Gp-kilpailut avaavat Kontiolahden kansainvälisen talven, Mäkäräisellä ja Laukkasella hyvä leiri Oloksella

Ampumahiihtokausi käynnistyy Kontiolahdella tulevana viikonloppuna. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ampumahiihtokausi käynnistyy Kontiolahdella tulevana viikonloppuna. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa kansainvälinen kilpailukausi pyörähtää käyntiin viikonloppuna perinteisillä grand prix -kilpailuilla. Lauantaina ohjelmassa on pikakilpailu, sunnuntaina takaa-ajo. Kilpailujen suurin tähti on Valko-Venäjän Darja Domratsheva, joka nähdään kilpailuissa muiden valkovenäläisten tavoin lauantaina. Ilmoittautuneiden listalla on muitakin mielenkiintoisia nimiä.

Varsinaista talvea odotellaan vielä Kontiolahdellakin, mutta olosuhteiden puolesta kilpailut pystytään jäähdytetyn ladun ansiosta viemään hyvin läpi. Hiihdettävillä radoilla molemmat Kontiolahden tutut nousut, "ässänousu" ja "seinänousu", ovat käytössä.

Suomen huipuista Kaisa Mäkäräistä ja Mari Laukkasta ei viikonlopun kilpailuissa nähdä. Molemmat pohjoiskarjalaiset ovat parhaillaan leireilemässä talven keskellä Oloksella, josta Mäkäräinen palaa kotiinsa lauantaina, Laukkanen vastaavasti maanantaina. Juuri talvisemmat olosuhteet pitävät kaksikon harjoittelun parissa.

- Kisoja olisi ollut hyvä saada alle, mutta nyt pitää uskaltaa katsoa kokonaisuutta ja pidemmälle talveen. Tässä vaiheessa on todella tärkeää päästä tekemään hyviä harjoituksia hyvissä olosuhteissa. Latu ja sää ovat koko leirin ajan olleet todella loistavat ja kelit liukkaat. Leirillä on ollut haasteita harjoittelun kuormituksen kanssa, mutta uskon, että suunta on jo nyt ylöspäin, Mäkäräinen kertoo.

Hänen syksynsä on sujunut hyvin. Ramsaun-leirin jälkeen hän hiihti kaksi viikkoa Kontiolahdella.

- Silloin kelit olivat todella hitaat, mikä toi ehkä vähän ylikuormitusta kroppaan. Nyt onkin ollut hyvä, että oma valmentaja (Jarmo Punkkinen) on seuraamassa jokaista harjoitusta ja sen sujumista juuri oikealla kuormitustasolla.

Kontiolahden Urheilijoiden ampumahiihtäjä kertoo myös ammunnan sujuneen "ihan kivasti". Myös sen suhteen hän on luottavainen.

- Ainahan ekat isot kisat tuovat omaa jännitystä. Se näkyy helpoimmin siellä penkalla, kun ei tiedä missä se oma taso on verrattuna muihin. Uskon senkin helpottavan sitten viimeistään Hochfilzenin kisaviikolla. Toivottavasti maailmancup päästään avaamaan hyvissä olosuhteissa, jotta se ei näyttelisi liian suurta roolia tuloslistalla, Mäkäräinen sanoo.

Myös Mari Laukkasella on takanaan hyvin sujunut leiri. Laukkanen on ilmoittautunut Oloksella sunnuntaina hiihdettävälle vapaan kympille, mutta on vielä auki, nähdäänkö enolaista tosi toimissa.

- Olosuhteet ovat hyvät, ja se helpottaa kokonaiskuormituksen hallinnassa. Urheilijakin alkaa päästä jo juoneen kiinni. En ala kehumaan, mutta suunta on oikea, Laukkanen sanoo.

Hänkin huomaa kisakauden jo lähestyvän, sillä tehoharjoituksiakin tehdään kilpailunomaisena.

- Tärkeintä on pilkkoa vielä suoritusta ja ottaa pienempiä tavoitteita. Vaikka tehdään jo koko suoritus niin harvoin se ensimmäisellä kerralla vielä natsaa. Jälkeenpäin on tärkeää tunnistaa missä onnistuin ja miksi. Missä voin parantaa ja miten, Laukkanen kertaa ajatuksiaan kauden ensimmäisiin kisoihin.


>>Aikataulut, ilmoittautuneet, lähtölistat ja muuta infoa:

 


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri