Pannassa pysyvä Venäjän yleisurheiluliitto hakee oikeutta CAS:ista

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Venäjän yleisurheiluliitto on ilmoittanut valittavansa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kesällä tekemästä päätösestä pitää venäläisurheilijat edelleen pois kansainvälisistä kilpailuista.

Vain puhtaan dopingtestaushistorian omaavat venäläisurheilijat ovat saaneet kilpailla vuoden 2015 syksystä alkaen yleisurheilun arvokisoissa ja silloinkin vain neutraalin lipun alla. IAAF päätti kesän kokouksessa jatkaa Venäjän yleisurheiluliiton sulkua.

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada antoi Venäjän antidopingtoimijalle RUSADAlle takaisin toimivaltuutensa viime viikolla. Nyt Venäjän yleisurheiluliitto aikoo saada takaisin kilpailuoikeutensa tähän perustuen.

IAAF päätti, että venäläiset saavat kilpailuoikeuden sitten kun kolme ehtoa on täyttynyt: Kun RUSADA on saanut toimivaltuutensa takaisin, kun Venäjän dopingskandaalin valtiojohtoisuus on avoimesti tunnustettu, ja kun dopingsotkuissa velloneen Moskovan laboratorion dopingnäytteet on saatu riippumattomaan tutkintaan.

Wadan ehdot RUSADAn toimivaltuuksien palauttamiseen olivat samat. Nyt Venäjän yleisurheiluliitto RUSAF katsookin, että Wadan päätöksen myötä kaksi muutakin kriteeriä on täyttynyt.

IAAF ei aio palauttaa yleisurheilijoiden kilpailuoikeuksia uusimpien vaatimusten vuoksi. Järjestö on muutenkin suhtautunut muita kansainvälisiä urheiluliittoja tiukemmin Venäjän dopingskandaalin hoitoon.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri