SUEK: WADAn päätös vaarantaa luottamuksen puhtaaseen urheiluun

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Suomen urheilun eettinen keskus on huolissaan WADAn torstaisesta päätöksestä palauttaa Venäjän antidopingtoimiston toimivaltuudet.

SUEK:in tiedotteen mukaan WADA on tehnyt kompromissin alkuperäisestä etenemissuunnitelmasta, jonka se antoi Venäjälle viime vuonna.

- On tietysti hyvä, että maa saa takaisin toimivaltuuden antidopingasioissa. Mielestäni valtuuksia ei olisi kuitenkaan pitänyt palauttaa ennen kuin Venäjä on luovuttanut WADAlle koko laboratorioaineiston. Päätös on erittäin valitettava myös venäläisten puhtaiden urheilijoiden kannalta. Niin kauan kuin laboratorion aineisto ei ole WADAn hallussa, jää vahva epäily venäläisurheilijoiden ylle, Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin vt. pääsihteeri Petteri Lindblom sanoo SUEKin tiedotteessa.

WADA vastaanotti riippumattoman tarkastuskomitean raportin viime viikolla ja teki jo nyt päätöksen asiassa. Urheilijat ja antidopingorganisaatiot ovat ottaneet päätöksen vastaan ristiriitaisin tuntein. Päätös vaarantaa koko urheilun uskottavuuden sekä yhdenvertaisuuden dopinginvastaisessa toiminnassa maailmanlaajuisesti.

Aiemmin tällä viikolla kansainväliset antidopingjohtajat antoivat julkilausuman, jossa he vaativat WADAa lykkäämään päätöstään. Tässä kannanotossa ovat mukana: Alankomaat, Australia, Irlanti, Iso-Britannia, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.

WADA poisti Venäjän antidopingorganisaatio RUSADAn sekä maan dopingtestauslaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. WADA antoi Venäjälle vuonna 2017 etenemissuunnitelman valtuuksien palauttamisesi.

Premiumsport.fi

ulvang banneri