Aapo Viippola hiihtosuunnisti nuorten MM-pronssille sprintissä – nuorten EM-kisoissa kaksi kultaa

Kuva: Paula Lehtomäki/Suunnistusliitto

Kuva: Paula Lehtomäki/Suunnistusliitto

Suomen nuoret jatkoivat mitalitahtiaan hiihtosuunnistuksen MM-kisoissa Ruotsin Piitimessä.

Aapo Viippola oli nuorten (20-v) MM-sprintin kolmas. Hän jäi niukasti, vain kahden sekunnin erolla hopeasta. Kisan voitti Sveitsin Nicola Müller.

- Tarjolla oli pari haastavaa reitinvalintaa, mutta löysin ne hyvin, eikä suunnistuksessa tullut virheitä. Tänään oli kyse enemmän suorittamisesta. Keskiviikon pitkän matkan jälkeen tiesin, että vauhti on hyvä ja puhdas suoritus riittää vaikka mihin. Pari sekuntia meni kartanvaihdossa tyriessä, mutta pääasia, että mitali tuli, Viippola tiivisti kisansa Suunnistusliiton tiedotteessa.

Nuorten naisten ykkönen oli Ruotsin Sofia Westin. Paras suomalainen oli 13. sijoittunut Satu Tuomisto. Keskiviikkona pitkän matkan hopeaa saavuttaneelta Siiri Saalolta jäi yksi rasti välistä, ja tuloksena oli hylkäys.

Nuorissa kaksi EM-kultaa

Nuorten (17-v) EM-sprintti toi Suomelle kaksi kultaa, kun kisojen kaksi ensikertalaista, pojissa Niklas Ekström ja tytöissä Nina Kärnä onnistuivat jättämään muut taakseen. Nuorten menestystä täydensi Maria Hoskari, joka hiihti pronssille nuorten EM-urilla.

Sekä Kärnä, että Ekström olivat yllättyneitä voitostaan.

- En ajatellut, että tämä matka voisi mennä näin hyvin, kun yleensä olen ollut vahvin pitkällä matkalla. Suoritus meni aika täydellisesti, enkä kerinnyt virheitä tehdä, Ekström iloitsi voitostaan.

ViippolaAapo2SkioNuortenMMPLSSLAapo Viippola. Kuva: Paula Lehtomäki/SSL

- Eilinen painoi jaloissa, mutta suunnistus sujui. Tykkäsin, kun oli aika paljon isoa uraa. Oma vahvuuteni on tasainen suorittaminen joka matkalla, Kärnä pohdiskeli voiton avaimia ja toista mitaliaan ensimmäisistä arvokisoistaan.

Vielä ennen viimeisiä rasteja kärjessä ollut Hoskari taas joitui harmittelemaan lopussa tullutta sähläystä rastien kanssa, johon kului kenties ratkaisevat 20 sekuntia.

- Muuten meni ihan hyvin, mutta lopussa tuli iso virhe. En lukenut karttaa, kun olin katsonut, että rasti on ihan helppo. Menin siitä vierestä ohi ja jouduin palaamaan, Hoskari harmitteli.

Päävalmentaja Tapani Partanen oli tyytymäinen varsinkin nuorimpien suoritukseen.

- Nuorissa pystyttiin toteuttamaan sitä suunnitelmaa, joka oli tehty. Vauhti riittää kyllä ja tulokset olivat mukavia. 20-vuotiaissa ei ollut ihan paras päivä. Eilinen kova kisa tuntui ja kun hiihto tuntui rankalta, suoritus meni hosumiseksi. Nyt levätään ja rentoudutaan ja keskimatkalla pidetään pää kylmänä, sillä yhteislähtökilpailu vaatii hermojen hallintaa, Partanen ennakoi.

Kisat jatkuvat välipäivän jälkeen keskimatkan yhteislähtökilpailulla.

Tulokset