Suomeen koirahiihdon MM-kultaa ja hopeaa Ranskasta

Jurvelin lähti hakemaan 1-koiran koirahiihdosta jo neljättä perättäistä maailmanmestaruutta nuoren koiransa Robinin kanssa, mutta kisa päättyi tällä kertaa pettymykseen. Kuva: Saara Loukkola

Jurvelin lähti hakemaan 1-koiran koirahiihdosta jo neljättä perättäistä maailmanmestaruutta nuoren koiransa Robinin kanssa, mutta kisa päättyi tällä kertaa pettymykseen. Kuva: Saara Loukkola

Valjakkourheilun MM-kilpailut pidettiin 29.1.-2.2.2019 Bessanssia, Ranskan alpeilla 1700 metrin korkeudessa. Ranskassa kilpailtiin koirahiihdossa sekä valjakkoajon sprintti ja keskipitkillä matkoilla.

Rovaniemeläinen Vesa-Pekka Jurvelin päätti heikosti alkaneen MM-kisaurakkansa voittamalla 2-koiran koirahiihdon maailmanmestaruuden sekoituskoiriensa Supermanin ja Robinin kanssa. Jurvelin lähti kisaan puolustavana maailmanmestarina ja voitti nyt jo neljännen kerran peräkkäin luokan maailmanmestaruuden.

Ensimmäisen kisapäivän pulkkahiihdossa Supermanin kanssa sijoitus oli kahdeksas. Toisen päivän 1-koiran koirahiihdossa Jurvelin keskeytti suorituksensa Robinin kanssa. Yhdistetyssä saksanseisoja Batmanin kanssa kaksikko sijoittui neljänneksi.

- Kovat lumisateet kisojen aikana sekoittivat aikatauluja ja vaikuttivat koiravalintoihini. Onneksi lopulta päädyin valitsemaan Supermanin ja Robinin 2-koiran luokkaan. Matkan lyheneminen 13,5 kilometriin sopi täydellisesti meidän nuorille ja nopeille koirille, joiden kestävyys ei vielä olisi riittänyt alkuperäiseen 18 km matkaan. Olen tosi tyytyväinen koirien suoritukseen kisassa ja tietysti myös mestaruuteen, Jurvelin kommentoi.

Jurvelin Robin SupermanLaura Silvan halisevaJurvelin koiriensa Supermanin ja Robinin kanssa. Kuva: Laura Silvan-Haliseva

- Kisojen alku oli haastava. Pulkkakisassa Superman hyytyi lopussa pehmeällä reitillä. Koirahiihdossa Robinin kanssa vauhti oli hyvää, mutta koiran kokemattomuus tuli esille ohitustilanteessa. Se olisi halunnut vain jäädä leikkimään ohitettavan kanssa, eikä lähtenyt etenemään, joten päädyin keskeyttämään kisan. Yhdistetyssä Batman ei ollut parhaimmillaan pehmeällä reitillä korkealla, Jurvelin kommentoi.

Naisten sarjassa pudasjärveläinen Maija Nivala teki koko kisojen ajan tasaista työtä mitalisijojen tuntumassa. Hänenkin paras kilpailu tuli viimeisessä startissa 2-koiran luokassa, jossa tuloksena oli MM-hopea vain 2,7 sekuntia voittajan perässä.

- Hiihdin kisoissa kaikki neljä henkilökohtaista matkaa. Ensimmäinen matka, 14 km pulkan kanssa, taittui parivuotiaan Sokan kanssa jopa yli odotusten, vaikka sijoitus oli viides ja voittaja meni lujaa meihin muihin nähden. Koiralle haastavalla, reilun kahden kilomerin stadionalueella, saatiin jätettyä meidät kertaalleen ohittaneet uudelleen puoli minuuttia.

- Koirahiihdossa kisasin alle kaksivuotiaan Seran kanssa sijalle neljä. Kestävyyttä ja voimaa vielä koiralta puuttuu, mutta tästä on hyvä jatkaa. Yhdistetyn kilpailun 2x7,5 km hiihdin kokeneimman Rio koiran kanssa jälleen sijalle neljä. Syksyn ja alkutalven loukkaantumiset estivät täysipainoisen harjoittelun, ja se näkyi Rion menossa lopun koirahiihto-osuudella.

Nivala ja SeraSaaraLoukkolaMaija Nivala ja Sera. Kuva: Saara Loukkola

- Tällä kertaa hopeamitalivauhtiin päästiin kuitenkin viimeisellä matkalla, kahden koiran koirahiihtoluokassa Seran ja Sokan kanssa. Tiukkaa kisaa odotin norjalaisen Oksenevadin sekä puolalaisen Jareckan kanssa. Puolalaisesta jäätiin 2,7 sekuntia, joka jäi hieman harmittamaan, kun matkalle sattui pieni varusterikkokin. Kokonaisuudessa olen kuitenkin erittäin tyytyväinen nuorten koirien vauhtiin, Nivala kommentoi.

Muista suomalaisista koirahiihtäjistä Jenna Kanko ja saksanseisoja Hely sijoittuivat koirahiihdossa 10:nneksi ja yhdistetyssä kuudenneksi. Kati Mansikkasalo-Jurvelin ja saksanseisoja Batman olivat koirahiihdossa sijalla 12. Maria Viitahalme ja saksanseisoja Rova olivat pulkkahiihdossa 10:nsiä sekä koirahiihdossa 16:nsia.

Miesten sarjoissa Tuukka Turkka ja saksanseisoja Biitti olivat pulkkahiihdossa sijalla 11 ja yhdistetyssä sijalla 9. Tuomas Notko ja sekoituskoira Liekki hiihtivät sijalle 17 koirahiihdossa. Marko Viitahalme ja saksanseisoja Bebe hiihtivät sijalle 25 koirahiihdossa.

Koko kisojen Suomen mitalisaalis oli kolme mitalia, kun kouvolainen Vesa-Pekka Lehtomäki ajoi 8-koiran sprintissä toiseksi.


Premiumsport.fi

ulvang banneri