Vancouverin talviolympialaisten dopingnäytteitä tarkastettiin uudelleen – yksi uusi dopingepäily

Vuode 2010 talviolympialaisten avajaisseremonia. Kuva: NordicFocus

Vuode 2010 talviolympialaisten avajaisseremonia. Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen olympiakomitea on saanut päätökseen vuoden 2010 talviolympialaisten dopingtestien uudelleen analysointiprosessin.

Seitsemän ja puoli vuotta sitten käydyissä kisoissa annettiin 1710 virtsanäytettä, joista 1195 analysoitiin uudelleen.

Testien tuloksena löydettiin kolme dopingepäilyn alla olevaa näytettä, kaikki samalta urheilijalta. Näiden näytteiden tulokset etenevät jatkokäsittelyyn.

Kansainvälinen olympiakomitea ei kuitenkaan paljastanut kenestä urheilijasta oli kyse. Edes urheilijan lajia tai kansalaisuutta ei tuotu julki.

Kansainvälisen olympiakomitean IOC:n puheenjohtaja Thomas Bach kertoi tiedotteessa, että Vancouverin kisojen uusintatestit ovat osoitus siitä, että IOC on tosissaan kitkemässä dopingia urheilusta.

- Vancouverin 2010 uudelleenanalysointiohjelma toteutettiin täydessä yhteistyössä WADA:n kanssa ja muiden sidosryhmien kuten kansallisten lajiliittojen sekä asiantuntijoiden avulla, Bach totesi.

Analysointiin käytettiin kehittyneempiä menetelmiä, joita ei vielä ollut käytettävissä varsinaisissa testeissä vuonna 2010. Bachin mukaan sama prosessi jatkuu Lontoon kesäolympialaisten osalta. Lisäksi Pyeongchangin tulevien talviolympialaisten testiprosessi on puheenjohtajan mukaan täydessä käynnissä ”korkean riskin urheilulajien ja kansallisuuksien” osalta.

Lisäksi IOC tiedotti, että Sotshin olympialaisten dopingepäselvyyksien tutkinta on edelleen täydessä käynnissä.

-Juho-Veikko Hytönen


Premiumsport.fi

ulvang banneri