Grete Gaim toi Virolle ensimmäisen nuorten ampumahiihdon maailmanmestaruuden

Grete Gaim toi Virolle maan historian ensimmäisen nuorten maailmanmestaruuden ampumahiihdossa. Kontiolahden nuorten MM-kisat päättyivät takaa-ajokilpailuihin ja muut takaa-ajon mestarit, Chardine Sloof, Johannes Thingnes Boe ja Maxim Tsvetkov hiihtivät kisojen kaksoismestareiksi.

Grete Gaim toi Virolle maan historian ensimmäisen nuorten maailmanmestaruuden ampumahiihdossa. Kontiolahden nuorten MM-kisat päättyivät takaa-ajokilpailuihin ja muut takaa-ajon mestarit, Chardine Sloof, Johannes Thingnes Boe ja Maxim Tsvetkov hiihtivät kisojen kaksoismestareiksi.

Grete Gaimi voitti Virolle sen ensimmäisen ampuma-hiihdon nuorten maailmanmestaruuden alle 19-vuotiaiden tyttöjen sarjassa.. Takaaajo-kilpailun voitto tuli ajalla 27.81,1. Greten hienoa suoritusta haittasi ainoastaan pystypaikalta tullut yksi ohilaukaus.

– Kun tulin viimeiselle pystypaikalle, ajattelin että nolla-ammunnalla voisin voittaa mestaruuden. Toivoin että voitan. Tämä oli meidän ensimmäinen nuorten mestaruus, hieno juttu, onnellinen Grete kertoi.

Hopeamitali meni Kanadaan. Iloinen kakkonen oli Julia Ramson, joka hävisi voittajalle vajaat seitsemän sekuntia. Pronssi meni Saksan Annika Knollille.

Suomen Auli Kiskola oli maalissa 23:s. Eroa voittajaan kertyi jo runsaat kaksi minuuttia. Ensimmäisen makuupaikan Auli selvitti puhtaasti, mutta sitten ohilaukauksia kertyi neljän sakkokierroksen verran.

– Eka makuupaikka meni hyvin, mutta sitten kolme perättäistä kilpailua alkoi painaa. Nyt nämä kisat ovat oh ja keskitytään seuraaviin, Auli sanaili.

Hollannin Chardine Sloofista kaksoivoittaja

Aiemmin normaalimatkan maailmanmestaruuden voittanut Sloof ampui puhtaat nollat ja nousi 21-vuotiaiden nuorten maailmanmestariksi. Kymmenen kilometrin kilpailussa Chardinen loppuaika oli 34.52,3.

– Päätin ampua rauhassa ja hitaasti, koska ajattelin ammunnan ratkaisevan. Enkä rynnännyt ladulle suin päin. Voittoa en ensi ajatellut, mutta se tuli kuitenkin. Onhan tämä mukava asia, ehkä pääsen myös yleisen sarjan MM-kisoihin, Chardine pohti.

Hopeaa sai Venäjän Olga Galich ja pronssimitalille nousi Valko-Venäjän Irina Kryuko.

Suomen Krista Berg oli 47:s. Hän jäi kärjestä yli yhdeksän minuuttia. Maakuupaikoilta puhtaat nollat ampunut Krista otti pystypaikoilta neljä sakkokierrosta.

– Makuu meni hyvin, mutta ne eka pystyn kolme ohilaukausta harmittavat tosi paljon. Viime viikon sairastelu tuntui vielä tänäänkin hiihtämisessä. Nämä kisat olivat kauden päätavoite, mutta nyt pitää miettiä jo tulevia.

Johannes Thingnes Boe ja Maxim Tsvetkov kaksoismestareiksi

Norjan Johannes Thingnes Boe oli täysin ylivoimainen 19-vuotiaiden miesten takaa-ajokilpailussa sunnuntaina Kontiolahdella. Kolmesta sakkokierroksesta huolimatta Johannes voitti maailmanmestaruuden kahden minuutin erolla. Ensimmäisenä matkaan lähtenyt norjalainen johti kilpailua koko ajan.

– Ei huolettanut toiset kilpailijat, annoin vain mennä. Tiesin olevani hyvä suksella, Johannes totesi iloisesti eväitä mutustellen ja pyyhki leivänmuruja suupielistään.

Puhtaat nollat ampunut Saksan Matthias Dorfer otti hopeaa jaValko-Venäjän Maksim Ramanouski oli kolmas. Pronssimitalisti jäi voittajasta jo yli kaksi minuuttia.

Suomalaista paras oli Mikael Koivunen. Mikael oli 34:s. Eroa kärkeen kertyi jo yli kuusi minuuttia. Rasitteena kolme sakkokierrosta.

– Eka makuupaikka meni hyvin, mutta sitten ohilaukaukset menivät melkein hipoen ohi. Hiihto oli kyllä hyvä. Odotin enemmän näistä kisoista, viime viikon flunssa sotki suunnitelmia ja tuntui vielä kilpailuissa. Nyt edessä ovat viikon kuluttua maastohiihdon SM-kisat Kiteellä.

Tsvetkov ylivoimainen

Venäjän Maxim Tsvetkov onnistui täydellisesti ammunnassa ja puhdas nolla-ammuna sinetöi venäläiselle ylivoimaisen 21-vuotiaiden miesten maailmanmestaruuden. Voitto tuli puolentoista minuutin erolla. Voittajan on aina helppo olla tyytyväinen.

– Olen varma ampuja, minun on helpompi ampua jos erot ovat suuret, silloin voi ampua rennosti. Kuulin että olen johdossa, joten se toi lisävarmuutta, Maxim kertoili.

Norjan Vetle Sjastad Christiansen oli toinen ja Venäjän Alexander Loginov kolmas.

Suomen Olli Hiidensalo nousi kilpailussa peräti 27 sijaa ja oli lopputuloksissa 31. Makuupaikoilta puhtaat nollan ampunut Olli haparoi pystyammunassa ja joutui kiertämään neljä sakkokierrosta. Eroa voittajaan tuli viisi ja puoli minuuttia.

– Makuu meni tosi hyvin, mutta pystyssä tuli ne pummit, ei se vaan aina onnistu. Hiihto kulki hyvin. Kaikkiaan näistä kisoista jäi positiivinen maku. Se normaalimatkan 12. sija lämmittää mukavasti. Kyllä tämä sarja on jo tosi kova verrattuna nuorempien sarjaan. Ero on tuntuva.

Muista suomalaisista Atte Kiskola oli 42. ja Aku Moilanen 45:s.

>> Kisasivut

>> Tulossivut