Kävelijä Tiia Kuikka haluaa rikkoa MM-rajan jo maaliskuussa - Lajin kuninkuusmatkan mahdollinen lyhentäminen harmittaa

Tiia Kuikka (numero 2) käveli SM-pronssille Kuopiossa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Tiia Kuikka (numero 2) käveli SM-pronssille Kuopiossa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Tiia Kuikalle 3000 metrin kävely SM-halleissa Kuopiossa oli mieluisa harjoitus, mutta 16. helmikuuta tärkeämpänä päivänä on jo pitkään ollut 23. maaliskuuta. Tuolloin Kuikka haluaa Slovakian Dudincen 50 kilometrillä alittaa 4.30, joka on Dohan MM-kisojen tulosraja. Se tarkoittaisi Kuikalle uutta ennätystä, sillä hän on toistaiseksi kävellyt matkan aikaan 4.32.43.

MM-kilpailut ovat kävelijälle kauden päätavoite. Viime vuonna Kuikka kilpaili ensimmäisenä suomalaisnaisena arvokisojen 50 kilometrillä. Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustavan 24-vuotiaan kävelijän harjoituskausi alkoi tahmeasti, sillä syksyn flunssakierre otti aikansa.

– Siihen nähden olen yllättävän hyvässä kunnossa. Myös jalat ovat pysyneet terveinä, Kuikka sanoi Kuopiossa.

Tärkeät pitkät lenkit ovat sujuneet lupaavasti, mikä lisää luottamusta kohti Dudincea mennessä. Kuikalla on toistaiseksi 50 kilometrin kilpailuja niin vähän, että jokainen antaa jatkoon lisää tärkeää kokemusta. Berliinin EM-kilpailut muistuvat mieleen yhä pienenä pettymyksenä, sillä tuolloin kesän sairastelut vaikuttivat osaltaan kokonaisuuteen.

– Odotin siitä parempaa, vähän hölmösin siinä kisassakin. Hyvänä kokemuksena takaraivossa, tietää, mitä tehdä toisin ensi kerralla. Hyvin sinnittelin maaliin. Muistan sen kannustuksen, Kuikka sanoo.

Kävelykisojen lyhentäminen harmittaa

Kuikkaa harmittaa ajatus siitä, että kävelyn arvokisojen matkoja ollaan lyhentämässä. Kansainvälisen yleisurheiluliiton kävelykomitea esittää liiton hallitukselle, että vuodesta 2021 lähtien pisin kilpailumatka miehille ja naisilla kilpakävelyssä olisi 30 kilometriä ja vuodesta 2023 lähtien miesten ja naisten matkat olisivat 10 ja 30 kilometriä. Suunnitelma ei Kuikkaa ilahduta, vaikka hän ymmärtää, että muutoksiakin pitää tehdä.

– Olen perinteiden puolesta puhuja. Vallun (Valentin Kononen) ehdotus takaa-ajokisasta kiehtoisi. Vaikka kymppi ja 30 peräkkäisinä päivinä tai päivä väliä. Sitten siinä tulisi se, miten palautuu sekä se, miten nopeat taktikoivat lähdön pidemmälle matkalle, joka ei ole itsellä vahvuus, Kuikka mietiskelee.

Lauantain 3000 metrin matkalle Kuikka saattoi lähteä hyvin paineettomasti, sillä hän naureskeli etukäteen matkan edustavan hänen huonointa ominaisuuttaan.

– Epämukavuusalueella on pakko välillä olla. Ihan hyvä on välillä kehittää vauhtireserviä. Talvella on niin huonot harjoitusolosuhteet Parikkalassa ja Savonlinnassa, että on hyvää treeniä päästä tekemään kisana kolmonen hallissa luonnollisella alustalla eikä juoksumatolla. Ei hirveitä tavoitteita ollut.

Kuikka käveli ennätyksensä 13.30,25 ja oli kolmas. Harjoituksellinen anti oli melko hyvä.

– Tasavauhtinen. Oli tasan yksi vaihde, ja sillä menin alusta loppuun. Sikäli ihan ok, pystyin 4,5 minuuttia pitämään kolme kilsaa. Vähän ärsytti, kun ei ollut sitä toista tai kolmatta vaihdetta. Se oli nihkeää alusta asti, Kuikka sanoi.

Kuikka suuntaa Espanjaan leirille

Dudincen kilpailua ennen Kuikka leireilee Espanjassa 2,5 viikkoa. Edessä on Dudincea ennen viimeiset pitkät treenit, muutenkin leiristä on tulossa "aika määräpainotteinen, kova jakso". Sen jälkeen on enää pari viikkoa kilpailuun.

– Leirin jälkeen on kontrollitesti, että mikä on realistinen vauhti kisaan, Kuikka kertoo.

Tekeminen etenee Dudincen ehdoilla. MM-kilpailuja ajatellen Dudince on tärkeä koitos, jota on jo jännitetty.

– Meinasi tulla jo paniikki, kun kuukaudet menevät ja olin kipeänä, enkä päässyt tekemään mitä on suunnitellut. Nyt olen jo luottavaisin mielin, kun tammikuun olen saanut treenata hyvin. Kunhan nyt ei enää tule mitään takapakkia.

Kuikka kiittelee kävelijöiden yhteisöä, josta on ollut iso apu ensimmäistä 50 kilometriä ennen ja sen jälkeenkin.

– Kun ekaan 50 kilometrin kisaan lähdin, mieskävelijät saivat rauhoitella ja kertoilla paljonkin juttuja. Heistä oli suunnaton apu, oli montakin ihmistä, jolta kysyä. Tosi hyviä vinkkejä ja neuvoja sain, ja toivottavasti saan myös jatkossa.

50 kilometrin kävelyssä alkumatka kriittisin

Vaikka Kuikka uskoo kaikille 50 kilometrin kävelijöille kriittisimpien kilometrien olevan ne viimeiset 15 kilometriä, on hänellä kokemattomana vielä muitakin haasteita.

– Itsellä ehkä nyt, kun ei matkasta ole niin kokemusta, sitä vähän intoilee. Ehkä alkumatka on minulle se kriittisin, että malttaa.

Kuikan SM-viikonvaihde alkoi mukavasti, kun hänet valittiin kestävyysjuoksija Robin Ryynäsen tavoin kuuden urheilijan FitLine-tiimiin. Kuikalle valinta tiimiin oli iso asia. Terveysongelmiensakin vuoksi hän odottaa yhteistyöltä paljon.

– Ravintopuolella ei pitäisi olla isoja aukkoja tai ongelmia, siihenkin on panostettu nyt entistä enemmän. Varmasti tulee tosi paljon uuttakin.

Tulokset 


Premiumsport.fi

ulvang banneri