SUEK: Venäjän antidopingtoiminnan valtuuksien palauttaminen ilman ehtojen täyttämistä uhkaa urheilun uskottavuutta

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Maailman antidopingtoimisto WADA tiedotti perjantaina, että se on vastaanottanut riippumattoman tarkastuskomitean raportin, jossa komitea suosittaa Venäjän antidopingtoiminnan toimivaltuuksien palauttamista. WADA käsittelee raporttia hallituksen kokouksessaan 20.9.

Kansainväliset antidopingjohtajat vaativat WADAa lykkäämään päätöstään Venäjän antidopingtoiminnan valtuuksien palauttamisesta, kunnes maa voi todentaa täyttävänsä WADAn etenemissuunnitelman vaatimukset. Alkuperäisen suunnitelman mukaan, Venäjän tulee tunnustaa McLarenin raportti valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä ja WADAn tulee saada kaikki analyysitiedot ja näytteet Moskovan laboratoriolta.

- Mielestämme, valtuuksien palauttaminen nyt, uhkaa koko urheilun uskottavuutta. WADA on antanut Venäjälle selkeät ohjeet, miten he saavat antidopingtoiminnan valtuudet takaisin. Nyt on Venäjän vuoro tehdä tarvittavat ja sovitut toimenpiteet dopingin vastaisessa toiminnassa, Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin vt. pääsihteeri Petteri Lindblom sanoo SUEK:in tiedotteessa.

Kansallisten antidopingjohtajien kannanotossa ovat mukana: Alankomaat, Australia, Irlanti, Iso-Britannia, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Puola, Saksa, Suomi, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.

WADA poisti Venäjän antidopigtoimikunta RUSADAn sekä maan dopingtestauslaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. WADA antoi Venäjälle vuonna 2017 etenemissuunnitelman valtuuksien palauttamisesi.


Premiumsport.fi

ulvang banneri