Aku Partanen rikkoi Valentin Konosen SE:n!

20-vuotias Aku Partanen Lappeenrannan Urheilu-Miehistä rikkoi perinteisessä Taaborin olympiakävelyssä Hyrylässä maailmanmestari Valentin Konosen 10 kilometrin kävelyn Suomen ennätyksen.

20-vuotias Aku Partanen Lappeenrannan Urheilu-Miehistä rikkoi perinteisessä Taaborin olympiakävelyssä Hyrylässä maailmanmestari Valentin Konosen 10 kilometrin kävelyn Suomen ennätyksen.

Partasen aika virallisesti mitatulla reitillä oli 38.59. Omaa viimevuotista voittoaikaansa ja nuorten Suomen ennätystään hän paransi 1.08 minuuttia ja Valentin Konosen 13 vuotta vanhaa miesten Suomen ennätystä 21 sekuntia.

Partanen on jo useina vuosina murskannut entisten mestarikävelijoiden ennätyksiä eri ikäluokissa, mutta tämä oli hänen ensimmäinen miesten Suomen ennätyksensä. Tulos on kansainvälisestikin korkeinta huippuluokkaa.

Itse asiassa Partasen aika on maailman tämän vuoden paras tulos varsinaisessa 10 kilometrin erikoiskilpailussa. 20 kilometrin kilpailun yhteydessä kuusi miestä maailmassa on tänä vuonna kävellyt muutaman sekunnin sitä nopeammin.

Aku Partanen on tuoreen ennätysmiehen itse käyttämä kutsumanimi. Ristimänimeltään hän on Veli-Matti. Hänen henkilökohtaisena valmentajanaan toimii oma isä Kai Partanen.

Akun seuraava tavoite on rikkoa 20 kilometrin kävelyn tulosraja Lontoon olympiakisoihin. A-raja Lontooseen on 1.22.30 ja B-raja 1.24.30.

Anne Halkivaha kaikkien aikojen neljänneksi

Naisten 10 kilometrin kävelyn voitti Euroopan mestari Reima Salosen valmennukseen siirtynyt Turun Weikkojen Anne Halkivaha, joka paransi ennätystään miltei kaksi minuuttia tulokseen 46.35.

Halkivahan aika on Suomen kaikkien aikojen neljänneksi paras naisten tulos. Sen ovat alittaneet vain Mirva Hämäläinen 1980-luvulla, maailmanmestari Sari Essayah 1990-luvulla ja Marja Penttinen 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

10 kilometriä on kävelyn entinen olympiamatka, joka nykyisin palvelee 20 kilometrin kävelijöiden oheislajina. Sitä voisi verrata 3000 metrin juoksuun, joka esim. Timanttiliigan kisoissa usein korvaa pidemmän 5000 metrin kilpailun.

Reima Salosen toinen valmennettava Aleksi Ojala Turun Weikoista voitti miesten 20 kilometriä ajalla 1.29.16 ja toinen oli Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eemeli Kiiski ajalla 1.29.41. Kumpikin alitti ensi kerran puolentoista tunnin rajan.

Taaborin olympiakävely on vakiinnuttanut asemansa Suomen korkeatasoisimpana joka kevät järjestettävänä kävelykilpailuna. Tänä vuonna siinä kilpailtiin jo 25. kerran.

- SUL