancupin pisteitäkin. Odotan, että hiihtokunto pysyisi sillä lailla kasassa, ja ammuntasuorituksiin olisi tullut rohkeutta, Laukkanen tuumii.

Käynnissä olevalla kaudella Mari Laukkanen haluaa kerätä selvästi enemmän maailmancupin pisteitä kuin aikaisempina vuosina.

– Hyvä kunto antaa uskoa siihen, että on mahdollisuutta pärjätä, eivätkä viime talven Holmenkollenin hyvät suoritukset olleet mitään sattumaa. Viime vuonna pisteitä tuli jotain 60 ja nyt tällä kaudella olisi tarkoitus saada niitä selvästi enemmän. Haluan näyttää myös itselleni osaamiseni ja kykyni. Tarkoitus on mennä pikku hiljaa koko ajan eteenpäin, kertoo Laukkanen kauden tavoitteistaan.

Muutaman maastohiihdon kilpailunkin hyvänä hiihtäjänä tunnettu Laukkanen aikoo kauden aikana hiihtää.

– Keväällä on sitten hiihtoja ohjelmassa. SM-sprintti perinteisellä kiinnostaa ainakin, samoin kuin Suomen cupin Rukan osakilpailut huhtikuussa, kertoo Mari Laukkanen maastohiihdon kalenteristaan.

Suomen joukkue Hochfilzenin maailmancupissa:

Naiset: Kaisa Mäkäräinen, Mari Laukkanen, Sanna Markkanen.
Miehet: Timo Antila, Jarkko Kauppinen, Ahti Toivanen.

Ohjelma (ajat Suomen aikaa):
Torstai: 15.30 Miesten pikamatka
Perjantai: 15.30 Naisten pikamatka
Lauantai: 13.00 Miesten takaa-ajo, 15.30 Naisten takaa-ajo
Sunnuntai: 15.30 Sekaviesti (2x6+2x7,5)

Kilpailuita voi seurata suorina lähetyksinä YLE:n ja Eurosportin kanavilta.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast