Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista on naisia

Ammattilaisurheilijoita on vähän naisurheilijoiden keskuudessa. Kuva: NordicFocus

Ammattilaisurheilijoita on vähän naisurheilijoiden keskuudessa. Kuva: NordicFocus

Ammattiurheilu on Suomessa lähes täysin miesten pelikenttä, sillä naisammattiurheilijoita (22 urheilijaa) oli ainoastaan 1,6 prosenttia kokonaismäärästä.

Asia selviää Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen tekemästä selvityksestä. Ammattiurheilu keskittyy miesten keskuudessa lähes täysin joukkuelajeihin ja siinäkin jääkiekkoon.

Vuosien 2011–2017 välisenä aikana tilastoissa on ollut 8–22 naisammattiurheilijaa vuodessa. Urheilijoiden lukumäärä on ollut kasvussa, mutta kehitys on hidasta.

Naisten urheilun ammattimaistumisen haasteet ovat nousseet julkisuuteen viime aikoina ja ammattiurheilijoiden tilastot kertaavat tilanteen karuuden – naisten joukkueurheilussa ei ole Suomessa ammattilaismarkkinoita.

KIHUn mukaan mielenkiintoinen tulevaisuuden kysymys onkin se, miten ja mistä nousee naisurheilun tuote, joka toimii kaupallisesti. Kopioidaanko ja kehitetään miesten ammattiurheilun malleja, vai nouseeko ammattilaisuus jostakin naisten hallitsemasta lajista, kuten muodostelmaluistelusta, cheerleadingista tai roller derbystä?

Premiumsport.fi

ulvang banneri