Mäkäräinen päätti maailmancupin hymyyn palkintopallilla

Mäkäräinen päätti maailmancupin hymyyn palkintopallilla. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Mäkäräinen päätti maailmancupin hymyyn palkintopallilla. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen kausi maailmancupissa päättyi hymyyn palkintopallilla Hanti Mansijskissa. Hän sijoittui cupin viimeisessä kilpailussa, 12,5 kilometrin yhteislähdössä kolmanneksi ja koko cupissa viidenneksi.

– Ei tarvinnut hirveästi houkutella sitä hymyä. Tästä jäi hyvä mieli, Mäkäräinen naurahtaa, sillä hän nousi korokkeelle edellisen kerran tammikuussa.

Kolmas tila heltisi ankarassa viimeisten satojen metrien kamppailussa. Hän saattoi olla tavallaan tyytyväinen myös ammuntaansa, vaikka molemmilta pystypaikoilta lipsahti yksi huti.

– Tuli kaksi sakkoa ja sitä vähemmällä en ole tänä talvena selvinnyt neljän ammunnan kilpailuissa.

Kokonaisuudessaan kausi oli kuitenkin Mäkäräiselle pettymys, jota hän haluaisi lääkitä olympiamenestyksellä Sotshissa 2014. Hän hurjasteli talven maailmancupissa kuusi kertaa palkintopallille – kahdesti toiseksi ja kolme kertaa kolmanneksi.

Hiihtovauhtinsa ansiosta Mäkäräinen suuntaa olympiatalveen harvalukuisessa suomalaisten ryhmässä, jolla on onnistuessaan mahdollisuudet jopa olympiakultaan. Menestys tuntuu olevan kiinni vain milleistä ampumapaikalla.

– Sen millin saaminen oikeaan suuntaan on kuitenkin vaikeaa, Mäkäräinen tunnustaa.

– Asian korjaamiseksi tarvitaan kauden analysointia ja faktoja, joihin tarttua. Pitäisi löytää ihmiset, jotka löytäisivät ne faktat.

Harjoittelu itse itseään tukien

Mäkäräisen taustajoukot ovat hintelämmät kuin vastustajilla. Esimerkki kesäisestä ampumaharjoituksesta kuvaa tilannetta.

– Maalaan itse taulut. Vien paperitaulut, tuuliviirit ja ampumamatot paikoilleen. Sitten tuon poikaystävän kaukoputken taakse katsomaan osumia, Mäkäräinen kuvailee naureskellen harjoituksiaan.

– Tähän kaikkeen menee hirveästi aikaa ja energiaa. Sanonkin, että pääsen leireille huilaamaan, koska siellä on valmentajat huolehtimassa asioista. Minun ei tarvitse kuin ilmestyä radalle ja keskittyä harjoitteluun.

Mäkäräisen vastustajat harjoittelevat tehokkaasti läpi vuoden.

– Lajin suurmaissa asiat on järjestetty niin, että se on kuin olisi leirillä koko ajan.

Ampumahiihto on joukkuelaji

Harjoittelu lajin yksinäisenä tähtenä on muutenkin haastavaa. Harjoitusvastus on etsittävä ulkomailta.

– Tarvitsen kovia treenikavereita. Täytyy pitää suhteita yllä, jotta pääsisin mukaan ulkomaisten kilpakumppaneiden leireille.

Mäkäräinen harjoitteli viikon norjalaisten kanssa joka kesä 2009-2011.

Palapeli osoittaa, että ampumahiihto on joukkuelaji.

– Pitää olla valmentajat, huoltajat, hierojat ja muut. Ei urheilija yksin pysty mitenkään pärjäämään, Mäkäräinen selvittää.

Resurssit Suomessa ovat kuitenkin minimissä.

– Eilen vertailin joukkueiden henkilökuntaa, ja voi, voi, miten pieni joukkue me olemme, Mäkäräinen naurahtaa.

Hän sanoo silti sopeutuneensa ja tottuneensa ampumahiihdon suomalaiseen arkeen.

– Enhän minä voi yhtäkkiä saksalaiseksi tai norjalaiseksi muuttua.

Suomalaisesta huippu-urheilua viedään teemalla ”urheilija keskiössä”. Keskiö ei ole aina kadehdittava asema.

Päävalmentaja: Ampumahiihtoon ytimekäs olympiaryhmä

Ampumahiihdon päävalmentaja Jari Karinkanta tunnustaa lajin realiteetit Suomessa. Saksan ja Norjan kaltaisia resursseja suomalaisilla ei ole, mutta lajin kirkkaimman tähden puolesta tehdään kaikki voitava.

Kuluva talvi on kilpailtu kaikin tavoin minimillä, mutta olympiatalveksi toimintaan yritetään saada lisää puhtia.

– Olympialaisia ajatellen meidän on satsattava muutamaan urheilijaan, Karinkanta tunnustaa lajin yksinäisen tähden Kaisa Mäkäräisen aseman.

Satsaus tehdään valmennukseen ja huoltoon. Mäkäräisen kaipaama sisäinen kilpailu ei järjesty yhdessä vuodessa. Se vaatii kikkailua.

– Miesten ja naisten täytyy harjoitella yhdessä, jotta harjoituksiin saadaan haastetta ja painetta.

Kalustopuolella Mäkäräisellä on ison valmistajan tuki, sillä hän kuuluu tallin tähtiin. Liiton välinehuolto on toteutettu minimimiehityksellä, mutta olympiatalveksi pyritään parempaan. Sotshin kisoissa tukea tulee myös maastohiihtopuolelta. Ammuntaharjoittelun tueksi yritetään saada leireille kaksi valmentajaa, joista toinen kiertäisi kärkiurheilijoiden luona kuukausittain myös kesällä.

– Pienillä resursseilla tehdään kaikki mahdollinen ytimekkään olympiaryhmän puolesta, Karinkanta lupaa.

STT–PASI REIN

(STT)

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri