Ensi kesän olympialaisten maratonit ja kävelyt siirtymässä Sapporoon – Tokiossa pelkona kuumuus

Jarkko Kinnusella ja muilla kävelijöillä oli tukalaa Dohan MM-kisojen kävelyssä. Olympialaisten kävelyt ovat siirtymässä viileämpään Sapporoon. Kuva: Deca Text & Bild

Jarkko Kinnusella ja muilla kävelijöillä oli tukalaa Dohan MM-kisojen kävelyssä. Olympialaisten kävelyt ovat siirtymässä viileämpään Sapporoon. Kuva: Deca Text & Bild

Ensi vuoden kesäolympialaisten kävelyt ja maratonit järjestetään näillä näkymin Sapporossa, jonne ne siirretään Tokiosta. Asiasta tiedottaa kansainvälinen olympiakomitea KOK.

Yleisurheilun pitkät kestävyysmatkat käydään isäntäkaupungin ja Japanin pääkaupungin sijaan Hokkaidon saarella yli 800 kilometriä pohjoisempana. Asiaa perustellaan terveyssyillä.

KOK on neuvotellut lajiliittojen kanssa terveysnäkökohtien huomioon ottamisesta. Tokiossa suurta huolta aiheuttaa mahdollinen kuumuus yhdistettynä kosteuteen. Heinäkuussa Tokiota riivasi yli 40 asteen helle, joka koitui kymmenien ihmisten kuolemaksi. Tuhannet ihmiset joutuivat kuumuuden takia sairaalaan. Kansainvälisen olympiakomitean mukaan Sapporon seudulla keskilämpötilat ovat 5-6 astetta Tokiota matalammat.

KOK ei ole vielä vahvistanut päätöstä, vaan on tehnyt asiasta vasta esityksen lajiliitoille. KOK:n tiedotteessa kerrottiin myös muista muutosehdotuksista. Esimerkiksi 5000 ja 10 000 metrin juoksut ollaan siirtämässä aamupäivästä iltaan. Kävely- ja maratontapahtumat käynnistynevät myös aiemmin kuin oli alun perin suunniteltu. Lisäksi maastopyöräilyn lähtöaikaa ollaan siirtämässä päivän kuumimmasta hetkestä myöhemmäksi.

Lisäksi suunnitelmissa on varmistaa urheilijoiden tiiviimpi nesteytys ja viilennyshuolto sellaisissa lajeissa, joissa se katsotaan aiheellisesti korkeiden lämpötilojen takia.

Edellisen kerran lämpötilat puhuttivat yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa, jossa erityisesti maratonilla ja kävelyissä kuumuus ja kosteus teki urheilijoiden ponnistelut tavallista tukalammiksi.

-Juho-Veikko Hytönen