Ensimmäistä kertaa rogaining-kisassa

Lue ensikertalaisen kokemuksia Turussa järjestetystä rogaining-kilpailusta.

Rogainingissa on kysymys suunnistuksesta, jossa annetussa ajassa pyritään käymään rasteilla siten, että pisteitä kertyy mahdollisimman paljon. Tällä kertaa haettavat lähes 40 rastia oli ripoteltu Turun laitakaupungin lähiöihin ja lähiömetsiin. Rastista sai yhdestä kymmeneen pistettä. Aikaa oli kaksi tuntia ja kyseessä olikin todellinen Turku rogaining sprint verrattuna rogainingin viralliseen 24-tunnin kisaan.

Sain ensimmäistä kertaa rogaining-kartan käteeni ja samalla tajusin, että 15 minuutin suunnitteluaika ei riitä alkuunkaan. Osaltaan suunnittelua vaikeutti kolme karttaa kahdella eri mittakaavalla. Huomasin heti, että rasteja on niin paljon, etten ainakaan minä ehdi niillä kaikilla käydä. Pyörittelin karttoja käsissäni ja loin 16 kilometrin matkaan perustuvan suunnitelma päähäni. Matkalla huomasin, että suunnitelma olisi kannattanut myös piirtää karttaan.

Yhteislähdössä oli säpinää kun reilut 150 suunnistajaa säntäsi liikkeelle. Ilokseni huomasin kuumaa ryhmää lähtevän samaan suuntaan kanssani ja sekös piristi ensikertalaisen mieltä. Tietysti alkuun jouduin liian kovaan kyytiin, mutta toisaalta ensimmäiset rastit löytyivät ongelmitta.

Nopeasti kuitenkin porukka hajaantui ja syykin siihen selvisi jälkeenpäin. Olin mennyt ratamestarin erikoiseen ja karttojen vaihtuessa jättänyt yhden viiden pisteen rastin väliin. Pitkin matkaa näkyi muita kilpailijoita, mutta varsinaista kimppajuoksua tuli todella vähän. Suunnitelmista juttelin muutaman kerran ja sain jossain vaiheessa jopa yllytettyä kaverin mukaani hieman kauempana olevalle rastille.

Maastoon oli sijoitettu yksi juomarasti ja siellä käyminen jäi omalta osaltani liian myöhään. Lähdössä ajattelin juomarastin riittävän, mutta sittenkin olisi kannattanut ottaa nestettä matkaan. Onneksi juomarastista sai kymmenen pistettä ja sekin antoi kummasti potkua loppumatkalle.

Kello kävi uhkaavasti ja välillä näytti siltä, etten ehdi hakemaan kaikkia loppumatkan rasteja. Niin vaan loppukiri tuotti tulosta ja viimeisetkin rastit löytyivät ja maaliin ehdin melkein neljä minuuttia ennen määräaikaa.

Tietysti piti pelata kunnon jälkipelit pöydän ääressä mittanauhan kanssa. Hölkkäilin vajaassa kahdessa tunnissa 16,5 kilometriä ja kävin 24 rastilla saaden 166 pistettä. Jokusten pähkäilyjen jälkeen päädyin reittivaihtoehtoon, jossa olisin samalla matkalla saanut 16 pistettä enemmän. Tosin tämä reitti olisi vaatinut kahdeksan rastia enemmän. Toisaalta jo käyttämättä jääneellä lähes neljällä minuutilla minun olisi pitänyt hakea vielä yksi kuuden pisteen rasti, mutta se jäi tietysti loppukirissä huomaamatta.

Onneksi tämän hauskan lajin kimppuun pääsee Suomessa jo useammankin kerran kesässä. Omalta osaltani seuraava rogaining-koitos on Retki-Rogaining Raaseporissa elokuussa. Eiköhän näille Turussa saaduille opeille ole jotain käyttöä pidemmässäkin kisassa.

Lisätietoja rogainingista löytyy osoitteesta www.rogaining.fi

-Tomi Mandelin


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri