Yli 1,3 miljoonaa euroa apurahoina kesälajeille

Topi Raitanen on yksi apurahan saajista. Kuva: Deca Text&Bild

Topi Raitanen on yksi apurahan saajista. Kuva: Deca Text&Bild

Yhteensä 163 kesälajien urheilijaa saa kaikkiaan 1 376 000 euroa verovapaina urheilija-apurahoina.

Urheilija-apurahat ovat harkinnanvaraisia. Suuren apurahan, eli 20 000 euroa, sai 17 urheilijaa. Yhteensä valtion talousarviossa on varattu urheilija-apurahoihin 2 300 000 euroa. Kasvua viime vuoteen on 100 000 euroa. Urheiluministeri Sampo Terhon myöntämien urheilija-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle. Apurahat myönnetään Veikkauksen tuotosta.

- Tokion olympialaiset ja paralympialaiset ovat jo puolentoista vuoden kuluttua. Tämä vuosi on tulevien kisojen osalta valtaosassa lajeista ehkä se kaikista tärkein, sillä useimmissa lajeissa karsitaan olympialaisiin pääsevät urheilijat ja maapaikat. Kilpailu kisapaikoista on äärimmäisen kova ja siksi meidän potentiaalisimmille urheilijoillemme on annettava täysi työrauha, sanoo urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho.

- On hyvä, että esityksessä on otettu huomioon myös tulevat kisat ja sinne tähtäävät urheilijat. Yhä vieläkin meillä jäädään jälkeen vaiheessa, jolloin nuorten sarjoista siirrytään aikuisten sarjoihin. Yritysyhteistyötuet ovat siinä vaiheessa pienimmillään, kun panostusta täysipäiväiseen valmentautumiseen tulisi lisätä, ministeri Terho jatkaa.

– Tulemme ministeriössä yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa paneutumaan tämän ongelman ratkaisemiseen vielä tämän kevätkauden kuluessa uudistaessamme apurahojen myöntö- ja arviointikriteerejä.

Niin sanotun suuren, 20 000 euron, apurahan sai 17 urheilijaa, 10 000 euron apurahan 40 urheilijaa ja 106 urheilijaa sai 6 000 euron apurahan.

Apurahaa myönnettäessä huomioidaan urheilijan kansainväliset näytöt sekä huomioidaan urheilijan tulos- ja menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen. Arvioinnissa otetaan huomioon lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja kilpailuluokassa kilpailevien urheilijoiden määrä.

Apurahan saamisen edellytyksenä on se, että urheilijalla on henkilökohtainen valmentaja tai valmennustiimi ja lajilla on kansainvälisiin arvokilpailuihin valittu maajoukkue. Lähtökohtaisesti apurahan saaminen edellyttää urheilijan kuulumista lajiliiton maajoukkue- ja valmennusjärjestelmän piiriin.

Kesälajien apurahan saajia:

20 000 euroa

Pyöräily
Lepistö Lotta

Triathlon
Lilja Liisa

10 000 euroa

Pyöräily
Sopanen Harri

Suunnistus
Harju Venla
Rantanen Merja
Teini Marika

Triathlon
Sali Kaisa

Yleisurheilu
Ojala Aleksi
Partanen Aku (Veli-Matti)
Raitanen Topi

6 000 euroa

Pyöräily
Hänninen Jaakko
Polvi Teppo

Suunnistus
Haataja Anna
Niemi Aleksi
Närhi Anna
Ojanaho Olli
Sianoja Maija

Triathlon
Lotvonen Jussi

Yleisurheilu
Hyryläinen Anne-Mari
Vainio Alisa

Täydellinen lista apurahan saajista löytyy Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.


Premiumsport.fi

ulvang banneri