SUEK muistuttaa: dopingvalvonnalla ei ole ikärajaa ja urheilija on aina itse vastuussa käyttämistään lääkkeistä

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Urheilijalla on aina vastuu siitä, että hänen käyttämänsä lääkkeet on sallittu dopingsäännösten puitteissa, tai että lääkkeen käyttöön on haettu erivapaus. Asiasta muistuttaa dopingtestauksesta ja antidopingtyöstä Suomessa vastaava Suomen urheilun eettinen keskus SUEK.

SUEKin mukaan urheilijan kannattaa aina lääkärin vastaanotolle mennessään muistuttaa kuuluvansa dopingvalvonnan piiriin.

- Lääkärin on hyvä tietää, että dopingvalvonnalla ei ole ikärajaa. Kaikki urheilijat, jotka osallistuvat järjestäytyneeseen urheilutoimintaan kuuluvat voimassa olevan antidopingsäännöstön piiriin iästään tai tasostaan riippumatta. Joissain lajeissa voi huipulla olla hyvinkin nuori urheilija. Pääasiassa testaustoiminta keskittyy eri lajien huippu-urheilijoihin, kertoo SUEK tiedotteessaan.

Joidenkin lääkkeiden käyttöön tarvitaan erivapaus. Urheilijan kuuluessa lajikohtaisen tasomäärittelyn piirissä kansalliselle tasolle on erivapautta haettava ennen lääkkeen käytön aloittamista. Vain kilpailuissa kielletyn lääkkeen voi aloittaa, mutta urheilija ei saa kilpailla ennen erivapauden myöntämistä tai lääkitys tulee lopettaa ennen kilpailua kyseisen lääkkeen varoajan mukaan.

- Poikkeuksena tähän on luonnollisesti lääketieteelliset hätätilanteet, jolloin erivapaus voidaan hakea takautuvasti hoidon jälkeen.

Takautuvasti erivapauden hakevat myös urheilijat, jotka eivät kuulu tasomäärittelyn piiriin, mutta he ovat olleet dopingtestissä. Tasomäärittely on lajikohtainen ja sen voi tarkistaa muun muassa SUEKin sivuilta löytyvältä Erkka-erivapauskoneelta.

Erivapauden hakemista varten lääkäri ja urheilija täyttävät lomakkeen, joka löytyy SUEKin sivuilta. Lomake kannattaa täyttää englanniksi, jolloin samalla voi hakea kansainvälistä erivapautta. SUEK myös muistuttaa, että joillekin lääkeaineille erivapauden myöntämiseksi Maailman antidopingtoimisto WADAlla on normaalia hoitokäytäntöä tiukemmat kriteerit.

Lisätietoa erivapauden hakemisesta sekä kielletyistä ja sallituista aineista löytyy SUEK:in sivuilta.

Premiumsport.fi

ulvang banneri