Ingrid Stengård viidenneksi pyöräsuunnistuksen maailmancupin pitkällä matkalla

Ingrid Stengård viidenneksi pitkällä matkalla. Arkistokuva: Suomen Suunnistusliitto

Ingrid Stengård viidenneksi pitkällä matkalla. Arkistokuva: Suomen Suunnistusliitto

Pyöräsuunnistuksen maailmancupin päätöskierros polkaistiin perjantaina käyntiin Saksan Thalheimissa pitkän matkan kilpailulla. Suomen joukkueen parhaasta sijoituksesta vastasi Ingrid Stengård sijoittumalla viidenneksi, 5.47 voittajaa perässä. Miesten kisassa Jussi Laurila oli parhaana suomalaisena sijalla 8. Eroa voittajaan syntyi 4.44.

Ensimmäinen lenkki sujui Stengårdilta mallikkaasti, mutta toisen alkuun mahtui muutaman minuutin sekoilu polkujen kanssa.

- Luulen että seuraavallekaan rastille ei tullut ihan optimireitinvalintaa. Suunnitelma meni vähän sekaisin, kun tuli säätämistä, Stengård kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Stengård kuvailee rataa suunnistuksellisesti helpoksi ja olisi toivonut enemmän vaativia rastivälejä. Sen sijaan odotettuja korkeuseroja matkalle saatiin.

- Iso mäkihän täällä on. Ajettiin ylös ja alas. Ajoin koko radan ja pystyin hyvin hakemaan asfaltti- tai soratiekiertoja.

Stengård kertoo viihtyvänsä tasamaakisoja paremmin juuri kyseisen kaltaisissa mäkisissä maastoissa.

- Mitä enemmän nousua, sitä parempi. Muutaman kerran tuntui, että olisi pitänyt pystyä pitämään kovempaa vauhtia loivassa ylämäessä.

Lämmittelyt kisaan Stengård hankki voittamalla maailmanmestaruuden edellisenä päivän masters-kisojen keskimatkalla 40-vuotiaiden sarjasta. Maailmancupin kanssa samaan aikaan käydään myös nuorten EM-kisoja.

Nuorten mitaliputkelle jatkoa

20-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen mitalitilin avasi Saara Yli-Hietanen hopealla. Mitali tuli perushyvällä suorituksella. Ratkaisut tehtiin reitinvalinnoilla, mutta oman roolin sai myös korkeuserot.

-Tasaisilla iskin ja mäissä ei haitannut, vaikka ei laittanut ihan kaikkea peliin. Kiertelin myös paljon hiekkateitä ja asfaltteja enkä mennyt pienille poluille. Fyysisesti oli tosi raskasta ja olin tosi tiukilla koko ajan. Koskaan ennen en ole ollut noin kauan noin väsynyt, Yli-Hietanen kuvaa kisatunnelmia.

20-vuotiaiden miesten kilpailussa suomalaisista parasta vauhtia piti Teemu Kaksonen, joka sijoittui kuudenneksi.

17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Kaarina Nurminen piti tasonsa ja otti toisen kultamitalinsa nuorten EM-kisoista. Pitkällä matkalla eroa toiseksi sijoittuneeseen Tsekin Lucia Nedomlelovaan kertyi lähes kolme minuuttia. Voittaja ei kuitenkaan arvannut kisan aikana lopputulosta.

-Tuntui että meni tosi huonosti. Oli pari pidempää väliä, joissa reitinvalinnalla oli merkitystä. Vaikka pohdin niitä aika pitkään, päätin kuitenkin mennä huonointa valintaa. Tajusin sen ja ajattelin, että nyt ei mene hyvin, eikä ole mitään mahkuja, päivän voittaja kertaa.

Nurmisen voitto olisi siis voinut olla ylivoimaisempikin.

-Virheet tuli aika alussa. Ajattelin että nyt ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin mennä täysillä. Sain siitä lisäbuustia.

17-vuotiaiden poikien sarjassa paras suomalainen oli Simo Klemettinen sijalla 11.

Kilpailut jatkuvat lauantaina maailmancupin osalta sekaviesteillä ja nuorten EM-kisoissa viesteillä.

Tulokset