500 kilometrin pituinen Lapland Wilderness Challenge starttaa lauantaina

Upeaa Lapland Wilderness Challengen maastoa. Kuva: Jouni Junkkaala

Upeaa Lapland Wilderness Challengen maastoa. Kuva: Jouni Junkkaala

Noin 500 kilometrin mittaiseen Lapland Wilderness Challengeen osallistuu niin huippukuntoisia seikkailu- urheilijoita kuin tavallisia retkeilijöitä Suomesta ja ulkomailta.

Lapland Wilderness Challenge on vaellussuunnistuskilpailu, jossa osallistujien tavoitteena on ehtiä viiden vuorokauden aikana mahdollisimman pitkälle 500 kilometrin mittaisella suunnistusradalla. Kilpailu käydään 2–5 henkilön joukkueina kolmessa sarjassa: miehet, naiset ja sekasarja.

1.–6. elokuuta järjestettävään kilpailuun on ilmoittautunut 104 henkilöä (42 joukkueessa).

Kilpailu käydään Vätsärin ja Kaldoaivin erämaa-alueilla eli aivan Suomen syrjäisimmässä kolkassa Inarin ja Utsjoen kuntien alueella. Kilpailussa ei ole huoltoa, joten osallistujien pitää kantaa itse kaikki viiden vuorokauden aikana tarvitsemansa varusteet.

Radan pituus on linnuntietä 410 kilometriä ja lyhyintä mielekästä reittiä pitkin noin 500 kilometriä. Jos yksikään joukkue ei ehdi koko rataa määräajassa, voittaa se joka ehtii pisimmälle, eli löytää eniten rasteja ja tulee määräajassa maaliin. Jos useampi joukkue löytää yhtä monta rastia, voittaa aikaisemmin maaliin tullut.

– Nyt kun enää kaksi rastia on viemättä, tekisin lyhyemmän radan. En usko, että mikään joukkue pääsee koko rataa läpi. Uskon voittajien ehtivän etenemään noin 300 kilometriä. Vaikka maastossa on uskomattoman nopeita alueita, on Vätsärin erämaassa niin hidasta kivikkoa ja polveen asti ulottuvaa aluskasvillisuutta, että matkanteko on paikoin todella hidasta. Kulkukelpoisuutta ei pysty peruskartalta aina päättelemään, kertoo ratamestari Jouni Junkkaala.

Kilpailun ennakkosuosikkijoukkueet ovat hyvin erilaisia. Omjakonin Heikki Hihnala ja Jaakko Soivio ovat esimerkiksi voittaneet Yukon-joella suoritetun 1 600 kilometrin melontakilpailun. Karens pizzan kickbike-maailmanennätysmies Alpo Kuusisto on muun muassa potkulautaillut Tour de Francen. Raivoeemelien Manu Humppi on rogainingin (24 tunnin suunnistus) suomenmestari kuten myös Aivan raato -joukkueen Jussi Ernamo ja Mikael Lamberg. Sekasarjassa kilpailevan mutta yleiskilpailunkin voitosta taistelevan Marsujen Juha Lehtonen on muun muassa Kalevan Kierroksen voittaja.

Mukana on myös muutama isän ja pojan sekä äidin ja tyttären muodostama joukkue.

Viiden kisavuorokauden aikana voi tapahtua ja todennäköisesti tapahtuukin suuria yllätyksiä, sillä Lapland Wilderness Challengen kaltaisesta kilpailusta ei kenelläkään ole vielä kokemuksia. Samanlaista kilpailua ei ole tiettävästi järjestetty aiemmin. Kilpailun esikuvat ovat Yhdysvalloissa käytävät legendaarisen vaativat Alaska Mountain Wilderness Classic ja Barkley Marathons. Suomen kilpailussa matka on kuitenkin näitä pidempi.

Kilpailua voi seurata suorana tapahtuman nettisivuilla, sillä jokaisella joukkueella on gps-paikannin, joka lähettää sijainnin seurantajärjestelmään viiden minuutin välein – mikäli joukkue vain on matkapuhelinverkon peittoalueella.

– Karttaprojektioon ja valtavan isoon alueeseen liittyvistä syistä seuranta on jaettu itäiseen ja läntiseen osaan, jotta seurannan tarkkuus säilyy riittävänä, valaisee Junkkaala.

Tämän hetken sääennusteet suosivat kilpailijoita. Sadetta on ennustettu vain maanantaille ja ilman lämpötila liikkuu 19 ja 8 asteen välissä.

– Olen ollut täällä noin viikon ja mäkäräisiä on ollut hellepäivinä helvetillisesti, mutta lämpötilan pudotessa tilanne varmasti helpottuu, kertooJunkkaala.

Kilpailu starttaa lauantaina kello 12 ja maalissa on oltava torstaina 6. elokuuta kello 12. Säännöt mahdollistavat kuuden tunnin myöhästymisen määräajasta, mutta tämä tietää sakkoja.

Tapahtumasivut: https://laplandchallenge.net/

-Petri Ikävalko