Heikki Siivarin pyöräretken kuulumisia kesäkuulta

Siivarinpyora_introHeikki Siivari on pitkällä pyöräretkellä päässyt jo Välimeren rannoille saakka. Yhteydenpidon kanssa on ollut hiukan vaikeuksia, mutta seuraavassa on tarinaa viimeisen kuukauden päivistä.

SiivarinpyoraHeikin pyörä Puolassa. Kuva: Heikki SiivariHeikki Siivari on pitkällä pyöräretkellä päässyt jo Välimeren rannoille saakka. Yhteydenpidon kanssa on ollut hiukan vaikeuksia, mutta seuraavassa on tarinaa viimeisen kuukauden päivistä.

Matkaan mahtuu Romaniaa, Bulgariaa, Kreikkaa, Välimeren saaria ja syntymäpäivän viettoa Samoksella.

26.5.2011
Slovakiaan olikin lyhyempi matka mitä odotin. Myös nousu Puolan puolelta Tatravuoriston yli oli helpompi mitä odotin. Tien korkeimmalla kohdalla odotin vielä nousun jatkuvan, mutta onneksi kunnon alamäki alkoi. Raja alueen vuoristo on kaunista laaksoineen ja metsineen. Suurimman eron huomasi slovakialaisen maaseudun värittömyytenä verrattuna puolalaiseen elävään maaseutuun. Slovakian turisti-infossa jääkiekon tulokset olivat selvillä, samoin Granlund sekä Nieminen. Slovakkien vieraanvaraisuus pääsi esille Humenen kaupungissa, jossa paikallinen pyöräilijä tarjosi kotonaan ruuat ja antoi hyviä vinkkejä Romaniaa ja Bulgariaa varten. Päivä jäi lyhyeksi 107km.

Siivari_Puolassa290611Puolalaista maalaismaisemaa. Kuva: Hevoskuuri.fi27.5
Pitkä helteinen päivä Solvakiassa ja Unkarissa. Aamusta vuoristoa, muuten tasaista peltomaisemaa. Vastatuulta peltojen keskellä. Kilometrejä kertyi 205. Unkarissa hyvä pyöräillä. Huomenna vielä Unkaria.

28.5
Unkarin poikki Romanian rajalle. Huonosti nukutun yön jälkeen polkeminen hieman raskaampaa. Poljin Romanian rajan pintaan yöksi loma-asuntoon. Neljän sängyn asunto maksoi 12 euroa. 165 kilometrin mukava polkaisu. Huomenna Romaniaan.

30.5.2011
Romanian vuoristossa yötä. Hyvä leiripaikka 74 tien läheltä. Gulassi, kaalisalaatti+ kanaa 6 euroa kuppilasta. Romaniassa likaista, kurjaa ja köyhää. Vuoristossa parempaa. Kulkukoiria kiitettävästi. Hyökäävät pihasta ja saa olla skarppina, etteivät pure.

1.6.
Yksi pinna poikki pyörästä, pitäisi huollattaa muutenkin. Minulla on kyllä joitakin työkaluja ja varaosia mukana, mutta se käy huollossa nopeammin, kun sellainen osuu kohdalle. Tutustuin slovakkiperheeseen, annettiin pressu, eväät reissuun sekä maksettiin yöpyminen retkeilymajassa. Olisin maksanut, mutta mikään ei auttanut. Tosi ystävällistä sakkia. Toivottelin heidät ilomielin tervetulleeksi Ikaalisiin mökille ensi kesänä!

2.6.
Sain huollatettua pyörän 6 eurolla. Sofian kautta vuoriston pikkuteille. Metsäleiri tällä kertaa vuoristossa. Hieno paikka.

4.6.
Bulgarialaisen perheen vieraana pari päivää, mukavaa väkeä. Hyvää ruokaa, mm. kylmää jugurttikeittoa, paikallista moussakaa, vaellusta vuorilla, tutustumista nähtävyyksiin ja uusiin ihmisiin. Kielitaito kohentuu kiitettävästi. Sain pestyä pyykit koneessa.

6.6.
Leiripaikka Bulgarian vuoristossa, 50 km Sofiasta. Jälleen upeita maisemia. Ylihuomenna Kreikka, 275 km Välimerelle ja Thassokselle. Kovia nousuja, lämmöt + 10 – + 30 astetta.

8.6.
Thassos! Vesi 23 astetta, ilma 32. Leirintäalue Prinoksessa. Huumaavat tuoksut: kukat, ruuat, meri. Kierrän maata pari päivää, lautta takaisin Kavalaan.

11.6.
Lautalla Lesvoksen saarelle. Rannalla yötä, kalkkikivilipan alla, kova peti. Aamulautta Samokselle. Univelkaa, muuten kaikki hyvin. Komeita maisemia. Lautoilla on hyvä pestä pyykit, kun otin mukaan tulpan altaaseen. Vaatteet kuivuvat nopeasti kannella.

13.6.
5 km pohjoiseen Mytilinistä. Palmun alla yötä. Lyhyt matka lautalle. Tuli syötyä hyvin kuppilassa. Hedelmä-kasviskeitto, tsatsikia, leipää, jäätelöä. Hieno kaupunki. Leipomosta herkut laivaan.

14.6.
Vietän synttäripäivää Samoksen rannalla 27 vee. Tarkenee!

16.6.
Samoksella edelleen. Ukkonen alkamassa ja vesisade. Kuuma päivä. Pythagoraksen luola nähty. Ostin uimapatjan makuualustaksi. On vähän mukavampi kuin kivialusta. Huomenna lautta Rodokselle 7 tuntia. Koitan levätä laivassa. Hain hyvät appelsiinit ja aprikoosit puiston puista evääksi laivaan. Mehukkaita ja tosi maukkaita.

19.6.
Rodoksella 2 km perhoslaaksosta. Upeat maisemat. Kalitheassa uimassa, kirkas ja lämmin vesi. Sukeltelin ja nautin elämästä. Turisteja alkaa olla ja ravintolan sisäänheittäjiä. Eteläsaaressa aivan erilaista kuin pohjoisessa.

20.6.
Ladikobay, 3 km Falirakista. Todella upea uima/sukellus/leiripaikka. Söin ravintolassa kasvisruokaa, kallista. Tomaatit mehukkaita torilla.

21.6.
Odotan laivaa Kreetalle. + 31 astetta, tuulta. Puistolounas: moussaka, kreikkalaista salaattia, pinaattimuhennosta, jugurtti-hunaja-pähkinä jälkkäri. Nälkä lähti. Hankin isosta marketista tiskiltä ruoat. Ei maksanut paljon ja oli hyvää.

23.6.
Kreetalla maisematietä, lämmintä riittää. Eteläosassa saarta vuoristoa, huipulle 2454 metriä. Ei polkua. Huomenna yritän toista polkua kavuta jonkin matkaa.

24.6.
Ketjujen kanssa pientä ongelmaa. Yritän illalla laittaa niitä. Kahden upean rotkon läpi pyörällä. Uimassa etelän linnarannalla. On ollut mahtava reissu, tuntuu vaan, että aika loppuu kesken. Vuosi menisi ihan helpolla näissä hommissa.

25.6.
Samarianrotkossa vaeltelua. Yritin lukita pyörää, kun olin lähdössä vaeltamaan aamulla klo 7. Lipunmyyjä naureskeli, että mitä sitä suotta, ei sitä kukaan vie. Hän vahtii. Juoksin vastavirtaan 1250 metriin. Turistit ihmettelivät, kuinka joku tulee juosten väärään suuntaan. Oli pakko päästä juokseen, viimeksi toukokuussa olin juossut Ikaalisissa. Haniassa söin lammasta, joka oli tosi hyvää sekä uuniperunoita, kasviksia ja villivihanneksia. Perunan puute oli kova. Moneen viikkoon sitä ei ole ollut tarjolla. Haniasta löysin pyöräkorjaajan, hän huolsi ketjut ja laittoi niihin oliiviöljyä. Ei maksanut mitään.

Matka jatkuu...

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri